Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Únava z nedostatku bílkovin / foto: shutterstock

Neustálá únava a špatné hojení ran. I to způsobuje nedostatek bílkovin

Jezte plnohodnotné, vyvážené a zdravé jídlo - to je rada, kterou vám dá každý odborník na zdravé stravování. A je dobré ji mít neustále na paměti. Jen tak zajistíme tělu dostatečný přísun potřebných bílkovin.

Lidské tělo ke svému bezproblémovému a správnému fungování potřebuje celou spoustu živin, látek a minerálů. A bílkoviny - ty jsou tou nejdůležitější z nich. Jedná se o klíčovou makroživinu, která je základem svalů a svalové hmoty. Kromě jiného je součástí kostí, chrupavek i tkání v těle, podporuje imunitní systém i správnou regulaci hydrataci těla. Není tedy sporu ani pochyb o tom, že mluvíme o něčem nepostradatelném a nezastupitelném. Otázkou je, zda máte bílkovin ve svém těle dostatek.

Luštěniny jako zdroj bílkovin

Začíná to ztrátou svalové hmoty

To, že nemáte dostatek bílkovin, lze zjistit díky několika symptomům. Začíná to postupnou ztrátou svalové hmoty. Společně s ní mizí i silový výkon.

Cvičení

Neutichající únava

S nedostatkem bílkovin jde ruku v ruce i neutichající únava. Bílkoviny totiž nejsou nedílnou součástí jenom svalů a svalové hmoty, ale také jsou důležité pro přísun kyslíku do krevního oběhu. Pokud bílkoviny chybí, do oběhu se dostává méně kyslíku, což vede ke zmiňované únavě, vyčerpání a velké slabosti.

Častá únava

Špatné hojení ran jde s nedostatkem bílkovin také ruku v ruce

K dalším typickým příznakům toho, že člověk trpí nedostatkem bílkovin, je špatné hojení ran a svalových tkání. Kvůli nedostatečnému množství proteinů se tělo hůře vzpamatovává z náročného i méně náročného tréninku, svaly vyžadují delší odpočinek a riziko vzniku zlomenin či úrazu se značně násobí.

V souvislosti s tím je třeba zmínit i fakt, že je člověk náchylnější k nemocem i k celé spoustě infekcí. Jak již bylo zmíněno, bílkoviny posilují imunitní systém člověka. Pokud tedy chybí, obranyschopnost imunity není zrovna nejsilnější a člověka může skolit i obyčejné nachlazení.

Neustálá únava a špatné hojení ran. I to způsobuje nedostatek bílkovin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!