Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šli na pomoc turistovi, zaplatili za to životem. Tragickou událost si o víkendu připomněli záchranáři

Již šestačtyřicet let vyráží zástupci Horské služby ke Sněžce, aby zde položili věnec a zavzpomínali na své kolegy, kteří položili život při snaze o záchranu jiného člověka. Letos byla ale vzpomínka obzvlášť komorní.

Kvůli nouzovému stavu se tentokrát neuskutečnila pietní akce, které se zpravidla účastní i záchranáři z GOPR a další lidé. „V nouzovém stavu jsme nepořádali žádnou hromadnou akci a jen věnec na místo ‚doručili‘,‘ informoval Pavel Jirsa, náčelník HS Krkonoše.

Přesto si na osud Štefana Spusty a Jana Messnera jistě vzpomněla celá řada jejich bývalých kolegů. Oba se vydali na pomoc turistovi, kteří se ze Sněžky zřítil na polskou stranu. Přestože neměli potřebné vybavení, neváhali se do boje o záchranu lidského života pustit. Bohužel sami zahynuli.

V roce 2018 obdrželi Messner a Spusta in memoriam ocenění ředitele Správy Krkonošského národního parku za rozvoj Krkonoš. „Smyslem tohoto ocenění je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše,“ sdělil již dříve mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky Liberecký, Jizerské hory, horská služba, Sněžka, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šli na pomoc turistovi, zaplatili za to životem. Tragickou událost si o víkendu připomněli záchranáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.