Německo dodalo zbraně na Blízký východ za více než miliardu eur

V loňském roce vyvezla Spolková republika do zemí zapojených do konfliktů v Jemenu nebo Libyi výzbroj v hodnotě více než jedné miliardy eur. Zelení to považují za porušení koaliční dohody mezi CDU a SPD.

V roce 2020 německá vláda schválila vývoz zbraní v hodnotě více než jedné miliardy eur do zemí zapojených do konfliktů v Jemenu nebo Libyi. Jen pro samotný Egypt byl do 17. prosince povolen vývoz zbraní a vojenského vybavení v hodnotě 752 milionů eur. Vyplývá to z odpovědi Spolkového ministerstva hospodářství na žádost poslance Omida Nouripoura.

Větší rozsah zbrojních dodávek je povolen také do Kataru (305,1 mil. eur), Spojených arabských emirátů (51,3 mil. eur), Kuvajtu (23,4 mil. eur) a Turecka (22,9 mil. eur). Kromě toho byla vydána povolení pro Jordánsko (1,7 mil. eur) a Bahrajn (1,5 mil. eur). Dohromady to představuje až 1,16 miliardy eur. Licence na vývoz zbraní dosáhly v roce 2019 rekordní hodnoty 8,01 miliard eur. V roce 2020 však došlo poklesu.

Kritika ze strany Die Linke

Německá poslankyně Sevim Dagdelenová (Die Linke) na svém webu kritizovala německé vývozy zbraní:

Svými prázdnými rozhovory o restriktivní politice Spolková vláda klame populaci, jejíž drtivá většina odmítá vývoz zbraní. Dodávky zbraní do takzvaných třetích zemí, tj. zemí, které nepatří do NATO nebo EU, již dávno nejsou výjimkou, ale staly se pravidlem. Ve skutečnosti neexistuje kontrola vývozu zbraní. Skutečná licenční praxe ukazuje, jak naléhavě nezbytný a opožděný je zákonný zákaz vývozu zbraní.

Jako první krok požaduje Die Linke okamžité zastavení všech dodávek zbraní do všech zemí jemenské válečné koalice, jak je slibováno v koaliční dohodě od roku 2018, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, jakož i autokraticky ovládaného Egypta, který je nyní jedním z největších příjemců německých zbraní. Rovněž musí být ukončen vývoz zbraní prostřednictvím dceřiných společností německých zbrojních společností do zahraničí a dodávky komponentů v rámci společných evropských projektů.

Další političkou z Die Linke, která se obrátila s kritikou přímo na Merkelovou, byla v minulosti Sahra Wagenknechtová (psali jsme zde): „Pokud máte opravdu upřímné starosti o eskalaci na Blízkém východě, tak tam, prosím Vás, přestaňte konečně dodávat zbraně. Už několik let nám slibujete restrikce na vývoz zbraní, ale ve skutečnosti masivně jednáte se zbrojními lobbisty a dodáváte diktátorům jako je Erdogan nebo Saúdům přesně ty zbraně, které potřebují, aby mohli vést krvavé války v Sýrii nebo Jemenu. To je naprosto nezodpovědná politika. Každou hodinu umírají ve světě lidé díky německým zbraním. Myslíme si, že tento zločin musí konečně skončit.“

Zbraně „Made in Germany“ se dobře prodávají. Exporty do třetích zemí (žlutá barva), země EU (tmavě modrá), země NATO (světle modrá). Zdroj: Statista.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.