Soud v Senátu – to není ta správná reakce na Trumpa

Impeachment se vůbec nehodí k použití u prezidenta, který je sice nebezpečný, ale na odchodu.

Vernon Bogdanor pro Financial Times připomíná historické lekce a tvrdí, že takovýto postup rány ve společnosti nezhojí a Trumpovy příznivce nepřesvědčí.

Donald Trump je jediným prezidentem USA, který čelí hned dvakrát impeachmentu. Tentokrát má být důvodem „navádění ke vzpouře“.

Jenže impeachment je hodně neohrabaná zbraň, protože směšuje dohromady právní a politické aspekty. Vůbec se nehodí k použití u prezidenta, který je sice nebezpečný, ale na odchodu. Spojit první dny Bidenova prezidentování s impeachmentem je nešťastný začátek.

Jako velká část americké ústavy, i tento proces má své kořeny ve středověké Anglii. Pravda, existovaly pokusy ve Velké Británii oživit tento mechanismus v souvislosti s Blairovým lhaním ohledně války v Iráku. To se ovšem nikdy nestalo.

Impeachment je proces, který je svázán se starou dobou, kdy ještě neexistovaly politické strany. Nyní to ale ve Velké Británii a dalších zemích funguje jinak. Právní otázky jsou odděleny od těch stranických. Premiér může být odvolán poslanci, je právně odpovědný a může být pohnán k zodpovědnosti, tvrdí o Británii Bogdanor.

V prezidentských systémech je impeachment častější, například v Latinské Americe. A zanechává své trpké ovoce, což se nyní může stát i v USA. V USA není jasně definováno, kdy může k impeachmentu dojít – jak definovat „velké zločiny“? Může snad stranický Kongres dodat neutrální definici?

Nejsou také jasné důkazy a dokonce ani pravidla dokazování. Hrozí tedy, že Trump by čelil svému osudu nikoliv na právnickém, ale na stranickém základu.

Je možné, že se bude opakovat situace jako s Richardem Nixonem, proti kterému se kvůli aféře Watergate postavili i vlastní republikáni. Nixon sám se vyhnul impeachmentu tím, že rezignoval. Nicméně i kdyby se tento scénář opakoval, pak to není správné, tvrdí Bogdanor.

Ano, může se stát, že Trump bude obžalován ze zločinů spáchaných v úřadě. Ale, vzpomeňme na další historickou lekci. Po Nixonovi přišel prezident Gerald Ford a ten udělil svému předchůdci milost, aby trestnímu stíhání nečelil. Sice byl za to kritizován, ale umožnil, aby se rány ve společnosti začaly hojit.

Něco podobného dnes Amerika zoufale potřebuje. Potřebuje zhojit rány. Joe Biden slíbil, že se pokusí národ spojit. Pokud by se mohl soustředit na boj proti pandemii a na ekonomické programy, mohlo by se mu to podařit.

Pokud bude Trump Senátem odsouzen, pak mnoho z těch 70 milionů Američanů, kteří ho volili, se utvrdí v jednom – že je to politická pomsta. Trump se stane mučedníkem. Případná porušení práva mají řešit soudy, ne politici. A snad nejlepší by bylo ho omilostnit a nechal ho upadnout do ostudného zapomnění, končí autor.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.