Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bitva chuligánů s policisty na Staromáku: Muži zákona nepochybili, uzavřela inspekce

Autor: ČTK - 
18. ledna 2021
10:19

Pořádná vřava se strhla na Staroměstském náměstí 18. října – na demonstraci proti vládním protiepidemickým opatření dorazily tisíce lidí, část účastníků se po skončení akce střetla s policisty. Házeli po nich lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Zákroky policistů při říjnové demonstraci na Staroměstském náměstí byly podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přiměřené a v souladu se zákonem, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. 

Inspekce se podle mluvčí zákrokem policie zabývala z úřední povinnosti a na základě několika následných oznámení vyhodnocovala kamerové záznamy. „Konkrétně se jednalo o několik kamerových záběrů, a to údajného neprofesionálního jednání policistky a napadení demonstranta z její strany, údajného úmyslného nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí, údajné podezřelé činnosti antikonfliktního týmu a odpalování výbušnin ze strany osob v černých bundách, které jim měla údajně vydat policie, dále fyzického útoku na jednoho z účastníků demonstrace a házení zásahových výbušek do davu ze strany policie a možné hanobení symbolu České republiky – státní vlajky,“ uvedla mluvčí.

U žádného z šesti výše uvedených případů nezjistila inspekce pochybení. Například při prověřování činnosti antikonfliktního týmu nebyla prokázána příslušnost dvou mužů k policii, s největší pravděpodobností šlo o účastníky shromáždění. Také v dalším případě podle mluvčí šlo o záměnu policisty v civilním oděvu s účastníkem demonstrace. „Skutečnost, že by policisté předali jakémukoliv účastníkovi pyrotechniku, nebyla nijak prokázána,“ podotkla Nguyenová.

Video  Chuligáni rozpoutali na Staromáku peklo.  - ČTK
Video se připravuje ...

Také případ údajného úmyslného nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí vyhodnotila inspekce jako přiměřený a oprávněný. „S ohledem na vývoj bezpečnostní situace byla vždy v souvislosti s aktuální situací volena jiná odchodová trasa. Veškeré pokyny směřovaly k tomu, aby osobám, které se nedopouštěly protiprávního jednání, byl umožněn průchod skrz policejní kordon, což se také stalo,“ sdělila inspekce.

2000 demonstrantů

Demonstraci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Připojili se k ní radikální fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil už po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce z toho důvodu, že počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu i policie jich bylo zhruba 2000. Následný útok policie připisuje fotbalovým chuligánům. Po demonstraci bylo zajištěno přes 140 lidí, dva byli obviněni z trestného činu. Zranění si odnesli policisté i protestující.

Video  Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstském náměstí zvrhla v násilnosti.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. ledna 2021 12:21 )

Policie přece nikdy nechybuje, ani jako Veřejná bezpečnost v roce 1989.

Andrejko Bures ( 18. ledna 2021 11:43 )

Nejlepsi na tom vzdycky je, ze nejvetsi drsnaci v teplakovkach hazou vsim co maji po ruce a pak si stezuji a mluvi o policejni brutalite kdyz dostanou pendrekem.
Mlatit ostatni je pohoda dokud nenarazi na sobe rovne. To pak maji proplakane kapesnicky. Prisli se tam porva a policie jim tu moznost dala

salto ( 18. ledna 2021 11:35 )

Tak najednou chuligáni?
Vždyť to bylo původně prezentováno, jako poklidný protest proti...

pfoto1 ( 18. ledna 2021 11:06 )

Škoda, že si na výsledek nešlo vsadit

Manowar ( 18. ledna 2021 11:04 )

Co na to piráti,mají smutek?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa