Inspekce: Policejní zákrok proti demonstrantům na Staroměstském náměstí byl přiměřený

ČTK ČTK
18. 1. 2021 10:41
Zákroky policistů při říjnové demonstraci na pražském Staroměstském náměstí byly podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přiměřené a v souladu se zákonem.
Policie na Staroměstském náměstí rozháněla demonstranty a odpůrce roušek | Video: ČTK

Demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením se konala 18. října, po oficiálním ukončení akce se část účastníků střetla s policisty. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.

Inspekce se podle mluvčí zákrokem policie zabývala z úřední povinnosti a na základě několika následných oznámení, vyhodnocovala kamerové záznamy. "Konkrétně se jednalo o několik kamerových záběrů, a to údajného neprofesionálního jednání policistky a napadení demonstranta z její strany, údajného úmyslného nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí, údajné podezřelé činnosti antikonfliktního týmu a odpalování výbušnin ze strany osob v černých bundách, které jim měla údajně vydat policie, dále fyzického útoku na jednoho z účastníků demonstrace a házení zásahových výbušek do davu ze strany policie a možné hanobení symbolu České republiky - státní vlajky," uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. 

U žádného z šesti výše uvedených případů nezjistila inspekce pochybení. Například při prověřování činnosti antikonfliktního týmu nebyla prokázána příslušnost dvou mužů k policii, s největší pravděpodobností šlo o účastníky shromáždění. Také v dalším případě podle mluvčí šlo o záměnu policisty v civilním oděvu s účastníkem demonstrace. "Skutečnost, že by policisté předali jakémukoliv účastníkovi pyrotechniku, nebyla nijak prokázána," podotkla Nguyenová.

Také případ údajného úmyslného nepropouštění lidí ze Staroměstského náměstí vyhodnotila inspekce jako přiměřený a oprávněný. "S ohledem na vývoj bezpečnostní situace byla vždy v souvislosti s aktuální situací volena jiná odchodová trasa. Veškeré pokyny směřovaly k tomu, aby osobám, které se nedopouštěly protiprávního jednání, byl umožněn průchod skrz policejní kordon, což se také stalo," sdělila inspekce.

Demonstraci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Připojili se k ní fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil už po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce z toho důvodu, že počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu i policie jich bylo zhruba 2000. Následný útok policie připisuje fotbalovým chuligánům. Po demonstraci bylo zajištěno přes 140 lidí, dva byli obviněni z trestného činu. Zranění si odnesli policisté i protestující.

 

Právě se děje

Další zprávy