Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Ostrava-Mošnov hlásila -20,2 °C, bylo zde nejchladněji za devět let

Dnešní ráno bylo na severovýchodě území velmi mrazivé. Pronikla sem totiž masa arktického vzduchu ze severovýchodu a zároveň se vyjasnilo. To umožnilo prudký pokles teplot. Vůbec nejnižší teplotu hlásila stanice ČHMÚ Orlické Záhoří, kde bylo -26,5 °C. Pod -20 °C ovšem teploty klesly i mimo hory. Rýmařov ráno hlásil -23,7 °C, Štítná nad Vláří -23,4 °C, Valašská Polanka -22,3 °C, Opava -22,0 °C, Šumperk -21,1 °C, Vsetín -19,6 °C a Ostrava-Mošnov -20,2 °C.

Teploty
Teploty dnes v 6:30 - na severovýchodě klesly pod -15 °C, na západě zůstaly kolem -2 °C

Na stanici Ostrava-Mošnov se jednalo o nejnižší zaznamenanou teplotu od února 2012, kdy zde teplota klesla na -22 °C. Tehdy ovšem arktické mrazy trvaly dva týdny. V průměru se na stanici tak silné mrazy vyskytují ve dvou letech za dekádu. Překonán byl na stanici denní rekord. Dne 18. ledna zde bylo doposud nejchladněji v roce 1963, kdy teplota poklesla na -19 °C. Tento rekord byl dnes překonán.

Ostrava
Vývoj teplota na stanici Ostrava-Mošnov za poslední týden - dnes ráno zde teplota spadla pod -20 °C

Arktické mrazy dlouho nevydrží. Již dnes se začne od západu oteplovat a zítra ráno se teploty budou pohybovat většinou mezi -4 °C až 1 °C (nejchladněji bude na východě, nejtepleji v Polabí).