Čína loni vyšla z krize jako vítěz. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %

313
cinsky
Foto: Pixabay.com

Čínská ekonomika loni vzrostla o 2,3 procenta. Slabší růst hrubého domácího produktu [HDP] než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976. Tehdy čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta. V roce 2019 dosáhla čínská ekonomika růstu 6,1 procenta. Dnes to oznámil čínský statistický úřad.

Jakkoli je čínský růst za loňský rok kvůli pandemii nejslabší za posledních 44 let, i tak je Čína jedinou velkou ekonomikou, která loni rostla. Výsledek navíc mírně překonal odhady analytiků, což se odrazilo na aktuálním růstu čínského akciového trhu. Hlavní index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si připsal 1,11 procenta a uzavřel na hodnotě 5 518,52 bodu.

Čína znovu hlásí rekordní export i obchodní bilanci

Pandemie covidu-19 začala právě v Číně a země se z ní také jako jedna z prvních zotavuje. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla čínská ekonomika meziročně o 6,5 procenta, čímž se růst vrátil na úroveň před pandemií. Proti předchozímu čtvrtletí se HDP zvýšil o 2,6 procent a očekává se, že druhá největší ekonomika světa bude v růstu pokračovat i letos. Analytici dle ankety agentury Reuters odhadují roční růst HDP na 8,4 procenta, což by bylo nejvíce za deset let.

Čínský HDP: vývoz a spotřeba

Vývoz z Číny loni vzrostl o 3,6 procenta, a to navzdory celní válce se Spojenými státy. Čínští výrobci zvýšili tržní podíl na úkor zahraničních konkurentů, kteří čelili protinákazovým opatřením. Podle dat z minulého týdne export v prosinci vzrostl výrazněji, než se čekalo. Poptávku po čínském zboží zvýšily navzdory silnému jüanu uzávěry v ostatních zemích.

Spotřeba, což je významný faktor v růstu ekonomiky, za odhady zaostala. Přispívají k tomu rovněž obavy z výskytu dalších případů nákazy. Maloobchodní prodej se loni snížil o 3,9 procenta, což je první pokles od roku 1968. Výrazně však roste zpracovatelský průmysl, který v prosinci meziročně vzrostl o 7,3 procenta, tedy nejvíce od března 2019.

Čína bojuje proti koronaviru tvrdě

Loni v prvním čtvrtletí klesla čínská ekonomika o 6,8 procenta. Kvůli šíření koronaviru musely zavřít obchody i některé továrny. Už v následujícím čtvrtletí se Čína stala první významnou ekonomikou, která se vrátila k růstu. Komunistická strana v březnu vyhlásila vítězství nad koronavirem a znovu otevřela ekonomiku. K růstu přispěla celosvětová poptávka po čínských rouškách a dalším zdravotnickém materiálu.

V Číně vymývají lidem mozky stejně jako před půl stoletím

I přesto tempo hospodářského růstu Číny v posledních letech zpomaluje. Navíc mezi rizika, s nimiž se čínská ekonomika bude muset vypořádat, patří vztahy s USA, růst nákladů na pracovní sílu i stárnoucí populace. Ekonom Wang Ťü upozorňuje na nerovnoměrnost hospodářského oživení a slabou spotřebu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here