BK MLADÁ BOLESLAV

Týden ve znamení duelů s týmy elitní šestky začne Boleslav v Hradci

18. 1. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nedělní duel proti Litvínovu patřil k těm méně povedeným. Slovy trenéra Radima Rulíka odehráli mladoboleslavští hokejisté první dvě třetiny bez pohybu, komplikovaně až profesorsky. Závěrečné dějství už vypadalo lépe, ale dvoubrankové vedení soupeře se podařilo pouze ztenčit, vyrovnávací trefu Davida Ciencialy neposvětil videorozhodčí. Bruslaři mají tento týden před sebou tři utkání s týmy z elitní šestky. V úterý 19. ledna se představí na ledě Hradce Králové, na který v dosavadním průběhu sezony už dvakrát vyzráli. Úvodní vhazování padne v 17:00, utkání můžete opět sledovat prostřednictvím Hokejka TV.

Hradec se musí obejít bez svého mimozemšťana"

Když se Bruslaři představili v ČPP Aréně posledně, barvy Mountfieldu ještě hájili Filip Hronek a Petr Zámorský. Ani jeden z šikovných zadáků už ale na východě Čech nepůsobí. Prvně jmenovaný pomohl svému mateřskému klubu na začátku sezony, ovšem právě po utkání s Mladou Boleslaví se vydal do zámoří, kde nastupuje v první obranné dvojici Detroitu. Hronek zanechal v Tipsport extralize velkou stopu. Ukázal, že momentálně nemá mezi českými beky konkurenci. Ve dvaadvaceti zápasech nastřádal třiadvacet kanadských bodů, Hradec Králové jeho služby určitě postrádá. „Řekněme si to upřímně: takový hráč v České republice není. Oprávněně byl nejlepším obráncem mistrovství světa a Karjaly. Je to mimozemšťan, který je úplně odskočený," vysekl svému kolegovi poklonu Bohumil Jank.

Naopak Zámorský opustil Mountfield z výkonnostních důvodů, k třem brankám a šesti asistencím přidal sedm záporných bodů ve statistice +/-. Osmadvacetiletý rodák ze Zlína bude ve zbytku sezony hostovat v brněnské Kometě. „Řešili jsme s Petrem naše výsledky, předváděnou hru a výkonnost. Shodli jsme se na tom, že ani my a ani sám Petr nejsme spokojení. Dospěli jsme ke společnému závěru, že Petrovi prospěje změna a určitý restart. Obě strany nicméně nevyloučily případnou spolupráci v dalších ročnících," nechal se slyšet Aleš Kmoníček, generální manažer Hradce Králové. Po dohodě obou zainteresovaných klubů nemůže Zámorský naskočit do vzájemných zápasů.

A právě s Brnem se momentálně šestí Východočeši střetli v neděli. V DRFG Aréně zakončili čtyři utkání trvající venkovní sérii, z níž vydolovali šest bodů. Tři z nich získali v Plzni a další tři právě proti Kometě, kterou po trefách Jordanna Perreta a Radka Smoleňáka přetlačili 2:1. „Celý zápas jsme se snažili hrát aktivní hokej, ale měli jsme trošku problémy s přečísleními soupeře. Ten je ale zaplaťpánbůh neproměnil a Štěpán Lukeš nás velice dobře podržel. Dokázali jsme to dotáhnout do vítězného konce a jsme za to rádi," zhodnotil vítězství svých svěřenců asistent trenéra David Kočí.

V úterý se Východočeši potkají s Mladou Boleslaví už potřetí v sezoně, mj. půjde o souboj druhé nejhorší přesilovky s nejkvalitnějším oslabením. Oba vzájemné duely, které se uskutečnily v rozmezí dvanácti prosincových dnů, ovládla družina Radima Rulíka a Pavla Patery. Na domácím ledě Bruslaři fantasticky zvládli třetí třetinu, v níž se prosadili hned čtyřikrát a vyhráli 5:2. Odveta v ČPP Aréně nabídla hodně nervózní podívanou, hlavní sudí rozdali patnáct dvouminutových trestů. Celek z města automobilů byl i přes soupeřovu výraznou střeleckou převahu celý zápas o krok napřed. V závěru se sice hosté museli strachovat o výsledek, ale těsné vedení 4:3 hlavně díky Janu Růžičkovi uhájili. Kdo se bude radovat tentokrát?

Sestavy z posledního utkání

Mountfield HK: Lukeš – Nedomlel (A), Blain, Pavlík (A), Pilař, Gaspar, Šalda, Čáp – Kevin Klíma, Orsava, Koukal – Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák (C) – Zachar, Morong, Lev

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Klikorka, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Alderson – Kotala

Statistiky

ČPP Aréna | 19. 1. 2021 17:00

Mountfield HK 37. kolo BK Mladá Boleslav
6. místo, 57 bodů umístění 3. místo, 62 bodů
92:78 skóre 109:78
6:1 (Olomouc, ČB)
nejvyšší výhra 11:4 (Karlovy Vary)
1:5 (Plzeň) nejvyšší prohra 2:4 (Plzeň, Vítkovice)
3 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,79 % využití přesilových her 12,24 %
21 góly v přesilových hrách 18
89,13 % ubráněná oslabení 82,01 %
5 góly v oslabeních 2
Radek Smoleňák, 23 bodů nejproduktivnější hráč David Šťastný, 33 bodů
Radek Smoleňák, 13 branek nejlepší střelec David Šťastný, 17 branek
Lukáš Cingel, 12 asistencí nejlepší nahrávač David Šťastný, 16 asistencí
Jérémie Blain, +13 nejlepší hráč v +/- Petr Šidlík, +21
Aleš Jergl, Jakub Sklenář,
Radek Pilař, -4
nejhorší hráč v +/- David Cienciala, -4
Richard Nedomlel, 40 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 82 minut
Richard Nedomlel, 118 bodů Radegast index Martin Pláněk, 70 bodů
Štěpán Lukeš 92,39 %
Marek Mazanec 91,15 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 91,23 %
Gašper Krošelj 90,48 %
Štěpán Lukeš 1,98
Marek Mazanec 2,34
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,19
Gašper Krošelj 2,48