Muž se přiznal k loupežným přepadením, sháněl peníze na heroin

Jiří Horváth se dnes u soudu přiznal ke čtyřem loupežným přepadením a osmi krádežím, které spáchal v hlavním městě v předvánočním období roku 2019. Uvedl, že potřeboval peníze kvůli své dlouhodobé závislosti na heroinu. Muži, který nožem vážně zranil jednu z přepadených žen, hrozí až 12 let vězení. Projevil zájem uzavřít dohodu o vině a trestu. Soud o ní rozhodne v úterý.

Přepadení se odehrála v rychlém sledu - 17., 19., 23. a 25. prosince 2019. Pachatelova agresivita při nich rostla. Policie v útočníkovi identifikovala Horvátha a varovala veřejnost, že muž je ozbrojený a velmi nebezpečný. Nakonec ho dopadla na autobusové zastávce krátce po vyloupení čerpací stanice v Praze 10.

"Já jsem byl prostě tak závislej na heroinu, že mě to dočista ovládlo. Proto jsem dělal takový šílený věci, který bych s čistou hlavou prostě neudělal. Moc mě to mrzí," řekl u pražského městského soudu v nesouvislých větách Horváth. Šestačtyřicetiletý muž z Brna o sobě uvedl, že nikdy nepracoval a že heroin užívá od roku 1995. Za metadon ho vyměnil pouze tehdy, když pobýval ve vězení.

"Jako kdyby vás ovládal nějakej démon. Já jsem šel za jediným cílem: že si to prostě musím dát," uvedl Horváth. Oběti si vybíral náhodně. "Nevím, prostě jsem šel," řekl k tomu.

Nejprve za bílého dne přepadl osmdesátiletého seniora, který na proseckém sídlišti vcházel do domu. Vzal mu peněženku. O dva dny později vyloupil večer květinářství v Karlíně, na prodavačku vytáhl nůž.

Nejzávažnější útok se stal odpoledne před Štědrým dnem v restauraci ve Vltavské ulici na Smíchově. Servírku Horváth pobodal do břicha a hrudníku, aby se zmocnil peněženky s tržbou 9000 korun. Žena skončila v nemocnici v umělém spánku. "Nejvíc mě mrzí ta ženská. Tady ta událost se mi vrátí jinak. Karma, osud," poznamenal k tomu Horváth.

Dopoledne na Boží hod vánoční pak lupič sebral peníze z pokladny čerpací stanice. I tam ohrožoval ženskou obsluhu nožem.

Obžaloba viní Horvátha také z osmi krádeží spáchaných v Praze od 25. listopadu do 20. prosince 2019. Ukradené peníze a věci vyčíslila státní zástupkyně na 77.000 korun. Zloděj ukradl zboží v prodejně elektroniky, peněženky lidem v supermarketech, tržbu z nehlídané pokladny či kufr z hotelové recepce.

Horváth si aktuálně ve vězení odpykává trest za jinou majetkovou trestnou činnost.

Související

Policie ČR

Dvě taxikářky nahlásily na policii smyšlená přepadení

Na několik dní zaměstnala kriminalisty oznámení o loupežných přepadeních dvou olomouckých taxikářek, která obě ženy nezávisle na sobě nahlásily na policii. Týkala se shodou okolností stejného osmadvacetiletého zákazníka, kterého s odstupem deseti dnů po sobě vezly taxikářky z Olomouce do Prostějova.

Více souvisejících

přepadení soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy