Zlato (oz) / USD
1 919,51
0,01 %
Jistota ve vlastních rukou
0

M.B.A Finance: Nesplácené půjčky by mohly přesáhnout 10 procent

Pokud se v důsledku koronakrize výrazněji zvýší nezaměstnanost, objem nesplácených půjček v roce 2021 zřejmě překročí deset procent. U části domácností se nyní projevuje viditelné zhoršení finanční situace. Počty nesplácených spotřebitelských úvěrů od jara 2020 narostly téměř o procentní bod a blíží se pěti procentům. Vyplývá to odhadů inkasní agentury M.B.A Finance.

Při pohledu na růst zadlužení domácností u bank v průběhu roku 2020 to vypadá, že navzdory koronavirové pandemii je ekonomika v pořádku. Foto: iStock

„Pokud se podíváme na poslední ekonomickou krizi, nezaměstnanost se z pěti procent v roce 2008 vyhoupla k deseti procentům a ještě v roce 2015 dosahovala 7,7 procenta. Ve stejném období se počet nesplácených půjček proti roku 2008 zdvojnásobil a u spotřebitelských úvěrů se pohyboval nad 12 procenty, u hypoték nad třemi procenty,“ popsal důvody k obavám z propadu ekonomiky a nárůstu nezaměstnanosti provozní ředitel M.B.A. Finance Jakub Zetek.

Při pohledu na růst zadlužení domácností u bank v průběhu roku 2020 to vypadá, že navzdory koronavirové pandemii je ekonomika v pořádku. Za prvních 11 měsíců 2020 se objem úvěrů zvýšil o 102 miliard na 1,82 bilionu korun. Zvýšené zadlužování se ale určitě netýká většiny populace a banky očekávají, že přibližně desetina z téměř 360 tisíc klientů, kteří dostali odklad splátek, nebude schopno dále úvěry splácet.

„Až stát přestane podporovat podniky a pracovníky postižené opatřeními proti koronaviru, mohou zaniknout až statisíce pracovních míst a průměrná nezaměstnanost se pak bude pohybovat nad sedmi procenty. V Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji se množství lidí bez práce již blíží šesti procentům a počty neplatičů půjček jsou tam oproti republikovému průměru více jak dvojnásobné,“ upozornil Zetek na problémy zadlužení lidí bez příjmů.

Hodně lidí pracujících ve službách nebo průmyslu mělo poměrně vysoké platy a nebálo se půjček. Pokud přijdou o práci, najít stejně dobře placené místo pro ně bude problém. Mají specifickou, nebo nedostatečnou kvalifikaci a mnozí se nacházejí v regionech, kde pro ně práce není, podotkl Zetek.

Vedle toho, že tito lidé budou mít problém se splácením závazků, tak ztráta jejich kupní síly se dominovým efektem projeví v ekonomice a zatížením sociálního systému prohloubí negativní dopady na celou společnost.

„My dnes převážně řešíme nesplácené závazky početné skupiny domácností, které často nedosahují na oficiální průměrnou mzdu. Až vzroste nezaměstnanost, budeme se setkávat i s lidmi, kteří patřili do střední třídy. Nadcházející krize ještě více rozdělí společnost na bohaté a chudé,“ uzavřel Zetek.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín