Akcie Microsoftu - cena, graf a přehledné informace

Zajímá vás, za kolik se dnes prodávají akcie Microsoftu? V článku pro vás máme přehledný graf s cenou. Také se podíváme na další informace o těchto akciích - mrkneme se například na to, jaké důležité akvizice Microsoft udělal za poslední roky, kdo jsou jeho klíčoví zaměstnanci nebo na to, jaké faktory můžou ovlivnit cenu akcií v budoucnu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
16/2/2021 1:00 AM

Akcie Microsoftu jsou stálicí Wall Street. Na burze jsou už od roku 1986 a jejich cena se z 23 dolarů během IPO vyšplhala až na dnešní hodnoty. Čím to je, že se firmě daří růst už několik dekád?

Génius Bill Gates a jeho sázka na software

Příčinu toho, proč Microsoft vyrostl v bilionovou firmu, můžeme najít ve dvou věcech. Zaprvé měl velké štěstí na svého zakladatele - Bill Gates byl v osmdesátých letech pravděpodobně tím nejchytřejším a nejtalentovanějším Američanem, který se mohl chopit kormidla firmy.

Zakladatel firmy Microsoft Bill Gates na tiskové konferenci. Fotka pochází z roku 1993.
Zakladatel Microsoftu Bill Gates na fotce z roku 1993.

Druhým důvodem úspěchu je pak obor, ve kterém Microsoft působí. Počítačový software je totiž skvěle škálovatelná věc, kterou potřebují všichni, kdo používají stolní počítač nebo notebook. Velikost trhu je obrovská a Microsoft si dokázal vybudovat téměř monopolní postavení. Stačí zmínit třeba operační systém Windows, kancelářské nástroje Office nebo program PowerPoint.

Rychle rostoucí cloud a segment byznysových nástrojů

V posledních letech se Microsoftu velmi vyplácí také sázka na cloudové služby. Příjmy z tohoto segmentu nyní tvoří více než třetinu celkových příjmů firmy a rychle rostou.

Například za první kvartál fiskálního roku 2021 byly příjmy z cloudových služeb 13 miliard dolarů, což oproti stejnému období minulého roku představuje růst o 20 %. Klíčová cloudová služba Microsoft Azure pro hostování aplikací a webů vyrostla za toto období dokonce o 48 %.

Neméně důležitý je pro firmu také segment byznysových nástrojů, kam spadá například LinkedIn či Microsoft Teams. V prvním kvartálu fiskálního roku 2021 činily příjmy z této divize 12,3 miliard dolarů, což symbolizuje růst ve výši 11 %.

I Microsoft se někdy utne

Pokud v nějaké oblasti Microsoftu ujede vlak, firma neváhá vynaložit obrovské prostředky, aby ztrátu dohnala. Stalo se to například u komunikačního softwaru. Microsoft neměl vyvinuté vlastní řešení a cítil, že na tomto poli výrazně ztrácí. A tak v roce 2011 koupil estonský Skype. Cena? 8,5 miliardy dolarů.

Ne vždy jde ale ztráta dohnat tím, že koupíte lídra trhu. Zatím největší chybu udělal Microsoft okolo roku 2008. V té době se na trhu začaly objevovat první chytré telefony a bylo potřeba pro ně vyvinout operační systém. Příležitosti se chopila firma Google, která vyvinula operační systém Android. A Microsoft? Ten nástup chytrých telefonů propásl. Později se sice pokusil přijít na trh s vlastním řešením, to ale neuspělo, protože Google s Androidem mezitím ovládl trh. Bill Gates si dodnes tuto chybu vyčítá a odhaduje, že tento přešlap vyšel Microsoft na zhruba 400 miliard dolarů.

Důležité akvizice Microsoftu za poslední roky

Microsoft ukázal v minulosti velký akviziční apetit. Firma z Redmondu koupila více než dvě stě společností a ve více než šedesáti společnostech koupila podíl. My pro vás máme přehled těch nejdůležitějších obchodů, které se udály za poslední roky:

  • ZeniMax Media (podzim 2020) - ZeniMax Media je holdingová společnost, která vlastní herní studia jako Bethesda či id Software. Microsoft za ni zaplatil 7,5 miliardy dolarů. Ptáte se proč? Díky akvizici má nyní Microsoft nad těmito studii plnou kontrolu a může jejich hry přidat do své Xboxové služby Xbox Game Pass. Xbox Game Pass se tak rozroste o tituly jako The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein či Doom a Quake. Microsoft tímto krokem získal pro Xbox exkluzivní hry, což mu pomůže v souboji s konkurenčním PlayStationem.
  • CyberX (léto 2020) - za skoro neznámou firmu CyberX zaplatil Microsoft 165 milionů dolarů. Hlavní motivací obchodu bylo posílit v oboru nazvaném internet věcí. Ten se rychle rozvíjí a patří do něj různá chytrá zařízení jako domácí asistenti nebo chytré ledničky. Firma CyberX vyvíjí bezpečnostní software pro tato zařízení, což pro Microsoft představovalo lákavou příležitost.
  • Affirmed Networks (jaro 2020) - firma, která se věnuje vývoji softwaru pro 5G sítě, vyšla Microsoft na 1,35 miliardy dolarů. Microsoft si ji pořídil hlavně pro její atraktivní zákaznickou bázi, která je tvořena mobilními operátory jako AT&T, Orange nebo Vodafone. Microsoft věří, že těmto firmám bude moci vedle softwaru nabídnout také své cloudové služby, a vytlačí tak konkurenční cloud od Amazonu, který v tomto odvětví zatím dominuje.
  • GitHub (podzim 2018) - akvizice, která vzbudila nemalé kontroverze. GitHub je totiž platforma pro vývojáře, která byla od svého založení komerčně nezávislá. Když ji Microsoft koupil za 7,5 miliardy dolarů, vyvstala otázka, jestli se platformě podaří si svou nezávislost udržet. Microsoft však deklaroval, že GitHub nekupoval primárně z finančních důvodů - šlo mu spíše o to, aby navázal vztahy s vývojáři a nabídl jim některé své nástroje.
  • LinkedIn (zima 2016) - za sociální síť pro pracovní kontakty zaplatil Microsoft 26,2 miliardy dolarů a byla to jeho největší akvizice v historii. LinkedIn se do portfolia firmy skvěle hodí - má více než 760 milionů uživatelů, kterým nyní Microsoft může nabídnout své další nástroje jako Microsoft Office nebo Microsoft Teams. Vedle toho LinkedIn skvěle funguje sama o sobě a generuje obří peníze.

Nejdůležitější události v novodobé historii firmy

Připravili jsme tři klíčové události, které měly největší vliv na cenu akcií Microsoftu:

  • Nástup Satyi Nadelly do role CEO (zima 2014). Satya Nadella je klíčovým mužem Microsoftu a rozhodně je tím, kdo se nejvíce zasloužil o skvělé finanční výsledky firmy v posledních letech. Před Nadellou nebyl Microsoft ve své nejlepší formě. Předchozí generální ředitel Steve Ballmer neměl nejlepší pověst a navíc si prosadil neúspěšnou akvizici Nokie, která vedla k tomu, že Microsoft poprvé ve své historii vykázal kvartální ztrátu. Po nástupu Nadelly se vše změnilo. Nová firemní kultura, sázka na cloud a chytré akvizice vrátily Microsoft mezi nejhodnotnější firmy světa. V den nástupu Nadelly do funkce CEO měly akcie Microsoftu hodnotu okolo 35 dolarů. Na konci roku 2020 se akcie obchodovaly za 222 dolarů.
Současný generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella. Nadella převzal otěže firmy v roce 2014.
Současný šéf společnosti Microsoft Satya Nadella.
  • Přechod Microsoftu na model SaaS (od roku 2011 dodnes) - Ve svých počátcích prodával Microsoft svůj software jako krabicové řešení. Od roku 2011 ale přešel na model “software as a service”. To znamená, že pořízení softwaru je zdarma a Microsoftu se za používání softwaru platí malý měsíční poplatek. Tento přístup vychází z toho, že pro uživatele je pohodlnější zaplatit každý měsíc několik stokorun, než jednou zaplatit několik tisíc. Microsoft tento přístup aplikuje u většiny svých produktů a skvěle mu to vychází. Zvýšil se počet lidí, kteří software od Microsoftu používají - a snížil se také počet pirátských kopií jeho programů.
  • Spuštění služeb Azure a Microsoft Teams - (zima 2010 a jaro 2017) - v těchto dvou cloudových službách dost možná leží budoucnost Microsoftu. Azure je cloudová platforma, která každý rok neuvěřitelně rychle roste, a Teams je nástroj pro firemní spolupráci, který používá více než 115 milionů lidí. Pokud vlastníte akcie Microsoftu, pro jejich vývoj bude klíčové, jak se bude dařit těmto dvěma službám.

Klíčoví lidé

Vedle generálního ředitele Satyi Nadelly jsou pro Microsoft klíčoví tito lidé:

  • Amy Hood - finanční ředitelka Microsoftu, která ve firmě pracuje už od roku 2002. Předtím pracovala pro investiční banku Goldman Sachs. Amy Hood má bakalářský titul z ekonomie na Dukeově unierzitě a magisterský titul z obchodní administrativy z Harvardu.
  • Kevin Scott - technologický ředitel Microsoftu, který je zodpovědný za vývoj a inovace. Do Microsoftu přišel z LinkedInu, předtím pracoval také v Googlu, kde se podílel na vývoji mobilních reklam. Scott má tituly z Wake Forest University a Lynchburg College a titul PhD z Univerzity ve Virginii.
  • Chris Capossela - marketingový ředitel Microsoftu, který ve firmě pracuje už od roku 1991. Předtím, než nastoupil na pozici CMO, pracoval na produktech Office 365, SharePoint, Xbox a dalších, kde měl na starosti reklamu a obchod. Capossela má bakalářský titul z počítačů a ekonomie z Harvardu.

Výhled do budoucna

Budoucí vývoj akcií Microsoftu bude podle nás záležet na několika faktorech:

  • růst v cloudových službách - pokud mají akcie Microsoftu růst stejně jako v minulých letech, je důležité, aby se firmě dařilo v segmentu cloudových služeb. Tento segment sám o sobě organicky roste, proto se dá očekávat, že Microsoftu budou dál přibývat noví zákazníci. Na druhou stranu je zde velmi tvrdá konkurence - Microsoft v cloudových službách soupeří s firmami jako Amazon či Google.
  • CEO - Satya Nadella je pro Microsoft opravdovým pokladem a pro firmu je důležité, aby zastával roli generálního ředitele co nejdéle. Nadella je akcionáři dobře motivován: v Microsoftu nyní vlastní přes jeden milion akcií a například v roce 2019 si dohromady vydělal více než 42 milionů dolarů.
  • růst Xboxové divize - Xbox vydělal Microsoftu ve čtvrtém kvartále roku 2020 1,3 miliardy dolarů, což jsou z pohledu celkových příjmů jen zhruba 3 %. Zajímavé ale je, že Xbox zaznamenal nejrychlejší růst ze všech produktů Microsoftu - rostl o 64 %. Do budoucna se tedy jedná o velmi slibnou záležitost. Vše je navíc podtrženo tím, že Microsoft do Xboxu mohutně investuje (viz nedávná akvizice firmy ZeniMax Media), a že nedávno uvedl na trh novou verzi Xboxu nazvanou Xbox X.
  • úspěch akvírovaných firem - za akvizice Microsoft v posledních letech utratil miliardy dolarů a pro příznivý vývoj ceny akcií bude důležité, aby se mu tyto akvizice začaly rentovat. V případě LinkedInu je dnes jisté, že Microsoft nakoupil dobře. Firmě se skvěle daří a za poslední kvartál vyrostla o 16 %. Akvizici GitHubu můžeme hodnotit neutrálně. Platforma si zachovala svou nezávislost a vývojáři z ní neodešli, ještě nějaký čas ale potrvá, než se investovaných 7,5 miliardy začne Microsoftu naplno splácet. U dalších velkých akvizic je na hodnocení brzy.

Aktuální fundament akcií Microsoftu

Pokud vás zajímají aktuální fundamentální data, máme pro vás na závěr čerstvé informace. Dozvíte se v nich aktuální valuaci Microsoftu, historii cen a další metriky:

Disclaimer: Tento článek neslouží jako investiční doporučení.

No items found.