Hlavní obsah

Věčně otrávený partner? Jeho špatná nálada ničí jeho i vás

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

To byl ale hezký den, dneska se mám báječně, mám tak skvělou náladu. Tohle od určitého typu lidí asi nikdy neuslyšíte. Jsou to ti, co vidí všechno černě. Bývají otrávení, naštvaní nebo ustaraní. Proč nikdy nevidí to dobré? A jaký je život s takovým člověkem?

Článek

Jejich šéf je buď nesnesitelný tyran, nebo trapný měkkota, venku je buď moc zima, nebo moc vedro, brambory jsou buď převařené, nebo nedovařené. K tomu je bolí hlava nebo mají žaludek na vodě a štve je to i ono.

Tihle lidé nemají nikdy skvělou náladu, jsou jen méně nebo více otrávení. Věční negativisté, pro něž je nemožné najít radost ze života, a s nimiž je život těžký.

Jak vzniká negativní myšlení

Vidět vždycky jen to špatné, neumět si na ničem najít to hezké, je skoro diagnóza. Samozřejmě v přeneseném smyslu slova, v lékařském slovníku tuhle nemoc nenajdete. Kde se to v lidech bere?

Podle odborníků bývá prvopočátek škarohlídské povahy většinou v rodině. „Výchova má opravdu velký vliv. Pokud je rodina negativní, otiskuje toto nastavení i do dítěte, které si to nese do dospělosti,“ vysvětluje životní koučka Lucie Mucalová. Prostě vás to takhle naučili a vám to ani nepřijde.

Druhou možností je, že jde o reakci na nějakou životní tragédii. Pokud jste si prožili nějaké trauma, velkou ztrátu, jednoduše jste přestali věřit, že život může být i fajn.

Třetí variantou je, že jde vlastně o způsob, jak se domoci pozornosti a péče, vlastně je to forma manipulace. Jste pořád smutní, máte neustále nějaký problém, potřebujete utěšit, pomoc, péči. Čím víc jste nešťastní, tím víc v lidech vzbuzujete lítost a je pro ně těžké vám něco z toho neposkytnout.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Možná jste pesimista po dědečkovi, ale také můžete být velký manipulátorFoto: fizkes, Shutterstock.com

Psychosomatika funguje

Poznali jste se v té charakteristice? Možná vám to nepřijde, ale tímhle životním postojem si ubližujete. „Jak se cítíte a přemýšlíte, tím se stáváte. Kam zaměřujete svou pozornost, to roste,“ varuje Lucie Mucalová. Takže čím víc si libujete v trápení, tím víc ho prožíváte a tím hůř vám je.

A nejen psychicky. „Nálada vždy ovlivňuje i tělo. Ve světě psychosomatiky je tato provázanost známá a podle nových vědeckých výzkumů jsou emoce nositelem bílkovinné struktury. To znamená, že mohou na fyziologické úrovni ovlivňovat člověka, jeho buňky i soustavy buněk, tedy orgány. Pokud se tedy dlouhodobě živíte toxickými emocemi, dříve či později se somatizují ve vašem fyzickém systému,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Všechny vaše fyzické neduhy (bolesti hlavy, zad, žaludeční či střevní problémy…) mohou souviset s tím, že svoje tělo zahlcujete jedem v podobě negativních emocí a nálad.

Život s pesimistou

Nejde ale jen o vás, vaše životní naštvanost ubližuje i vašim nejbližším. „Jako lidé se ovlivňujeme, takže v soužití s negativním člověkem můžete cítit, že i vaše pozitivita, energie a radost ze života se vytrácí. Dá se chvíli bránit, ale nejde to do nekonečna, síla dochází,“ říká Lucie Mucalová.

V dobře fungujícím vztahu spolu partneři potřebují sdílet nejen problémy (a společnými silami je překonávat), ale i to hezké. Potřebují se spolu radovat. „Dlouhodobý negativní postoj vyčerpává. Ve vztahu bude docházet nejspíš k častým konfliktům a konfrontacím. Za normálních okolností by z nich oba hodně vytěžili – lépe se poznali. Ale když máte za partnera někoho, kdo se neustále stylizuje do role oběti, nic dobrého z toho nevzejde,“ říká Lenka Černá.

Výsledek? Je-li váš partner takový negativista, vaše špatná nálada se začne přenášet i na vás. Budete se chvíli bránit, ale postupně začnete být podobně naladění a otrávení.

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

S člověkem, který vidí jen chyby, je těžké soužitíFoto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Jak se stát optimistou

Dobrá zpráva je, že ať už je za vaším negativistickým životním postojem cokoli, nemusí to tak být. Lze to změnit. „Pozitivní myšlení se dá naučit. Lze ho trénovat stejně, jako ve fitku trénujete tělo,“ tvrdí Lucie Mucalová.

První krok je pochopit a přijmout, že strůjcem svého štěstí jste vy sami. Nikdo jiný za něj odpovědný není. „Pak je potřeba se zaměřit na své podvědomé naprogramování z rodiny a minulosti, uvědomit si, jaké šablony myšlení i chování máte převzaté a nelíbí se vám,“ radí Lenka Černá.

Začněte pozorovat myšlenky, které se vám honí hlavou. Kdykoli se přistihnete při nějaké negativní, vědomě ji vyměňte za jinou. Kouknete se z okna a už vás chytá naštvanost, že venku sněží a budete muset ometat auto? Okamžitě si řekněte stop a přesměrujte se na myšlenku, jak krásná bude odpolední procházka se sněhem křupajícím pod nohama nebo jak budou děti nadšené z bobování a podobně.

Podle Lenky Černé hodně pomáhá i vědomě prožívat takzvanou emoci vděčnosti, která vás učí spokojenosti v přítomném okamžiku. „Své klienty učím, aby si každý den ráno řekli tři věci nebo události, za které jsou vděční. Už jen to vás může posunout,“ dodává Lenka Černá.

Umět se radovat se dá naučit. Tady je 7 kroků k pozitivnímu přístupu k životu.

Reklama