Hrozí vám vyhoření ve vztahu? Jak to poznáte a co s tím dělat?

Hrozí vám vyhoření ve vztahu? Jak to poznáte a co s tím dělat?

O syndromu vyhoření už jste určitě někdy slyšela. Mluví se o něm většinou v souvislosti s prací, může se ale stát, že tento syndrom ohrozí i vztah dvou lidí. Jak to poznat a co s tím dělat?

Začněte u sebe

Nejčastějším důvodem, proč vztah spěje k vyhoření, je fakt, že prožívá životní vyhoření jeden z partnerů, nebo dokonce oba. Pocity vyhoření se pak velmi snadno přenesou i do vztahu a dokážou ho úplně rozložit. Zamyslete se proto nejdříve nad svými pocity a nad tím, jestli se vyhoření netýká buď přímo vás, nebo vašeho partnera. 

Co ve vztahu znamenají hádky? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Vyčerpaný vztah

Každý vztah má svoji trvanlivost, a jakmile ta se vyčerpá, dochází k vyhoření. V tomto případě to znamená, že partneři ze vztahu pouze berou pro svůj prospěch, nic do něj ale nevkládají. Partneři se ve vztahu nevyvíjí, nepracují na svojí osobnosti, nerozvíjí vztahové dovednosti, jako jsou komunikace, budování důvěry, respektu a úcty, nepodílí se aktivně na utváření společného času. Vztah pak nemá žádné základy, o které by se opřel.

Pokračování 3 / 5

Hrozba stereotypu

Pokud jste spolu s partnerem už dlouho, může se snadno stát, že váš vztah spadne do stereotypu. Máte svoje návyky, které vykonáváte pravidelně a naučeně, trávíte každý den podobným způsobem, jezdíte na stejné dovolené, stýkáte se stále se stejnými lidmi. Vztah je proto potřeba oživovat a aktivně jej utvářet pomocí nových zážitků a zkušeností. Nebojte se čas od času vystoupit ze své komfortní zóny a pohodlnosti a vyzkoušet něco, co ještě neznáte, samozřejmě i s partnerem!

Pokračování 4 / 5

Ztráta zájmu o druhého

Pamatujete si ještě ty časy, kdy jste si s partnerem každý den vyprávěli, jaký jste měli den v práci, co všechno se vám stalo, a dokonce i to, co jste obědvali? Je jasné, že jak se vztah vyvíjí, témata hovoru se můžou měnit. Důležité ale je, aby komunikace stále probíhala a aby vás to, co vám partner sděluje, pořád zajímalo. Jakmile vám začne být jedno, kde a jak partner tráví čas, když nejste spolu, jaké má názory nebo co ho baví, a jste k jeho osobě lhostejná, je to znamení, že váš vztah spěje k vyhoření a ke konci. V tomto případě je rozchod opravdu na místě, pokud nejste schopni ani jeden zájem o druhého oživit.

Pokračování 5 / 5

Dokončení cílů

Když se dva partneři rozhodnou, že spolu chtějí zůstat, je to pravděpodobně i proto, že si vytyčili společné cíle. Může to být postavení domu, procestování zemí, které vás lákají, výchova dětí nebo třeba vybudování společné firmy. Jakmile těchto cílů dosáhnete, může se stát, že vás najednou přepadne podivná prázdnota a můžete mít pocit, že se vztah zastavil na mrtvém bodě. Není ale třeba panikařit. Nikdy není pozdě na vytváření nových cílů, proto si s partnerem promluvte a najděte si nové zájmy, kterými společně naplníte váš vztah.

Doporučujeme

Články odjinud