Hlavní obsah

Václav Klaus mladší čelí vzpouře ve vlastní straně

Foto: Seznam Zprávy

Straníci, kteří Klause i ostatní členy předsednictva vyzývají k rezignaci, kritizují mimo jiné Klausovo oznámení, že Trikolóra bude opakovaně prosazovat referendum o vystoupení z EU.

Reklama

Klaus se rozpadu strany neobává. Podle něj je podobně jako v jiných stranách samozřejmá nespokojenost těch, kteří se nedostanou na kandidátky.

Článek

Část členů Trikolóry vyzývá předsedu strany a poslance Václava Klause mladšího k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se stranickými kolegy. Uvedly to dnes servery Aktuálně.cz, Deník N a web televize CNN Prima News.

Kvůli krokům Klause už oznámili například dva krajští předsedové strany Antonín Fryč a Petr Viktorýn nebo členka a bývalá mluvčí strany Ivana Kerlesová, že z funkcí v Trikolóře odcházejí. Klaus kritiku odmítl, rozpadu strany se neobává.

Podobně jako v jiných stranách je podle něj samozřejmá nespokojenost těch, kteří se nedostanou na kandidátky.

Straníci, kteří Klause i ostatní členy předsednictva vyzývají k rezignaci, kritizují mimo jiné Klausovo oznámení, že Trikolóra bude opakovaně prosazovat referendum o vystoupení z EU. Nelíbí se jim rovněž údajně svévolné rozhodování Klause o lídrech kandidátek pro sněmovní volby. „Trikolóra jde nedemokratickou, autokratickou cestou bez ohledu na své členy,“ píšou signatáři dopisu, který podepsali Kerlesová, někdejší kandidát Trikolóry do Senátu Zdeněk Pešek a bývalý předseda hnutí v Olomouckém kraji Aleš Hrubý.

Například v Ústeckém kraji se ozvaly protesty tamních členů Trikolóry proti dosazení poslankyně Terezy Hyťhové, která do strany přestoupila z SPD, do čela krajské kandidátky.

Dva krajští předsedové – Antonín Fryč ze Středočeského kraje a Petr Viktorýn z Moravskoslezského – se kvůli zásahům do kandidátek rozhodli, že nebudou obhajovat své funkce. Viktorýn řekl, že Klaus prosazoval na moravskoslezskou kandidátku do krajských voleb kandidáty stojící mimo hnutí výměnou za sponzoring. Klaus serveru řekl, že si na nic takového nevzpomíná.

Členové strany kritizují i účast Klause a dalších straníků na nedávné pražské demonstraci odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru.

Trikolóru založil Václav Klaus mladší poté, co byl v roce 2019 vyloučen z ODS, za kterou byl zvolen do Sněmovny. Do Trikolóry přešly následně ještě poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Hyťhová z SPD.

Reklama

Doporučované