Jan Bureš: Trhy čekají na první ochutnávku lednových čísel,

GLOSA

V tomto týdnu dostaneme první signály, jak světová ekonomika vstoupila do roku 2021.

19. ledna 2021 - 07:00
První lednové odhady podnikatelských nálad PMI by měly ukázat na přetrvávající solidní náladu v průmyslu a pokračující “trable” v sektoru služeb. Zvlášť v Německu, kde druhá vlna pandemie zesílila až ke konci roku 2020 a tvrdé uzavírky ekonomiky následovaly později než jinde v Evropě, budou čísla z odvětví služeb nejzajímavější. Průmysl podle našeho názoru dál bude těžit zejména z toho, že nečelí takovým výpadkům v subdodávkách jako na jaře a že na rozdíl od jara výrobci v některých odvětvích (např. automobilky) hlásí stále výrazně nižší zásoby (viz graf níáže).



Vedle toho se bezesporu pozornost trhů soustředí na další vývoj pandemie – i když se denní přírůstky nakažených v hlavních evropských zemích stabilizují, zůstávají stále relativně vysoké, stejně tak jako virová nálož v populaci. I proto jsou zejména v Německu relativně vysoké denní přírůstky úmrtí na COVID a v nejbližší době proto evropským ekonomikám nehrozí výraznější rozvolnění vládních nařízení. Dobře je to patrné i na lyžařských střediscích, které nejen v Čechách pomalu “odepisují” tuto sezónu – v Itálii ke konci minulého týdne rozhodli posunout otevření lyžařských středisek minimálně do poloviny února.

A v neposlední řadě bude bezesporu hodně sledované předání prezidentského úřadu v USA. Joe Biden bude chtít během svých prvních 100 dní pravděpodobně napřít veškerou pozornost na řešení otázek pandemie a přispět ke “sjednocení Ameriky” reálnou pomocí “řadovým Američanům” spíše než soudními přemi s odstupujícím Donaldem Trumpem. Zatím má v plánu výrazně urychlit očkování (100 milion vakcín za 100 dní) a více než ztrojnásobit individuální příspěvky zasaženým domácnostem.

Jan Bureš



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?