Hlavní obsah

Krejčíř vinen z podvodu i přípravy vraždy. Detektivové dostali satisfakci

Foto: Profimedia.cz

Krejčíř si odpykává trest v Jihoafrické republice.

Reklama

Možností je obrátit se na Ústavní soud, uvedla advokátka Radovana Krejčíře.

Článek

Téměř dvě desetiletí se česká justice vypořádávala s kauzou, v níž hlavní roli hrál uprchlý Radovan Krejčíř. Jedna z nejnebezpečnějších postav českého podsvětí připravovala dle definitivního rozhodnutí Nejvyššího soudu miliardový pokus o podvod ve státním podniku Čepro, vraždu celníka a také padělala peníze.

Nejvyšší soud totiž zamítl loni v srpnu v neveřejném projednávání dovolání Radovana Krejčíře – samozřejmě v nepřítomnosti, protože Krejčíř je nyní ve vězení v Jihoafrické republice. Text rozsudku se dostal na veřejnost až nyní, získal jej server iHned.cz.

Nejvyšší soud zamítl i dovolání pěti spoluobžalovaných. Spolu s Krejčířem podal dovolání proti trestu za pokus o tunelování Čepra i jeho komplic, bývalý obchodní ředitel firmy Martin Pechan. Stejně tak učinili i další čtyři odsouzení členové jejich skupiny. Soud zamítl všechna dovolání najednou.

Pechan a Krejčíř podle pravomocného verdiktu vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru zhruba za tři miliardy korun. Peníze pak v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se podnik vůbec nedozvěděl. Jeden z členů Krejčířova gangu totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a exekuce ve státním podniku se nekonala jen díky zásahu policie.

Pro detektivy, kteří Radovana Krejčíře vyšetřovali, je ve finálním verdiktu klíčová pasáž, jak upozornil server Neovlivní.cz. Podnikatel po svém obvinění z pokusu o vyvedení miliard ze státní firmy Čepro začal tvrdit, že to je celé vykonstruovaný příběh, který si vybraní kriminalisté ve spolupráci se státním zástupcem kompletně vymysleli. A byl to pilíř jeho obhajoby.

V rozsudku Nejvyššího soudu z loňského srpna o tunelu na Čepro ovšem stojí, že nebýt detektivů, stát by přišel o miliardy.

„Je to samozřejmě jistá satisfakce. Na druhou stranu to trvalo patnáct let a stálo nás to neuvěřitelné množství času a nervů, kdy jsme se museli obhajovat,“ komentoval pro Neovlivní.cz rozsudek jeden z bývalých detektivů Karel Tichý.

Advokátka Krejčíře Karolína Babáková s verdiktem nesouhlasí. „Jsem stále přesvědčena, že soudy porušují právo mého klienta na spravedlivý proces, když ho účelově prohlašují za uprchlého a odsuzují ho v nepřítomnosti. Přitom je notoricky známým faktem, že se do Česka fakticky dostavit nemůže. Dosavadní judikatura byla zcela opačná. Další možností je obrátit se na Ústavní soud, uvidím, zda ji klient využije,“ uvedla Babáková pro Hospodářské noviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované