bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dobrovolně důchodcem. Americký veterán dostal laso z Edmontonu, dal přednost konci kariéry

19. ledna 2021, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když v Edmontonu zjistili, že zranění týmové dvojky Mikea Smitha nebude žádná prkotina a vyřadí kanadského brankáře na měsíce, dostal Ken Holland nápad. Generální manažer Oilers si vzpomněl na starého známého, toho času bez práce. Vybavil si, jak v létě říkal, že by rád v NHL pokračoval. Zvedl telefon a zavolal mu. Jenže od Jimmyho Howarda uslyšel zamítavou odpověď. Ne, díky, Kene. Šestatřicetiletý gólman si zvykl na život bez profesionálního hokeje a už v sobě nenašel motivaci, proč se stěhovat do mrazivé Alberty a přijít o rodinou pohodu.

Detroit.

Pro Howarda jediný a osudový klub.

Za Red Wings odchytal 14 sezon, s okřídleným kolem na hrudi debutoval už 28. listopadu 2005. Jako jednadvacetiletý benjamínek. Tehdy si počínal výtečně a pomohl 22 zákroky k výhře nad LA Kings.

Rodáka ze Syracuse překonali Joe Corvo a Sean Avery. Dva borci, co už dávno mají po kariéře. A teď se do penze vydává i Howard. Oficiální oznámení má přijít v nejbližších dnech.

Loučí se po 543 zápasech, 246 výhrách a 24 čistých kontech. Jen Terry Sawchuk a Chris Osgood toho odčapali v Hockeytownu víc, stejně tak pouze oni mají více vítězství.

Howardova kariérní úspěšnost je 91,2 procenta. I toto číslo by mělo v tuto chvíli rezonovat více než Američanovy otřesné statistiky z ročníku 2019/2020. Tím se muž s pětatřicítkou na zádech protrápil.

"Utápěl jsem se v porážkách. Cítil jsem se, jako kdybych zapadl do tekutého písku a čím víc jsem se snažil dostat ven, tím hlouběji jsem se propadal," přiblížil svůj zmar.

S NHL se nechtěl loučit takhle, jen s dvěma výhrami z 27 mačů (zastavil během nich 88,2 % puků). Přál si napsat své kariéře jiný závěr.

Jenže ideální příležitost nepřicházela. Red Wings se vydali jinudy, ostatní kluby upřednostnily i Howardovy krajany Craiga Andersona, Ryana Millera či Coryho Schneidera.

A tak se Howard čím dál víc upínal k rodinnému životu a trénování svých dětí. Když mu pak zavolal Holland, s nímž prožil v Detroitu mnoho let, už bylo pozdě. Uznávaného funkcionáře odmítl.

"Kene, díky, ale ne. Jsem šťastný," pověděl muži, co ho v roce 2003 draftoval. Holland tak byl u prvopočátku Howardovy kariéry v NHL. Je příznačné, že je také u jeho konce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.