V sobotu se v Česku otevřou některé restaurace a obchody. Rebelové obejdou opatření

ilustrační foto (autor: Petr Lundák/Mafra)

Zástupci iniciativy Chcípl PES opět v Šeberáku

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Restaurace se tak stanou politickými buňkami, které budou moci mít podle výkladu organizátorů otevřeno. Politická jednání totiž mají výjimku z vládních nařízení.

Podle iniciativy vyhlásila vláda rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

„Vláda na nás používá politické nástroje, zneužívá svou politickou moc, proto musíme odpovědět stejně. A tak ve středu založíme politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES,“ oznámili v úterý na tiskové konferenci majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert, majitel pivovaru Malý Janek a bývalý poslanec ODS Jiří Janeček a právník Radek Suchý.

Janeček zdůraznil, že hnutí nebude kandidovat ve volbách. „Je to odpověď na restrikce této vlády, která s námi nechce jednat, zachraňuje jenom sebe,“ řekl Janeček. V každé spřízněné restauraci nebo obchodě bude nyní petice, která je potřebná pro založení politického hnutí. Restaurační, ale i jiné provozy pak budou označené jako politické buňky, kde se budou konat setkání s občany. Do nich podle organizátorů nemůže žádný restriktivní orgán zasáhnout.

Majitel pivovaru Malý Janek podotkl, že rebelující restauratéři nechtějí v žádosti o dotaci lhát, že by opatření neporušovali, když je porušovali veřejně jako akt vzdoru. „Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, peníze dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic,“ prohlásil restauratér.

V programu COVID gastro mají provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru nárok na dotaci 400 korun za den na každého pracovníka. Pomoc může být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné a jednatele se smlouvou o výkonu této funkce. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Otevřít Česko a vrátit se k normálu

Iniciativa nyní nechystá žádné hromadné akce, kde by se sešly tisíce lidí, jako tomu bylo v neděli 10. ledna na pražském Staroměstském náměstí. Dosud je podle Olberta ze Šeberáku zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě otevřeno. Dalších několik set podle něj vládní nařízení porušilo alespoň jedou. „Naším prioritním cílem je otevřít Česko a vrátit se do normálního života, nechceme marnit čas na politických zasedáních. Dostali nás do kouta, spoustu restaurací se už nezvedne,“ uvedli Olbert s Janečkem.

V sobotu 23. ledna tak mají všechny provozy, tedy restaurace, malé obchody i služby, které iniciativu podporují, znovu otevřít. Jejich zástupci chtějí vrátit život do stavu před pandemií. Janeček s Olbertem také na tiskové konferenci znovu vyzvali vládu, aby jim dokázala, že se právě v restauracích a dalších podobných podnicích covid šíří nejvíce. „Jsme jen obětní beránci,“ podotkli.

Restaurace, které se k iniciativě připojí až v sobotu, ale podle nich mají na dotace nárok, aniž by v žádosti musely lhát. „Do 23. vyplňte COVID gastro, protože jste zatím nic neporušili, tak ať dostanete kompenzace,“ uvedl Olbert.

Tagy:
restaurace obchod služby politika dotace ODS obchody vláda hnutí Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru bary a restaurace Jakub Olbert Šeberák Jiří Janeček Malý Janek Chcípl pes Otevřeme Česko porušení opatření Otevřeme Česko normálnímu životu pandemie covidu-19 nařízení vlády