Našli 16 % prohřešků mezi restauracemi, které fungují v režimu výdejních okének a rozvozu, což je každý šestý provozovatel! Nejčastější důvody pochybení byly porušení hygienických požadavků, falšování, klamání spotřebitele a nedostatky ve značení pokrmů.

Pozor takhle klamou!

Restauratéři mohou falšováním na jediném pokrmu nepoctivě vytáhnout z kapsy spotřebitele až desítky korun. A v čem často klamali na podzim své zákazníky?

• Tatarka jako smetana

Místo smetanového základu na pizzu byla použita surovina na bázi rostlinného tuku. V některých případech provozovatelé nahradili smetanu tatarskou omáčkou.

Třetina restaurací není pod kontrolou! Problém má každé 6. výdejní okénko.
Autor: SZPI, scom

• Nápoj s kapkou ovoce

Místo nápoje nabízeného jako ovocný džus (musí obsahovat 100 % ovocné složky) byl zákazníkům servírován nektar s 50 % ovocné složky.

• Bez hermelínu nebo s náhražkou

Namísto slibovaného hermelínu byl servírován pokrm na bázi plísňového sýra. Smažák byl zase náhražka sýru vyrobená ze suroviny na bázi rostlinného (palmového tuku) nebo ze směsi rostlinného a mléčného tuku.

• Podmíráky

Točený alkohol – zejména pivo bylo pod mírou slibovaného objemu.

Třetina restaurací není pod kontrolou!

Pravidelné kontroly SZPI ukazují, že falšování a klamavé označení pokrmů v tuzemských restauracích je závažný problém (jde obvykle o 20 – 25 % z celkového počtu kontrol). Situaci významně zhoršuje, že třetina restaurací v ČR se z hlediska falšování vůbec nekontroluje, protože SZPI do nich nemá přístup.

To však má řešit aktuálně projednávaná novela zákona o potravinách. Ta sjednotí dozor v restauracích pod SZPI. „Pokud dlouhodobě není nějaký segment kontrolován a nepoctiví provozovatelé v něm mohou bez rizika falšovat, dříve či později to vede k situaci ohrožující zdraví i životy spotřebitelů,“ dodává mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Třetina restaurací není pod kontrolou! Problém má každé 6. výdejní okénko.
Autor: SZPI, scom

Už v pátek v Blesku test kukuřičných lupínků

Jsou cornflakes tak zdravé, jak vypadají? Které chutnají nejlépe a co dál kromě kukuřice obsahují?

Výsledky testu, rady nutriční terapeutky Věry Boháčové a tipy, jak kukuřičné lupínky v obchodě správně vybírat, najdete už v pátečním testu Blesku!

Restaurace draze platí za rozvozy jídel. Jde to ale levněji?

Fotogalerie
4 fotografie