Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vysoce nastavená laťka zisků v Evropě nenechává prostor pro přešlapy

Vysoce nastavená laťka zisků v Evropě nenechává prostor pro přešlapy

19.01.2021 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropa zahajuje letošní první výsledkovou sezónu s očekáváními nastavenými vysoko. Akciové trhy se již zotavily, a pokud společnosti naznačí další problémy s pandemií, mohou být investoři zklamaní.

Tento týden reportuje v Evropě své výsledky a aktualizace např. luxusní značka Burberry Group, výrobce čipových zařízení ASML Holding nebo těžař Rio Tinto Group. Investoři od nich požadují ujištění o zotavení i přes protipandemická opatření dopadající na sentiment. Analytici v letošním roce předpovídají silný nárůst zisku po loňském prudkém propadu vyvolaném Covid-19.

Evropa akcie

Evropské akcie vzrostly od konce října o 20 % díky optimismu ohledně vakcín a dalších stimulačních opatřeních, čímž jsou nyní evropské akcie téměř nejdražší v historii. Prognózy zisku tento optimismus ale dohánějí jen pomalu a investoři nemusí mít náladu odpouštět, jako jsme viděli po výsledcích Just Eat Takeaway.com (viz níže).

"Na příští rok jsme pozitivní," řekla Grace Peters, vedoucí investiční strategie pro oblast EMEA u JPMorgan Private Bank. „V této výsledkové sezóně se zaměřujeme na spoustu věcí,“ dodala s odvoláním na výhled a komentář ke kapitálovým výdajům a dividendám.

Bloomberg Intelligence očekává, že po 36% propadu v roce 2020 letos zisky porostou o 40 %. Háčkem ale zůstává, přinejmenším v krátkodobém horizontu, nová vlna opatření v celé Evropě, která takové zotavení ohrožuje.

Podle Philippa Lisibacha, vedoucího globální kapitálové strategie společnosti Credit Suisse, mohou některé společnosti odmítnout poskytnout podrobný výhled z důvodu, že tu stále je příliš mnoho nejistoty. "Jakmile budeme mít čísla z prvního čtvrtletí, bude pro společnosti pohodlnější uvádět výhled," řekl Lisibach.

Zde je několik sektorů, které je třeba sledovat:

Domácí technologie

Rozvoz jídel, e-shopy a domácí zábava patřily k největším výhercům během karantény, ale vzhledem k jejich vysokým valuacím může být jakýkoli postupný pokles tempa růstu vnímán negativně, řekl James Rutherford, vedoucí evropských akcií u Federated Hermes. Akcie Just Eat Takeaway klesly po středeční aktualizaci za čtvrté čtvrtletí o více než 13 %, přičemž analytici JPMorgan uvedli, že výhled marže byl „očividným zklamáním“.

just eat takeway.com

Výrobci čipů

Zprávy společnosti Dialog Semiconductor a STMicroelectronics naznačují růst poptávky po čipech. Polovodiče jsou podle Peters z JPMorgan Private Bank oblastí, která bude pravděpodobně těžit z cyklického oživení i z dlouhodobější digitalizace ekonomiky. Posun směrem k elektromobilům, inteligentní automatizaci, umělé inteligenci a velkým datům – to vše závisí na tomto odvětví, uvedla.

Stavebnictví

Evropské stavební firmy s expozicí na rezidenční sektor, zejména v USA, podle Peters v současnosti těží ze silného trhu s bydlením. Akcie francouzské společnosti De Saint-Gobain počátkem tohoto měsíce vyskočily díky lepším prodejům, než se očekávalo.

Těžaři

Býčí jsou také vyhlídky pro těžaře. Odhady příjmů na rok 2021 u společností se základními surovinami zaznamenaly za poslední tři měsíce zvýšení o 24 %, což bylo způsobeno růstem cen železné rudy a mědi v důsledku oživení čínské ekonomiky a fiskálních stimulačních programů v Evropě a USA, uvedl v komentáři Laurent Douillet z Bloomberg Intelligence.

Energetika a utility

Očekávání pro energetiku jsou stále „velmi negativní“, a to i přes oživení cen ropy, uvedl Joost van Leenders, hlavní investiční stratég společnosti Kempen Capital Management. To je částečně způsobeno posunem směrem k čisté energii, která nabírá ještě větší momentum. Analytik UBS Group Sam Arie očekává, že banky sníží financování fosilních projektů a naopak zvýší podporu obnovitelným zdrojům. A mezi tři akcie, u kterých si lze tento trend zahrát, zahrnuje Enel, RWE a Engie. Po obrovském vzestupu obnovitelných zdrojů v posledních měsících však Bank of America varuje, že ceny akcií zde už vykazují známky bubliny.

Finančníci

Navzdory nepříznivým podmínkám velmi nízkých úrokových sazeb Giles Rothbarth, manažer BlackRock European Dynamic Fund, uvedl, že solidní kapitálové poměry a nízké ztráty z půjček hovoří pro obnovení dividend, jakmile regulační orgány toto omezení uvolní.

Analytik UBS Michael Werner mezitím řekl, že nedávné snížení sazeb by mělo mít za následek nižší volatilitu akciových trhů a posílit příliv kapitálu. Evropské akcie přilákaly v týdnu do 13. ledna 2,2 miliardy USD, což je nejvíce od června, tvrdí stratégové Bank of America na základě dat EPFR.

Cestování a volný čas

Není pravděpodobné, že by vakcíny měly přinejmenším do druhého čtvrtletí významný dopad na příjmy tohoto sektoru. Pozornost se zaměří na rozvahy a peněžní toky, uvedl Rutherford z Federated Hermes. Až se zruší poslední protipandemická opatření, zažije pohostinství pravděpodobně dřívější oživení než cestování, tvrdí Lisibach z Credit Suisse s tím, že vysoká míra úspor naznačuje zadržovanou poptávku po jídle a pití mimo domov.

Luxus

Střednědobé odhady zisků již stojí za zdravým oživením na luxusu. Takže potenciál dalšího navýšení se zdá být podle analytika RBC Capital Markets Pirala Dadhanii relativně omezený. Valuace tohoto sektoru jsou napjaté a RBC je pro rok 2021 relativně opatrná, napsal Dadhania v komentáři. Odvětví je také do určité míry závislé na ruchu na letištích.

Personalisté

Deutsche Bank si všímá lepších než očekávaných příjmů u personalistů vzhledem k tomu, že se zvyšuje poptávka po dočasné práci. Jak se v tomto bodě cyklu očekává, dočasná práce předbíhá trvalou vzhledem k tomu, že v době nejistoty jsou společnosti opatrné, napsal analytik UBS Dominic Edridge v komentáři. Hays ve čtvrtek oznámil růst čistého poplatku za druhé čtvrtletí a že hotovost byla „výrazně nad“ očekáváním, dodal analytik společnosti Jefferies Group LLC Kean Marden.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

DocuSign publikuje skvělá čísla, valuace je pořád vysoká
04.12.2020 15:27
Společnost Docusign, specializující se na elektronické ověřování dokum...
Prodejci oděvů Zara a H&M se dál potýkají s poklesem tržeb
15.12.2020 14:55
Prodejcům oděvů Inditex a H&M kvůli šíření nového koronaviru dál klesa...
JPMorgan startuje výsledkovou sezónu rekordním ziskem
15.01.2021 13:22
Největší americká banka JPMorgan reportovala vyšší zisk za poslední l...
Citi rozpouštěla rezervy na úvěrové ztráty, kvartální zisk nad odhady
15.01.2021 14:31
Americká bankovní trojka podle aktiv Citigroup převzala štafetu od JPM...
Komentář: JP Morgan profituje z opatrnosti prvního pololetí
15.01.2021 17:53
Výsledky JPM překonaly očekávání na celé čáře, i když do jisté míry za...
Týdenní výhled: V USA nastupuje nová vláda, oznámí něco nového?
18.01.2021 12:50
Začíná týden, kdy se vymění vláda v USA, do plného tempa se dostane vý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data