Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Fast fashion


Fast fashion
Recenze knihy: Vláda módy
Autor: Dana Thomas
Nakladatelství: Host
Počet stran: 360
Oblečení. Oblékáme se všichni a mně ještě do nedávna ani nenapadlo, že textilní průmysl patří mezi hlavní znečišťovatele planety. O bídných podmínkách, ve kterých se většina oblečení z módních řetězců šije, člověk občas slyšel. Ale o tunách neprodaného oblečení, které se raději spálí, než třeba daruje, protože je to levnější, zatím moc slyšet není. Každý z nás má doma kousky z módních řetězců. Na tom není nic špatného, ale dané věci bychom měli vynosit do roztrhání.

Kniha Vláda módy od Dany Thomas, kterou vydalo nakladatelství Host, je mimořádně čtivě napsaná. Zpracovává téma fast fashion neboli rychlé módy záživným způsobem. Autorka je ve zpracování tématu velice pečlivá. Sama navštívila několik továren v zemích 3. světa, kde se oblečení, které stojí pár stovek, pro nás šije. Na vlastní oči se seznámila s podmínkami, ve kterých šičky pracují. Čtenářům poutavým způsobem přibližuje, jak byl jejich kousek oblečení vyroben. Od původního nápadu až po konečný výrobek. Velice zajímavá je část věnující se riflím. Jejich vzniku, proč jsou modré a proč se staly tak oblíbeným a vlastně ikonickým kouskem.
Ukázka knihy

V knize popisuje, jak vlastně fast fashion vznikla. Najdete v ní krátké historické okénko. Dříve bylo běžné, že rodina měla svého krejčího, u kterého si nechala šít oblečení. Mnoho z vás teď napadne otázka ceny. Že na to, abyste si nechali šít oblečení na míru, nemáte prostředky. I to autorka vysvětluje. Ono totiž dříve bylo docela normální na nový kabát nebo boty šetřit i několik měsíců. To jen nám to teď přijde divné a nepředstavitelné. Jsme zvyklí, že z jedné výplaty pořídíme výbavu na zimu.

Autorka v knize nabízí i alternativy k rychlé módě. Kde se vlastně oblékat, abychom byli šetrní k životnímu prostředí a kupovali eticky vyrobené oblečení? Některé tipy jsou použitelné, jiné se mi zdály pro normálního smrtelníka nereálné. Asi těžko většina z nás bude nakupovat své oblečení u Stelly McCartney. Byť je opravdu obdivuhodné, že nepoužívá ve svých kolekcích kůži a modely šije z obnovitelných zdrojů.
Ukázka knihy

Kniha je skvělá v tom, že vás donutí zamyslet se nad způsobem, jak, kde a jak často oblečení nakupujete. Jak se o něj staráte a jak s ním nakládáte dál. Třeba příště, až budete nutně zase potřebovat něco na sebe, tak místo abyste běželi do obchodu, projdete vaši skříň znovu a zjistíte, že vlastně vše máte. Nebo se rozhodnete udělat radost lokálnímu tvůrci, který vám za váš nákup osobně poděkuje, a vy budete přesně vědět, kdo vám vaše oblečení vyrobil.

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%
V obchodech(249 - 357 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



V japonském zajateckém táboře
Recenze knihy Sestry pod vycházejícím sluncem

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?