The Capitals: Bulharští hospodští se chtějí vzepřít vládním opatřením

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

SOFIE

Majitelé hospod se bouří. Majitelé bulharských restaurací, barů a nočních klubů, kteří museli své podniky před několika měsíci uzavřít, v pondělí pohrozili občanskou neposlušností a otevřením podniků opatřením navzdory. Stalo se to poté, co policie a inspekce odhalily několik nelegálních večírků. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


NOVINIKY Z BRUSELU

Zablokovaná Konference o budoucnosti Evropy. Kam má evropská integrace směřovat v následujících letech? Právě na tyto otázky by měla odpovědět Konference o budoucnosti Evropy, dvouleté diskusní fórum, do kterého by se měla zapojit rozmanitá škála aktérů včetně široké veřejnosti. Konference měla odstartovat již loni, kvůli pandemii covid-19 se však odložila na dobu neurčitou.

Změnu by mohlo přinést portugalské předsednictví. Podle portugalské státní tajemnice pro evropské záležitosti Any Pauly Zacariasové musí Evropa najít „rychlé a pragmatické“ řešení, které by současnou patovou situaci překonalo. Premiér António Costa chce o tématu hovořit s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim a lídry hlavních politických frakcí. Setkat by se s nimi měl již ve středu 20. ledna. (Tiago Almeida, Lusa.pt)


ZÁPAD

BERLÍN

Nový lídr CDU není nijak zvlášť oblíbený. I když si němečtí křesťanští demokraté (CDU) o víkendu zvolili za svého nového předsedu dosavadního premiéra největší spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armina Lascheta, nedávné průzkumy ukazují, že se netěší nijak vysoké popularitě, což by mu mohlo zkomplikovat cestu do křesla kancléře. Podle průzkumu Der Spiegel si 51 % Němců a 45 % členů CDU/CSU myslí, že zvolení Lascheta jako nového předsedy strany nebylo dobrou volbou. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Kontroverzní zákon o „separatismu“. Ve francouzském parlamentu začala v pondělí vyhrocená debata okolo návrhu zákona, který má „posílit respekt k principům republiky“. Na stůl se už dostalo několik pozměňovacích návrhů mířících na omezení nošení náboženských symbolů na veřejnosti, i když se zákon tomuto tématu původně vůbec nevěnoval. Speciální výbor už stihl označil několik těchto pozměňovacích návrhů za nepřípustné, především ten zakazující malým dívkám nosit hidžáb. (Lucie Duboua-Lorsch  | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Kancléř očekává zpoždění dodávek vakcíny. Plánovaná dostupnost dávek vakcíny proti covid-19 se na krátkou dobu sníží o 20 %, oznámil v pondělí rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) s tím, že země tomu „musí přizpůsobit svou očkovací strategii“. Chybějící dávky mají dorazit v únoru. Důvodem tohoto zpoždění, které zasáhlo i další státy EU, jsou výrobní problémy společnosti Pfizer v Belgii. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LUCEMBURSKO

Lucemburská europoslankyně suspendována. Monika Semedová z europarlamentní frakce Renew Europe byla na 15 dní suspendována, a to kvůli obvinění z „psychického obtěžování“ svých asistentů. Semedová v tiskovém prohlášení uvedla, že trest „přijímá“, a za své chování se bývalým kolegům omluvila. (Anne Damiani | EURACTIV.com)

LONDÝN

23 milionů liber na pomoc rybářům. Premiér Boris Johnson v pondělí přislíbil vyčlenit 23 milionů liber na pomoc podnikatelům v rybářství, které zasáhl brexit. Reagoval tak na jejich protestní akci v centru Londýna. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY / TALLIN

Finsko a Estonsko chtějí nalákat zahraniční odborníky. Aby nalákala experty a vysoce kvalifikované pracovníky ze zahraničí, Konfederace finského průmyslu navrhla přepracování rezidenčních procedur. Pracovníci by podle nich mohli začít pracovat okamžitě po příjezdu do země, zatímco by čekali na schválení svého povolení k pobytu. Podobně uvažuje také Estonsko, které plánuje změnit své imigrační zákony, a nalákat tak kvalifikovanou pracovní sílu ze zahraničí. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Mrazivá noc přikryla Polsko smogem. Nedělní mrazivá noc způsobila extrémně vysoké znečištění vzduchu. Varšava a Vratislav se podle indexu IQAir, který určuje znečištění na základě koncentrace pevných znečišťujících látek a průměrných výsledků kvality ovzduší, zařadily mezi deset nejznečištěnějších měst. (Joanna Jakubowska | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Komise vyšetřuje odmítnutí grantu. Evropská komise vyšetřuje odmítnutí žádosti o dotace, kterou podala jedna z maďarských lidskoprávních organizací. Úřady žádost zamítly s odkazem na maďarskou legislativu, ta je ale podle rozhodnutí Soudního dvora EU v rozporu s unijními předpisy. Na problém upozornila místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Nečekaná jednička v zelených energiích. Slovensko se překvapivě stalo jednou z předních zemí EU, co se týče spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z údajů Eurostatu, který zveřejnil data za rok 2019 ke spotřebě biomasy v domácnostech. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

Conte vyhrál první hlasování o důvěře. Italský premiér Giuseppe Conte v pondělí večer uspěl v hlasování o nedůvěře v poslanecké sněmovně, což znamená, že nyní musí přesvědčit ještě Senát. Kompletní výsledky hlasování by měly být známé v úterý večer. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Více peněz z fondu obnovy. Španělsko si přijde na 70 miliard eur z fondu obnovy, což je o 10 miliard eur více, než se původně předpokládalo. Navýšení alokace způsobil přepočet údajů, na jejichž základě se peníze přerozdělují, a zohlednění nové listopadové ekonomické prognózy. Ta v případě Španělska zhoršila odhady růstu HDP a míry inflace. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

LISABON

Zdravotnický systém se blíží hranici svých limitů. Celý portugalský zdravotnický systém, včetně veřejné národní zdravotní služby (SNS) i soukromého sektoru, se potýká s nárůstem případů covid-19 a brzy bude na hraně svých kapacit. Varovala před tím ministryně zdravotnictví Marta Temidová. (Mariana Caeiro, Lusa.pt)

ATHÉNY

Řečtí poslanci apelují na Sassoliho. Řečtí komunističtí poslanci (KKE) si v dopise adresovaném předsedovi Evropského parlamentu stěžují na jeho pomalý postup v případě zrušení imunity řeckého europoslance Ioannise Lagose. Europoslanec je bývalým členem neonacistické skupiny Zlatý úsvit a v Řecku byl odsouzen jako jeden z vůdčích členů zločinecké organizace. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)


BALKÁN

ZÁHŘEB

Chorvatská vláda podpoří nezávislé umělce. Vláda v pondělí schválila finanční podporu pro nezávislé umělce, osoby samostatně výdělečně činné a další lidi pracující v kulturním sektoru. Ministerstva financí a kultury mají letos přímou podporu kultuře navýšit o další tři miliony eur. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BUKUREŠŤ

Rezervační systém není spolehlivý. Rumunsko vstupuje do druhé fáze očkovací strategie. Očkovat proti covid-19 se nyní mohou nechat senioři, pacienti s chronickým onemocněním nebo pracovníci klíčových sektorů. Rezervační systém pro očkování se ale potýká s výpadky. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Hlasování o nedůvěře. Slovinského premiéra Janeze Janšu čeká ve středu 20. ledna hlasování o nedůvěře. Původně se zvažovalo posunutí hlasování na pozdější termín kvůli nákaze covid-19 mezi poslanci, předseda parlamentu Igor Zorčič se ale rozhodl hlasování na program zařadit. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Srbské ekonomické (ne)úspěchy. Srbské ekonomické výsledky za rok 2020 prezentované místní vládou jsou spíše politickou propagandou, než že by odrážely realitu. Myslí si to bývalý guvernér Srbské národní banky Dejan Šoškić. (EURACTIV.rs | betabriefing)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář