Křeslo

...Byl vytočenej. Omyl. Byl naštvanej. Což zaznamenalo že i jeho nádobí, které tak zuřivě myl pod jeho rukama úpělo... ,,Jsi v pořádku?“ Volala na něj ze svého trůnu. ,,No jasně, proč bych nebyl.“ ,,No, że tam mlátíš tim nádobím.“

 Seděl u stolku se svou milenkou a bavil se. Měl ji rád, cítil se s ní vždy dobře a měl s ní více sebevědomí než sám se sebou. Věděl, že ho má ráda. Stále ještě i po těch letech. U vedlejšího stolu seděla dívka. Byla tam sama. Vábila ho jako včelu pyl. Bavil se se svou společnicí, ale očkem stále pomrkával po té holce. Byla mladší než on. O kolik však nevěděl. Byla tak neobvykle oblečená, jako by právě odešla z nějakého divadla. Možná byla herečka…

Měla na sobě béžový děrovaný svetr, místo broži modrou růži a utažený v pase do uzle. Byl průsvitný, takže pod ním bylo vidět růžovo tělové tílko. Člověk si chvilkami nebyl jistý, zda je nahá, či oblečená. Podíval se pod stůl. Skládací koloběžka, že by to byla princezna koloběžka, ani nahá, ani oblečená… Každopádně zajímavá žába. Měla takovou velkou šedou sukni s obrovskýma kapsama a kožené kotníčkové boty na podpatku. Upil piva a podíval se zpět na svou společnici. Něco mu zuřivě vyprávěla. Nebyl si jistý co, ale asi si zase stěžovala na ředitele její divize, který ji nechtěl zvednout plat. 

    Co to tam vlastně dělá… Holka usrkávala bílé víno a líně otáčela stránkami u nějaké malé bílé knížky. Teď to položila na stůl. Nikon. Ona sedí v kavárně, popíjí víno a čte si návod? Zajímala ho čím dál víc. 

 

    ,,Na co tam furt koukáš? Jo aha. Ta mladá holka.“

    ,,Jo, chtěl jsem zjistit, co čte.“

    ,,No a co čte?“

    ,,Manuál k foťáku.“

    ,,Hmmm, to je pěkně trapný. Sama v kavárně, oblečená jako hastroš a čte si návod. Ta asi nemá moc přátel.“ Podotkla opovržlivě Eva a upila.

    ,,To teda asi nemá. Chudák holka.“ Vzdychl a upil piva též.

    ,,Ale počkej, počkej. Mě jen tak neoklameš. Tobě se ta holka líbí, co?“ Začala si z něj utahovat.

    ,,Ale ne, ty se mi líbíš.“ Spiklenecky na ni mrknul a našpulil rty.

    ,,Nedělej se, vidím jak tady neustále poposedáváš, pálí Tě zadek jako nadrženého kohouta.“

    ,,Nepřeháněj! Tak jsem se po ni párkrát otočil.“ Snažil se uhasit požár. 

 

    Nechtěl ji dnes vytočit. Byl unavený a chtěl k ní domu. Potřeboval klid a někoho, kdo udělá první poslední proto, aby ho uspokojil. Balit nové a nové holky bylo občas náročné hobby a odpočinout si v náručí své prověřené milenky byla pro něj dnes ta nejlepší oáza.

 

    ,,Mně to fakt nevadí, klidně ji oš****. No tak, chlapečku, do toho…“ Pokračovala v dorážení. 

 

    Tohle na ni nesnášel. Když měla chvíli pocit, že má navrh. 

    Usmál se. Dal si většího loka a otočil se k dívce o stolek dál.

 

    ,,Co to čtete?“

    Dívka vyjekla a nadskočila.

    ,,Promiň, tedy promiňte, nechtěl jsem Vás vylekat.“

    ,,To je v pořádku, já jsem lekavá.“ Odpověděla a tázavě si ho prohlížela s jeho společnicí. Čekala, co bude dál.

   ,,Chtěl jsem jen vědět, co čtete?“

    Aniž by mu odpověděla, zvedla příručku k fotoaparátu a dále si ho s jeho doprovodem přeměřovala.

  ,,Hmmm, ty jsi fotografka, to se hodí. Já jsem muzikant. Potřeboval bych udělat nějaké video. To bychom se mohli domluvit.“

    ,,Já nedělám videa, já fotím. Mohu Vám dát kontakt na kamaráda.“

    ,,Já nepotřebuji zase nějakého profíka, určitě bys na to stačila i ty.“

    ,,Nevím, možná…“ Jeho odpověď na ni nezabrala.

    

    Dívka se teď zaměřila pohledem na jeho společnici, která se v obličeji začala podobat barvě svého rudého svetru. Měl málo času. Pokud nechce ztratit ani jednu, musí teď získat kontakt.

    

   ,,Mohli bychom si vyměnit čísla? Abychom se domluvili na tom natáčení…“ Dodal rychle.

   ,,Nevím, myslím, že FB by stačilo. Jmenuji se Martina Cvrčková, najdete mě lehce. Hezký den.“ Usmála se a ponořila se do svého světa.

 

    Když odcházel s Evou, ještě tam seděla. Ani se po něm nepodívala. Nechtěl si zapisovat její jméno hned u stolku, a tak se omluvil na toaletu. Jen se za ním zabouchly dveře, hned vypisoval do vyhledavače její jméno. Měla pravdu, našel ji okamžitě. Teď jen musel vyčkat 5 dnů. Kniha doporučovala sice jen tři, ale jeho balící metoda prokázala, že 5 dnů vede k lepšímu a stabilnějšímu výsledku.

    Už to bylo 20 dnů a dívka mu stále neodepsala. Měl samozřejmě rozjednané další duše, ale tahle mu nějak nedala… Věděl, že když se občas připomene, tak třeba natrefí na čas, kdy bude holka smutná a odpoví mu. Smutné holky byla totiž jistota. Neuvažovaly do budoucna a lehčeji se daly zpracovat.

 

    ,,Ahoj, jaký byly Vánoce. Já jsem byl fakt busy. K videu se dostanu až v lednu. To s tím videem jsem myslel za finanční odměnu, nevím jestli jsi to pochopila správně.“ Nadechl se. Zvedl prsteníček levé ruky a uhodil s ním do klávesy Enter. Vydechl. Zpráva se odeslala. 

    Odešel do kuchyně. Otevřel lednici a vyndal z ní Riesling. Vzal vývrtku. Zabodl ji do korku a prudkým trhnutím, jako když králíkovi lámete vaz, vyrval špunt ven. Vyndal jednu z posledních skleniček na víno, které ještě měl. Nalil si až téměř po okraj a rozkročmo si stoupl před okno. Hleděl ven. Do Břevnova. Snažil se vzpomenout s kým má dneska sraz. Bude se muset podívat do mobilu. Už v tom přestával mít přehled. Cink! Trhl sebou. 

 

    ,,Že by?“ Pomalu se otočil a jako panter se kradmo blížil ke svítící obrazovce na počítači. 

Napsala mu.

    ,,Ty vole!“ Ulétlo mu. Tohle fakt nečekal.

    ,,Ahoj Pavle, promiň, že jsem tak dlouho nenapsala, ale jsem nemocná. Jsem na antibiotikách a mám zánět průdušek. Myslím, že v tom lednu můžeme dát víno a popovídat si o tom videu.“ 

 

    Na sucho polkl. Víno? Popovídat si? Byl zmatený… Myslí tím to, co si myslí on? Víno u většiny holek znamenalo sex. Takže ona mlčí dvacet dnů a hned mu navrhne sex? Hodil do sebe zbytek sklenky a snažil se rozkódovat zprávu znova a znova…

    Byla půlka ledna a ta dívka u něj konečně seděla v obýváku v křesle. Bylo ještě po majitelích. Šedivé s vzorem velkých a drobných kvítků. Jiné kytky doma neměl. Povídali si už dobrou hodinu a on ji nedokázal dostat z křesla. Odcházela a vracela se jen z návštěvy na toaletě. Byl vytočený. Odřekl dneska schůzku s jinou a tahle milostivá si tam sedí jako královna a kromě rozhovoru o něj nejeví absolutně zájem. Všechny triky postupně selhaly…

 

   ,,Hele, pojď se podívat k oknu, támhle na proti bydlí jeden známý herec.“

   Kývla, vyklonila se v křesle jako kočka a podívala se z okna na protější dům.“

   ,,Vážně a který?“

   ,,Trojan.“ Odpověděl nasraně a zklamaně zároveň.

 

   ,,Napsal jsem jednu písničku, která mi Tě připomíná.“ Došel pro kytaru a sedl si co nejdál od ní. Většina holek si po pár tónech přisedla k němu. Ona se zvedla a vyměnila si v křesle jednu nohu za druhou.

 

    Šel do ložnice a volal…

  ,,Prosím Tebe, mohla by ses mi podívat na povlečení? Mám v něm díru, co myslíš, jak bych to měl   zašít?“

   ,,Tak mi to sem přines, já se na to podíván tady.“ Volala z obýváku.

 

    Už tady byla dvě hodiny a půl a stále jen seděla v křesle. On pro ni koupil dobré víno, upekl kuře, udělal rýži, zahrál písničku, přečetl svou báseň… Každá normální holka už by po něm teď lezla. Ale tahle “princezna“ si tam jen celou dobu seděla a on už toho měl dost. Bez vysvětlení odešel do kuchyně a začal umývat nádobí. Byl vytočenej. Omyl. Byl nasr**** Což zaznamenalo že i jeho nádobí, které tak zuřivě myl pod jeho rukama úpělo.

 

    ,,Jsi v pořádku?“ Volala na něj ze svého trůnu.

    ,,No jasně, proč bych nebyl.“

    ,,No, że tam mlátíš tim nádobím.“

    Asi był fakt vytočenej víc, než se domníval.

    ,,Mám odejít?“ volala.

 

    Zastavil vodu. Sundal z horní poličky Slivovici. Nalil si panáka. Hodil ho do sebe a vrátil se za ní do obýváku. 

    Seděla dál v křesle a až teď si všiml, že je možná nervózní. Možná z něj vážně nedělá debila, ale jen ji všechno trvá déle. Dobře, dám tomu ještě nějaký čas. Usmál se na ni, sedl si to tureckého sedu na zem a protáhl se. Prostě chill. Pohoda. Klídek. Nějak to dopadne kámo…

 

    ,,To víno jsi vybral dobře, chutná mi.“ Pravila a usmála se na něj.

 

    No vida, už mává bílou vlajkou, třeba z toho přece jen něco bude. Zaradoval se.

Celý jejich vztah to křeslo nesnášel. Omyl. Nenáviděl. Když se rozešli, měl pocit, že se mu to křeslo vysmívá za ní. Bylo mu to líto. Měl ji rád a teď byla pryč. Třeba se vrátí, když bude vytrvalý. Třeba mu dá ještě šanci. Byla to střela, která když se pro něco rozhodla, šla si za tím. Třeba, když bude vytrvalý, někdo ji zraní a ona se vrátí.

 

    ,,Stejně jsou všechny vztahy na ho***, tak proč jí ten jejich nestačil. Až jí ty iluze přejdou, přileze sama…“ Zašeptal potichu pro sebe na půl úst a potáhl z vapolizéru. Ještě pár potáhnuti a zapomene na ni… Alespoň dnes… Alespoň teď… Alespoň…

Mc, Pod slupkou / sbírka povídek

Autor: Martina Cibulková | úterý 19.1.2021 14:14 | karma článku: 11,16 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Martina Cibulková

Na nuda pláži s babičkou

Vlnky tančily po jejím nahém těle. Cítila se jako Eva, která spokojeně kouše jablko poznání. Zaujatě pozoruje a vnímá život takový, jaký je. ‚,Babi?” Ano?” ‚‚Jsi šťastná?" Babička vykřikla a vyskočila nad vodu jako velryba. Uaaaaa

11.8.2022 v 10:10 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Jahodová zmrzlina

Blížil se ke mně. Jeho velké tmavé oči. Ostré zuby. Dlouhé ruce a prsty jako drápy. Takhle vznikla pohádka o Červené Karkulce? Jaká ironie, pomyslela jsem si, když se mnou smýkal na koberec. Také mám na sobě dnes červené šatičky.

1.6.2022 v 8:08 | Karma: 16,59 | Přečteno: 384x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Tajemství se ukrývá ve sklepě

,,Já to věděla!“ Pronesla jsem potichu k sobě. ,,Nikdy, nikdy a NIKDY se neptej rodiny o pomoc!!! VŽDYŤ jsi to přeci věděla, už ses několikrát spálila, tak proč teď? Dnes? Když máš tak blbej den... ,,Už nikdy nebude nic jako dřív!”

25.5.2022 v 9:30 | Karma: 13,99 | Přečteno: 514x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Darujme plyšáka uvědoměle, aneb pomáháme Ukrajině

V úterý 1.3. jsem viděla na ČT ve frontě čekat na registraci rodiny s dětmi z Ukrajiny v dlouhých frontách. Napadlo mě koupit křídy a pomoci jim na chvíli ZAPOMENOUT na válku. Nechat si děti hrát. Jak můžeme darem vyjádřit víc? ...

9.3.2022 v 8:08 | Karma: 19,71 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Volba prezidenta, aneb pomohl by nám Cimrman?

“Ač jsou někteří kandidáti kvalitní, nemám pocit, že dokážou to, co Vy a Cimrman. Nynější populistická doba potřebuje trochu nadsázky a humoru, který zahladí rozdíly a dokáže spojit lidi. Národ. “

28.1.2022 v 12:57 | Karma: 9,66 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Proč jsem očkovaná a půjdu na třetí vakcínu

Chtěla jsem zabránit horšímu průběhu Covidu...Chtěla jsem, aby náš stát a společnost se vrátila do starých kolejí...Nechtěla jsem ohrozit ty, kterým COVID může v jejich zdraví uškodit, ohrozit a nebo připravit o živo....

2.12.2021 v 12:12 | Karma: 29,09 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Ve vlastní rodině outsider?

Zvedl hlavu a podíval se na svůj odraz do zrcadla. Tmavé kruhy pod očima, šedivá pokožka. Byl zoufalý Udělal jsem chybu? Rozhodl jsem se špatně? Její matka se mi zdála normální! Co když ale bude stejná jako všechny ostatní? Co teď?

2.8.2021 v 8:08 | Karma: 18,89 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Alena, neviditelná adoptivní kavárenská matka.

...Toho rána se probudila a věděla, že se musí okamžitě rozhodnout. Zítra odjíždí a už nikdy se nevrátí. Žila tu osmnáct let a stále neovládala jejich jazyk. Neplánovala se sem přestěhovat, ale zamilovala se do jednoho Čecha...

26.7.2021 v 8:08 | Karma: 19,52 | Přečteno: 634x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

TA VĚC

Seděla v kuchyni u stolu a upíjela víno. Teď už ho mohla. Asi tak poslední hodinu a půl. Nečekala to. Tedy tak trochu čekala, ale doufala, že to nepřijde. Přišlo. Oplakala to, ale nic jiného už s tím dělat nešlo.

9.7.2021 v 11:11 | Karma: 15,35 | Přečteno: 517x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Alkohol v peřinkách II. - Rozhovory pod slupkou

..No, můj táta se vlastně choval k mamince a nám jako můj manžel...Ráno jsem vstala, vysála lahev vodky, prostě jsem už jen pila...Na začátku byla lahev vína denně, pak tři...,,To není můj problém.” Takhle to řekl mým rodičům...

22.5.2021 v 10:10 | Karma: 15,48 | Přečteno: 472x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Alkohol v peřinkách

...Nikdy jsem si nevěřila, ač mě ostatní chválili. S alkoholem jsem začala na mateřské. Když jsem pila tři lahve tvrdého denně, uvědomila jsem si, že mám problém. Manžel dělal, že nic nevidí. Myslela jsem, že se upiju k smrti...

21.5.2021 v 7:07 | Karma: 18,34 | Přečteno: 694x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Okno

....Škoda že včera přišel z hospody dřív. Kdyby tam to pivo dopil, neví teď VŮBEC nic. Takhle prostě, ten obraz už z hlavy nedostane. Je tam furt. V celé své kráse. Ona a ...

19.5.2021 v 9:09 | Karma: 13,82 | Přečteno: 390x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Na vyhlídce

,,Takže ty potřebuješ ostatní chlapy, aby Ti došlo, že mě máš ráda?” ,,Ne, já to samozřejmě vím, jen oni mi na to pomohli si vzpomenout,chápej...” ,,A když bych to zapomněl já, tak si to mám také připomenout s těma holkama?”...

12.5.2021 v 9:09 | Karma: 14,99 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Skok v tůň

Letěla jsem vzduchem. Palce proplé, aby voda nevystříkla a já se jen hladce zanořila pod hladinu a klesala ke dnu. Letěla jsem vzduchem a usmívala se. Konec se blížil a já už nemusela bojovat. Klid a mír přicházel. Letěla jsem ...

5.1.2021 v 9:10 | Karma: 9,83 | Přečteno: 229x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Loučení

Seděla na střeše. Dívala se před sebe. Myslela na ni... Potáhla. Jak se jí asi daří... Vyfoukla. Jak se asi má... / Seděla na gauči. Dívala se do plamenů na obrazovce. Myslela na ni... Upila. Jak se jim asi daří... Polkla. Zda jsou v bezpečí

3.11.2020 v 3:03 | Karma: 17,00 | Přečteno: 517x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Kufr

,,Sakra!” Kopala jsem do kamínků na cestě. ,,Do háje!” Házela jsem je do pole. ,,Do pr....!” Křičela jsem. ,,K.....!” Pochodovala jsem sem a tam.

21.5.2020 v 6:06 | Karma: 12,03 | Přečteno: 218x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Svatba to změní…

„STÁT!“ „Co ti proboha je?“ řekli jako jednovaječná dvojčata. „Co tak vyvádíš?“ ptal se otec. „Chci ven!!!“ „Počkej, ale...“ chtěl ji zastavit...

14.5.2020 v 5:05 | Karma: 17,16 | Přečteno: 642x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Je svatba důležitá?

,,Jsi divná a s Tebou my si hrát nebudeme.” vyháněly mě holky. ,,Tebe nezajímá svatba a koho si vezmeš až budeš velká?”,,Nevím a mělo by?”...

8.4.2020 v 14:14 | Karma: 14,03 | Přečteno: 552x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Co člověk vyzařuje, to sám přitahuje.

„Mohu Vám nějak pomoci?“ „Ne, pardon. Jen jsem Vás pozorovala. Líbíte se mi.“ „Cože?“ zakuckal se a tvářil se, že se asi přeslechl. „Řekla jsem, že se mi líbíte.“ zopakovala jsem „Já Vás slyšel už prvně, ale ...” (bezstarostná povídka)

22.3.2020 v 17:17 | Karma: 15,83 | Přečteno: 364x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Spravedlnost není samozřejmost

Nerozuměl, co říkají, ale za chvíli si to přečte ve spisu a pochopí. Byl nevinný, a tak se spolehl na advokáta a spravedlnost soudnictví v ČR. ,,Určitě budu zase brzy volný a život se vrátí ke starému.” Chtěl odejít. Zadrželi ho.

9.3.2020 v 9:09 | Karma: 15,22 | Přečteno: 479x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 553x
Ráda se bavím s lidmi a jsem tak obklopena velkým množstvím poutavých a neuvěřitelných lidských osudů, jež zaznamenávám do povídek. Jak se říká, nikdo nepíše příběhy lépe, než sám život.

Seznam rubrik