Zábřeh: Region čeká odpadová revoluce

19.01.2021 13:55

Tisíce nových nádob na třídění odpadu získají obyvatelé Zábřeha a okolních obcí. Do takřka každého rodinného domu na území Mikroregionu Zábřežsko poputují nové 240 litrové popelnice na plast. To vše díky společnému projektu nazvaného Zábřežsko třídí. Třídění odpadů tak bude pro zdejší obyvatele komfortnější.

Zábřeh: Region čeká odpadová revoluce
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

„Jde o revoluci v odpadovém hospodářství. Blíží se zákaz skládkování, což výrazně zvedne náklady na likvidaci odpadu. Město totiž každoročně doplácí stále víc na likvidaci odpadu. Jediným řešením je zvýšení efektivity třídění odpadu a snížení objemu netříděného komunálního odpadu. Naším cílem je usnadnit občanům třídění tak, aby na skládkách končilo co nejméně využitelného odpadu,“ uvedl smysl projektu František John, starosta Zábřeha a předseda svazku obcí.

Množství vytříděných plastů, papíru, skla a kovů občany na Zábřežsku mírně roste. Přesto je dle analýz ve směsném odpadu stále mnoho využitelných materiálů, které zbytečně končí na skládce.

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

„Základem projektu je dovybavení nemovitostí novými popelnicemi na tříděné odpady ve městě Zábřeh a obcích mikroregionu. Kromě rodinných domů bude navrženo i rozšíření separace pro bytové domy a sídliště. Navázat by měla organizační změna, ve městě se uvažuje s dvoutýdenním a u obcí s třítýdenním intervalem svozu komunálního odpadu, v mezičase by probíhal svoz separovaných odpadů,“ popsal záměr jednatel spol. EKO servis Zábřeh Milan Doubravský.

Mikroregionální projekt není prvním společným projektem obcí na Zábřežsku. V odpadovém hospodářství se jedná již o třetí navazující projekt. Mikroregionu Zábřežsko se podařilo získat z Operačního programu Životní prostředí dotaci ve výši 85 % na veškeré potřebné nádoby a kontejnery pro 25 zapojených obcí ze Zábrežska. Celkově se jedná o akci za necelých 16 milionů korun.

Administrativa spojená s realizací záměru a výběrem dodavatele a dodání nádob potrvá cirka rok. „S obcemi z území MAS Horní Pomoraví jsme v posledních letech realizovali mnoho projektů za desítky milionů korun na dovybavení obcí kontejnery na bioodpad, nádobami na tříděný odpad či domovní kompostéry, a proto jsme rádi, že jsme se dohodli s Mikroregionem Zábřežsko na tvorbě a celkové administraci takto velkého a systémového projektu,“ uvedl administrátor projektu Karel Hošek.

Podmínky distribuce nádob občanům si stanoví každá obec individuálně. Obyvatelé Zábřežska by pořízené nádoby měli získat do užívání v druhé polovině roku 2021, pokud nenastanou žádné komplikace při výběru a pořízení nádob. Během první poloviny příštího roku 2021 dojde k dohodě a nastavení nových podmínek svozu odpadů, o kterých budou občané informováni v obecních zpravodajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …