Quantcast

Únor Měsíc velkých koček na Nat Geo Wild

| redakce | tisk

Snímkem Levhart s nefritovýma očima, na jehož výrobě se podílel mj. i oscarový herec Jeremy Irons a jehož premiéru můžete sledovat 7. února v 18:00 na Nat Geo WILD, Měsíc s velkými kočkami rozhodně nekončí.

Právě kočkovité šelmy jsou vystaveny nelehkým podmínkám. Šest z devíti poddruhů levharta nyní čelí závažným problémům. Hlavními důvody, proč populacím velkých koček hrozí vyhynutí, jsou především úbytek životního prostoru a konflikty s člověkem.

Snímek z dílny renomovaných tvůrců, průzkumníků National Geographic a spoluzakladatelů Big Cat Initiative Beverly a Derecka Joubertových přenese diváky do idylické krajiny, v níž vůbec poprvé v historii kamery National Geographic sledují první tři zásadní roky života mladé levhartice Toto. Diváci tak mohou sledovat toto krásné kotě se vzácnýma akvamarínovýma očima a zažít z první ruky její obtíže i triumfy při získávání základních dovedností nutných k přežití, které provázejí její dospívání.

Cecil lví král. Uvidíte na Nat Geo Wild (foto: Nat Geo)
▲ Cecil lví král. Uvidíte na Nat Geo Wild (foto: Nat Geo)

Dokument Levhart s nefritovýma očima začíná náročným narozením Toto během zuřících záplav v keňské rezervaci Maasai Mara. V prvních okamžicích života jen o vlásek unikla smrti. Se svou matkou Fig si vytvořily nezlomné a nezvyklé pouto, které je důkazem mateřské lásky silnější než zákony přírody. Netradiční přístup Fig, která se se svou mladičkou dcerou rozdělila o teritorium, dokazuje fakt, že si tato dynamická dvojice nastolila vlastní pravidla k přežití. Toto zažívá bezpočet dobrodružství a během dětství se naučí základním dovednostem, mezi něž náleží např. lezení, lov kořisti i únik před neutuchajícím nebezpečím, které představují hyeny.

Během února uvedeme hned několik speciálů, jejichž hrdiny a tvůrci jsou průzkumníci National Geographic zapojení do ochrany velkých koček po celém světě. Více o projektu Big Cat Initiative se dozvíte na natgeo.org/bigcats.

Královna rychlosti. Uvidíte na Nat Geo Wild (foto: Nat Geo)
▲ Královna rychlosti. Uvidíte na Nat Geo Wild (foto: Nat Geo)

Týden s velkými kočkami na National Geographic navazuje na závazek Společnosti National Geographic chránit kočkovité šelmy a jejich životní prostředí. Společnost National Geographic již mnoho let informuje svět o tíživé situaci, v níž se velké kočky ocitly, a podporuje snahy o zlepšení jejich životních podmínek ve všech koutech naší planety.

National Geographic a Big Cat Initiative
Projekt Big Cat Initiative spolupracuje s nejvýznamnějšími odborníky na kočkovité šelmy, sponzoruje výzkum a podporuje inovativní snahy o ochranu velkých koček a jejich prostředí. Úspěšní dokumentaristé a průzkumníci National Geographic Dereck a Beverly Joubertovi a Společnost National Geographic položili základy těchto snah zastavit úbytek kočkovitých šelem po celém světě v roce 2009.

Snímek LEVHART S NEFRITOVÝMA OČIMA vznikl v produkční společnosti Windfall Films, výkonnou producentkou za National Geographic byla Ashley Hoppinová. Tvůrci a výkonnými producenty za Windfall Films byli Dereck a Beverly Joubertovi. Viceprezidentkou oddělení vývoje a tvorby přírodovědných dokumentů je Janet Hanová Visseringová a výkonným viceprezidentem dokumentární tvorby Geoff Daniels.

4 tématické týdny na Nat Geo Wild:
1. - 7.2.2021 Levharti
8. - 14.2.2021 Lvi
15. - 21.2.2021 Gepardi a jaguáři
22. - 28.2.2021 Tygři

Hlavní premiéry vždy v neděli v 18:00 hodin. Tématické pořady po celý měsíc.

zdroj: Nat Geo





Reklama




Vybrané články