Zahájení zkušebního provozu Očkovacího centra v Pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti

19. leden 2021 14:29

V Jihočeském kraji funguje první vysokokapacitní očkovací centrum. Zkušební provoz zahájilo v pavilonu T1 na Výstavišti v Českých Budějovicích, který se k těmto účelům postupně upravoval od minulého týdne. Vakcínu tam jako první dostali jihočeští záchranáři.

Ještě předtím, než oficiálně začalo centrum fungovat, představil českobudějovický dopravní podnik speciální kyvadlovou autobusovou linku, která bude lidi dopravovat od hlavní brány Výstaviště až do pavilonu T1.

Čtěte také

Samotné velkokapacitní očkovací centrum se podařilo vybudovat zhruba za dva týdny. V plném provozu ho bude obsluhovat 18 lidí, z toho 8 zdravotníků. Personál zajišťuje českobudějovická nemocnice, s administrativou vypomáhají lidé z Hasičského záchranného sboru, policie a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Cesta očkovacím centrem začíná u registračního pultu, kde lidé za pomoci pracovníků centra vyplní dotazník před očkováním, který se zadá do počítačového systému. 

Kdy se začne s očkováním seniorů ve věku nad 80 let?

Zahájení zkušebního provozu očkovacího centra v Českých Budějovicích

Dávku vakcíny při zahájení zkušebního provozu centra dostala zhruba padesátka záchranářů. Jihočeský kraj je schopný první seniory ve věku na 80 let začít očkovat prakticky okamžitě, problém je ale v tom, že momentálně čeká na dodávku vakcín. Ta by měla do Česka dorazit dnes, zatím není přesně určené v jaký čas, a zítra už by měly být tři krabice, to znamená asi necelého tři a půl tisíce vakcín. Hned, jak tato dodávka bude na jihu Čech, Jihočeský kraj vypíše termíny na očkování pro zhruba tři a půl tisíce jihočeských seniorů nad 80 let.

Kdy začnou fungovat očkovací centra také v dalších okresních městech na jihu Čech?

Zahájení zkušebního provozu očkovacího centra v Českých Budějovicích

V první řadě je potřeba říct, že v návaznosti na zmíněnou dodávku vakcín by mělo českobudějovické očkovací centrum zahájit ostrý provoz ve čtvrtek. Ve stejný den začne také podle hejtmana Kuby naplno fungovat očkovací centrum v Písku, konkrétně v tamní nemocnici, která má ve svém areálu dostatečně velké prostory pro takový provoz. V ostatních okresních městech se bude zatím očkovat také v nemocnicích, jde ale o dočasné řešení. Například v Táboře by mělo očkovací centrum vyrůst uvnitř zimního stadionu, v Jindřichově Hradci zase kraj ve spolupráci s městem pro tyto účely vybral areál Vysoké školy ekonomické. Hejtmanství počítá, že nejpozději v průběhu února bude mít každé jihočeské okresní město své vysokokapacitní očkovací centrum.

Spustit audio