Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkování v plném proudu: Pražské nemocnice přijímají stovky lidí denně, rezervace jdou až za měsíc

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
16:22

Ve Fakultní nemocnici Bulovka naočkovali v pondělí 18. ledna, kdy se tamní očkovací centrum otevřelo pro veřejnost, 650 osob. Šlo o zdravotníky a seniory nad 80 let, kteří mají očkování v nemocnici rezervované přes centrální registr. Termíny pro seniory jsou obsazené až do února, uvedla v úterý mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Denně na Bulovce podle Krautové dostane dávku vakcíny zhruba 700 osob. Tolik lidí je objednáno k vakcinaci i na úterý. Senioři s termínem zatím přišli všichni, v případě, že by se zájemce o vakcínu k očkování nedostavil, jsou připravení náhradníci z řad zdravotníků.

Na Bulovce se očkuje od 07:00 do 19:00 v prostorách Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí, kde je otevřeno šest očkovacích míst. „Zatím zvládáme s pomocí i dalších dvou až tří lékařů z jiných oddělení. Doufáme, že s otevřením velkokapacitních center nebude nutné navyšovat kapacitu na očkování v nemocnicích,“ uvedla mluvčí.

Další nemocnice

První seniory v pondělí očkovali také v Nemocnici Na Homolce. Tentýž den zahájilo provoz také očkovací centrum ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN). Na základě provedené rezervace přes centrální registr se už v neděli do nemocnice dostavily desítky seniorů, přestože FTN už v pátek 15. ledna deklarovala, že očkovací místo pro veřejnost otevře v pondělí. „Osoby, které v neděli přišly, jsme i přesto naočkovali a vyšli jsme jim vstříc,“ řekl mluvčí FTN Petr Sulek.

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a ve Fakultní nemocnici v Motole očkují seniory objednané přes centrální registr od soboty 16. ledna. „Za víkend zde bylo naočkováno denně přes 400 seniorů starších osmdesáti let objednaných v Centrálním rezervačním systému. Dostavili se všichni objednaní,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. V pondělí podstoupilo očkování v nově otevřených prostorách očkovacího centra v ÚVN přes 300 seniorů. Očkuje se denně od 8:00 do 20:00. Podle mluvčí Zinke ÚVN naočkovala od 27. prosince 2020 do neděle 17. ledna asi 5400 osob.

Do Motola je podle Ludmily Šimáčkové z odboru komunikace motolské nemocnice na tento týden objednáno 1130 osob starších 80 let. Celkem zatím v Motole aplikovali okolo 5000 vakcín, a to jak seniorům nad 80 let s termínem z registru, tak klientům a pracovníkům domovů pro seniory a zdravotníkům.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) s očkováním seniorů nad 80 let s termínem očkování rezervovaným přes centrální registr začali v neděli 17. ledna. Denně podle mluvčí Marie Heřmánkové naočkují asi 500 lidí, a to včetně podávání druhé dávky zdravotníkům. Obsazené jsou na následující dny i rezervace ve státním registračním systému pro seniory.

Praktičtí lékaři v Praze 7 naočkovali podle starosty sedmé městské části Jana Čižinského (Praha 7 Sobě) zhruba 1 100 seniorů starších 80 let. Těch podle Čižinského v Praze 7 žije asi 1 800. Vakcíny podle radního Prahy 7 Jakoba Hurrleho (Praha 7 Sobě) zajistila poliklinika městské části. Praha 2 domluvila očkování zatím 140 svých obyvatel starších 80 let ve VFN, uvedla starostka Jana Černochová (ODS).

Termín pro očkování proti koronaviru v ČR má z online systému víc než 55.500 lidí nad 80 let. Od pátku se jich v systému zaregistrovalo 170.000. Údaje v pondělí večer sdělil vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000. Proti koronaviru bylo v Česku do sobotního odpoledne očkováno podle Babiše 105 167 lidí.

Video  První výjezd mobilního očkovacího týmu do pražských domovů pro seniory.  - David Zima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa