Hejtman Schrek (ODS): Vláda nedodala Vysočině dostatek vakcín

Z materiálů ministerstva zdravotnictví, které byly poskytnuty na vyžádání hejtmanovi Kraje Vysočina Vítězslavu Schrekovi, vyplývá, že ministerstvo zdravotnictví při přerozdělování vakcín do krajů nedodrželo původní příslib, že objem vakcín bude přerozdělen na kraje podle počtu obyvatel. 

„Na mou osobní žádost adresovanou ministrovi zdravotnictví jsem obdržel odpověď, která o tomto stavu jednoznačně vypovídá. Mezi 14 krajů bylo k dnešnímu dni rozdistribuováno zhruba 200 tisíc dávek vakcíny s tím, že Kraj Vysočina do včerejšího dne obdržel 5 850 dávek. K přerozdělení nedošlo tak, jak bylo původně avizováno. Upřednostněny byly velké kraje a zcela mimo dohodnutý systém byly vakcínou zásobovány především fakultní nemocnice zřizované státem. Menší kraje srovnatelné velikostí s Vysočinou – Zlínský kraj, Ústecký, Liberecký… dostaly každý 3 % vakcíny z celého množství dodávek pro ČR, některé kraje například Pardubický nebo Karlovarský ještě o něco méně,“ popsal situaci hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že toto zjištění je jasnou odpovědí na četné dotazy seniorů, proč pro ně není v některých krajích vakcína a volné místo pro objednání termínu na očkování.

Menší kraje jsou nyní pod obrovským tlakem veřejnosti evidentně za něco, co nezpůsobily, za co nemohou, protože stát se rozhodl přerozdělit vakcínu podle vlastního klíče. V případě Kraje Vysočina bylo objednáno a převzato maximum toho, co stát našemu regionu nabídl, ani jednu vakcínu Vysočina neodmítla, všechny dávky byly vyočkovány.

„Dnes zaznělo na pracovní videokonferenci s ministrem zdravotnictví Janem Blatným, že bude sjednána náprava, veřejnost bude ze strany ministerstva objektivně informována a situace s dodávkami vakcíny v menších krajích bude napravena. Předpokládám, že pan ministr zdravotnictví objasní, že důvodem proč kraje nemohly proočkovat seniory, byl tento způsob přerozdělení vakcíny. Na Vysočině jsme přesto malou část vakcín vyčlenili pro registrované seniory starší 80 let, bohužel na úkor zdravotníků a domovů pro seniory. Taková je skutečná situace, ve které se Vysočina a další menší kraje nachází,“ dodává hejtman Vítězslav Schrek.

Z úst ministra zdravotnictví Jana Blatného na jednání s hejtmany 19.1.2021 zaznělo, že množství vakcíny pro kraje by se mělo od příštího týdne navyšovat. V tomto týdnu tedy očekáváme dvojnásobnou dávku minulého týdne. Dosavadní znevýhodnění některých menších krajů bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného i předsedy vlády Andreje Babiše postupně narovnáno. 

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů