Odchod velkých jmen i vliv pandemie. Světový pohár alpských lyžařů je letos nebývale vyrovnaný

Francouz Alexis Pinturault vede pořadí Světového poháru alpských lyžařů, konkurence je ale letos mnohem vyrovnanější než v minulých sezonách. Z devatenácti závodů této zimy má patnáct různého vítěze. Titulů se dočkali i závodníci, od kterých by se to už ani nečekalo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský lyžař Aleksander Aamodt Kilde

Norský lyžař Aleksander Aamodt Kilde | Foto: DENIS BALIBOUSE | Zdroj: Reuters

V 29 letech se teď o víkendu dočkal třeba Sebastien Foss Solevaag. Fantastický pocit a splněný sen z premiérového vítězství ve Světovém poháru, jak popisoval norský lyžař, zažili v této sezoně i Rakušan Manuel Feller, Němec Linus Strasser, Slovinec Martin Čater, Švýcar Mauro Caviezel a další. Jako kdyby chyběl jasný favorit a suverén.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní sezona Světového poháru ve sjezdovém lyžování nemá jasného favorita. Více v příspěvku Martina Charváta

„Skončilo spoustu velkých závodníků, než aby překlepávali konec kariéry v nějaké nejistotě. Tím pádem se uvolnila místa. Máme pár hvězd, jako jsou Pinturault, Kristoffersen, ale pak jsou tam lyžaři, kteří šlapali druhou ligu, a teď se jim to občas povede,“ řekl Radiožurnálu bývalý český lyžař Boris Zakouřil.

I ty největší reprezentace se musely během koronavirové krize v hlavní fázi přípravy uskromnit, měnit plány a bylo spíš manažerským uměním si zajistit dostatečný trénink.

„Určitě na to má ta situace vliv. Týmy nemají rytmus, na který si zvykly v předchozích letech,“ míní Zakouřil.

‚Jsem pyšná, že s ním trénuji zrovna já.‘ Ledecká si spolupráci se slavným koučem nemůže vynachválit

Číst článek

Možným důsledkem toho jsou vážná zranění, kterými se začne zabývat Mezinárodní lyžařská federace. V tréninku si totiž vážně poranil koleno loňský vítěz Světového poháru Aleksander Aamodt Kilde.

„Nepřičítal bych to materiálu ani trati. Na tom se oproti loňsku totiž vůbec nic nezměnilo. Vliv může mít trénink a našlapaný kalendář, že se jezdí dva závody za sebou na jednom místě. Nebo je to jen souhra blbých náhod,“ myslí si Boris Zakouřil.

Dva závody za sebou budou teď i v tom nejpopulárnějším sjezdu. V pátek a sobotu pojedou muži v Kitzbühelu.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme