Čína páchá genocidu na Ujgurech, jde o zločiny proti lidskosti, prohlásil Pompeo

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa v posledních 24 hodinách svého mandátu oznámila, že zacházení Číny s menšinou Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země považuje za genocidu. Uvedl to ministr zahraničí Mike Pompeo, podle něhož se Peking vůči menšině dopouští zločinů proti lidskosti. Agentura Reuters oznámení označila za další nepříjemný úder Číně, k němuž dochází necelý den před nástupem demokrata Joea Bidena do prezidentské funkce.

„Po pečlivém přezkoumání dostupných informací jsem dospěl k závěru, že Čína pod řízením a kontrolou Čínské komunistické strany páchá genocidu vůči převážně muslimským Ujgurům a dalším etnickým a náboženským skupinám v Sin-ťiangu,“ uvedl Pompeo. „Domnívám se, že tato genocida stále trvá a že jsme svědky systematických pokusů o zničení Ujgurů čínskou státostranou,“ dodal.

Označení čínského jednání za genocidu nespouští konkrétní mechanismy ani sankce, ostatní státy si však podle Reuters budou od nynějška muset velmi dobře rozmyslet, zda dovolí svým firmám nadále podnikat v provincii Sin-ťiang, která je producentem bavlny celosvětového významu. Spojené státy zakázaly dovoz veškeré bavlny a rajčat z provincie již minulý týden.

Krok také zřejmě ještě vyhrotí vztahy Washingtonu s Pekingem, které se pod Trumpovým vedením dostaly v posledním roce na nejhorší úroveň za poslední desetiletí. Odcházející administrativa přijala v několika předchozích týdnech řadu opatření, která Peking tvrdě odsoudil.

S touto situací si bude muset poradit nastupující prezident Biden, jehož politika vůči Číně se však podle pozorovatelů zřejmě od té Trumpovy nebude zásadně lišit. Jeho tým již při kampani před volbami řekl, že v Sin-ťiangu dochází ke genocidě.

Čína drží pod zámkem přes milion Ujgurů

USA prohlašují konflikty po světě za genocidu jen velmi vzácně, pojem má totiž v mezinárodním právu jasnou definici stanovenou Úmluvou OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948. Ta vymezuje genocidu jako zločin úmyslného vyvražďování národní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny obyvatelstva.

V internačních táborech na severozápadě Číny je podle dostupných informací proti své vůli zavřen více než milion muslimských Ujgurů. Podle německého ministerstva zahraničí v nich Čína provádí „převýchovné metody“, například vynucenou sebekritiku, popírání vlastní víry či mnohahodinové výslechy.

Z táborů přicházejí také zprávy o zneužívání, sexuálním násilí a úmrtích. Do rukou světových médií se loni dostal dokument čínské státní správy, který popisuje, jak snadné je v jednom z táborů skončit. Na zhruba 140 stranách obsahuje osobní údaje více než tří tisíců lidí.

Příliš dlouhé vousy nebo kliknutí na nežádoucí internetovou stránku

V textu je tabulka, v níž je i sloupec nazvaný „přesný důvod pro účast na vzdělávání“ (čili internaci). Nejčastějším důvodem je překročení zákonů týkajících se maximálního povoleného počtu dětí. CNN připomíná, že v provincii Sin-ťiang mohou mít venkovské rodiny podle předpisů nejvýše tři potomky.

Mezi další důvody patří: „tato osoba nosí dlouhé vousy“, „klikla na internetovou stránku, která obsahuje linky na nežádoucí zahraniční internetové stránky“ nebo „bez důvodu chyběla na vyvěšování vlajky“.

Ve výčtu důvodů k internaci je například také poutní cesta do Mekky, zahalení manželky nebo příbuzenský vztah k někomu, po němž se pátrá v zahraničí. Výjimečně je důvodem podezření, že daná osoba je členem nebo sympatizantem některé islamistické skupiny.

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia

Seznam také obsahuje podrobné informace o internovaných a jejich rodinách včetně místa bydliště, jejich každodenním chování nebo postojích vůči komunistické straně.

Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang zaujímá zhruba šestinu rozlohy Číny, je její největší provincií, byť řídce osídlenou. Místní Ujguři tvoří 45 procent z téměř 22 milionů obyvatel. Tato menšina, která je jazykově a etnicky spřízněná s Turky, si dlouhodobě stěžuje na útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu. 

Postup čínských úřadů před nedávnem odsoudila také Velká Británie. Ta se v pondělí rozhodla, že zamezí nákupu produktů, které by mohly z nucených prací pocházet. „Žádná britská organizace, vládní či soukromý sektor, vědomě či nechtěně, nebude vydělávat na nebo přispívat k porušování lidských práv vůči Ujgurům a dalším minoritám v Sin-ťiangu,“ ujistil tamní ministr zahraničí Dominic Raab.