Opatření budou zpřísňovat. Britská mutace znamená velké komplikace

Domácí 19. ledna 2021 | 19:45 — Ilona Cílková
Britskou mutaci koronaviru zaznamenali zdravotníci v Praze, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Oznámila to vedoucí Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu Helena Jiřincová na dnešní tiskové konferenci.
Další 3 fotografie v galerii
Kancléřka Angela Merkelová prosazuje zavedení nejpřísnější varianty lockdownu / Depositphotos

Britská mutace je podle zdravotního ústavu v Česku minimálně už několik týdnů. Jiřincová to odhaduje na 25. prosince. Šlo o případ, kdy k nám přicestoval člověk z Německa, který se setkal s infikovaným, u kterého byla indikována britská varianta. Fakultní nemocnice v Brně podle své mluvčí zaznamenala od Vánoc už 84 případů.

Podle expertů se tato mutace do dvou až tří měsíců stane dominantním virem. I kvůli tomu hrozí dramatičtější opatření. Stále častěji se ozývají hlasy, že je na čase místo klasických roušek nařídit lidem povinné respirátory, tak jako je to i v jiných zemích.

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly je britská mutace velká komplikace, neboť urychluje šíření viru v populaci. „Pokud přijmeme postulát, že se ten virus šíří asi o 40 procent rychleji, znamená to, že opatření, která v tuto chvíli máme, budeme muset zintenzivnit o odpovídající procento," řekl v České televizi. I podle Prymuly se dá očekávat, že během nějakých dvou tří měsíců bude tento virus naprosto dominantní a může to znamenat, že příští vlna bude vyžadovat skutečně dramatičtější opatření.

„Nová mutace v podstatě znamená, že už to není mutace jakási němá, ale že minimálně tři z těch mutací, které se tam v té britské kombinaci vyskytují, mají klinický význam a dohromady urychlují šíření toho viru v populaci, protože urychlují v podstatě vstup viru do buňky a lehce zpomalují působení protilátek, uvedl Prymula.

Britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii a dosud se prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku. Podezření na výskyt mutace ohlásilo i Rakousko.

Zcela neznámá mutace koronaviru se objevila v sousedním Německu. Kvůli tomu německá kancléřka Angela Merkelová prosazuje zavedení nejpřísnější varianty lockdownu. Mutace se objevila na klinice Garmisch-Partenkirchenu, kde se infikovalo 73 zaměstnanců a pacientů nemocnice. Podle listu Münchner Merkur vzorky zkoumají experti v berlínské nemocnici Charité. Zatím ale není jasné, jaké vlastnosti tato mutace má a co pacientům způsobí. Březen bude tragický. Lidé vůbec neví, co je čeká, varuje lékař.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu