Z pod roušky nám koukají jen oči, tak ať jsou pěkné

I do roku 2021 jsme vstoupili s rouškou přes ústa i nos. Mnozí z nás si na ni již zvykli, mnohým z nás činí stále potíže při dýchání či s pletí, která zakrytí špatně snáší. K neverbální komunikaci obličeje nám tedy zbývají pouze oči a jejich okolí.

Oči jsou však nejvýraznějším prvkem našeho obličeje a dokážou velmi dobře vyjádřit stav naší duše, úsměv, lásku, něžnost a radost ze setkání. Přitahují veškerou pozornost, upoutávají, okouzlují anebo vyvádějí z míry. „Říká se, že jak rychle ženy mrkají, tak rychle mužům buší srdce. Jediným pohledem dokážeme odhalit celou škálu emocí,“ usmívá se Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

Pro jiskrný pohled

Aby pohled do našich očí byl milý a příjemný, aby nepůsobil unaveným dojmem, je důležité očím a očnímu věnovat odpovídající péči. Zachovat si dlouhodobě živý a jiskrný pohled mladých dívek. Udržet pokožku pevnou a pružnou, zamezit oslabování svalových vláken, povadnutí pokožky, zamezit vzniku váčků a tmavých kruhů pod očima a tvorbě předčasných vrásek. Jedinými vráskami, které jsou vnímány pozitivně, jsou „vrásky štěstí“ jejichž nositelky jsou většinou stále se usmívající a pozitivně naladěné ženy.

Okolí očí je velmi pohyblivá, křehká zóna, je citlivá a zranitelná.  Jedná se o nejtenčí kůži na našem těle, která je namáhána neustálým mrkáním a mimickými pohyby.  Mrkání zabezpečuje 14 drobných svalů, jež se každých 10 vteřin podílí na pohybu. Frekvence mrkání se může během dne měnit. Při čtení a práci na počítači se snižuje, proto oči rychleji vysychají a dostavuje se únava a pálení očí. Naopak při uvolnění či pohledu do dálky je frekvence mnohem vyšší, až 20krát za minutu. Pro zajímavost: malé děti mrkají pouze 1-2krát za minutu. „Dětem oči nevysychají, neboť mají ve sklivci velký podíl kyseliny hyaluronové, která se rychle obnovuje,“ vysvětluje Alena Kimlová.

A jak se o pokožku kolem očí správně starat? Přirozené stárnutí pokožky je chronologické a nelze ho zastavit. Tělo je přírodou takto nastaveno. Nejdříve se objevují jemné mimické linky v okolí vnějšího koutku oka, které se postupně prohlubují a stávají se trvalými. Mnohé ženy mají ve zvyku krčit obočí při soustředění, a to vede ke vzniku hluboké vrásky mezi obočím. Pokožka se uvolňuje a vznikají převisy, které oko unavují. Pohled pak vypadá smutně, unaveně, v některých případech i nazlobeně. „S postupujícím věkem dochází ke ztenčování pokožky, ubývá tuková vrstva, která podkládá pokožku. Ve stáří pak hovoříme o tzv. skeletovém výrazu. Oči jsou najednou velmi hluboce posazené a kůže rýsuje oční oblouky, mění se celkový výraz obličeje,“ objasňuje proces chronologického stárnutí Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Stárnutí pokožky je ještě velmi často urychleno aktinickými vlivy, špatnou výživou, nedostatečným pitným režimem, kouřením. Pak hovoříme o předčasném stárnutí a tomu je možné zabránit intenzivní a odpovídající péčí.

Důsledná a pravidelná denní péče ráno i večer pleti velmi pomůže. Dodá jednotlivým buňkám pokožky dostatek výživných látek, udrží optimální hydrataci a chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy.

Ranní probuzení očního okolí

Ranní aplikace ochranného gelu by se měla stát součástí péče u žen již od 30 let. Gel zamezí tvorbě volných radikálů, které narušují zdravé buňky a jsou nositeli vzniku předčasných vrásek. Lipozomy dopraví do hlubších vrstev pokožky kyselinu hyaluronovou. Ta zabezpečí dobrou hydrataci a omezí vznik tmavých kruhů pod očima, propne jemné vrásky. K dosažení celkového komfortu je nutné po lehkém zaschnutí gelu aplikovat denní krém, například Tropo Plus. Ranní péči doporučuji zakončit liftingovým přípravkem, který bude tou pravou tečkou za péčí. Teprve pak nanášejte líčidla.

Očnímu okolí na dobrou noc

Večer, po dokonalém odlíčení, je důležité lehkým vklepáváním nanést regenerační krém, případně další specifické přípravky ve formě sér, které umožní ucelenou výživu a pokožku zklidní. Je doporučováno každý večer provést jemnou masáž očního okolí bříšky prstů. Při nošení roušky se utlačují drobné cévky, vázne cévní i lymfatické proudění. Jemnou masáží budete tyto procesy stimulovat a pokožce hodně prospějete. Máte-li čas, proveďte tuto poklepovou masáž, stačí 2-3 minutky, po každém sejmutí roušky, pokožka se rychleji vyrovná.

Kromě vrásek a tmavých kruhů pod očima často řešíme i otoky 

Otoky kolem očí mohou být způsobeny přílišnou únavou, nevyspáním, ale mohou být důsledkem vnitřního onemocnění. Proto při přetrvávání těchto obtíží je třeba lékařské vyšetření. Výborným pomocníkem pro zlepšení otoků jsou oční masky s drenážním účinkem, které podporují proudění lymfy, mají uvolňující a celkově zklidňující efekty, otoky rychle zmírní, nebo zcela odstraní.

Někdy můžeme kolem očí těsně pod pokožkou pozorovat drobné nepravidelné útvary nažloutlé barvy. Jsou viditelné na první pohled. Na pohmat jsou nebolestivé, mohou se vyskytovat jak na dolním či horním víčku. Jedná se o xantelasma, což jsou lehce vystouplé kožní útvary, které obsahují cholesterol a další tukové látky. Objevují se většinou u starších lidí. U mnoha lidí nic neznamenají, jedná se spíš o estetický problém, ale někdy mohou provázet poruchy metabolismu tuků. Tito lidé mají pak větší sklon ke kardiovaskulárním chorobám. Při vysoké koncentraci těchto útvarů by bylo vhodné lékařské vyšetření. „Určitě se nesnažte tyto útvary likvidovat narušením integrity kůže, to provádí kosmetička pouze u milií. Odstranění xantelasma patří do rukou odborníků-lékařů,“ zdůrazňuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic. Pro oddálení procesu stárnutí je vhodná i specifická masáž očního okolí, kterou provádí kosmetičky v kosmetických salonech. Omezuje výskyt vrásek, zpevňuje pokožku, umocňuje regenerační proces kůže, vitalizuje. Zároveň podporuje vyplavení toxických látek, zkvalitňuje metabolismus a okysličení.

Ulevte očím pravidelně

Je třeba myslet i pravidelnou péči o samotné oči, které jsou důležitým a nenahraditelným smyslovým orgánem. Očím neprospívá dlouhé hledění do počítače. Měli bychom dělat pravidelné přestávky, nebo alespoň na 1-2 minuty oči zavřít a nechat je odpočívat. Přiložení chladného heřmánkového obkladu na několik minut očím hodně uleví. Podobnou službu poskytnou i vychlazené sáčky s černým čajem. Očím prospívá vycházka do zelené přírody a hledění do zelené barvy. Pozor na UV záření! Kvalitní brýle s UV filtrem jsou v dnešní době, kdy dochází k úbytkům ozónu, naprostou nezbytností. Svěřte výběr ochranných brýlí raději odborníkovi, vyhněte se nákupu u stánků, kde UV filtr v brýlích není ověřený. Výbornou prevencí proti zhoršování zraku a posílení očí jsou i oční cviky, oční jóga. Celkovému uvolnění očí prospívá i již zmiňovaná masáž očního okolí. Nezapomínejte na pravidelné prohlídky očí u očního lékaře.

Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.