Ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO] odvolal svou politickou náměstkyni Alenu Šteflovou. Uvedla to ČTK s odvoláním na Seznam Zprávy. Ty jako první informovaly, že se Šteflová nechala spolu s manželem přednostně očkovat proti covidu ve Státním zdravotním ústavu [SZÚ]. Kvůli postupu při očkování v SZÚ skončil minulý týden i jeho ředitel Pavel Březovský.

Odborný ústav se zhruba 450 zaměstnanci dostal koncem loňského roku 975 dávek vakcíny proti covidu-19 a pokyn, aby očkoval co nejrychleji. Vakcínu tak podle Seznam Zpráv dostali zaměstnanci a jejich příbuzní. Podle ministra měl ale SZÚ zřídit očkovací centrum pro prioritní skupiny stejně jako ostatní zdravotnická zařízení, která vakcínu dostala.

„Vzhledem ke svým častým rizikovým pracovním kontaktům jsem i s manželem využila možnosti nechat se naočkovat zbytkovou vakcínou,” uvedla Šteflová na dotaz Seznam Zpráv. V posledních dnech byla po pozitivním testu na covid-19 v izolaci.

Šteflová přišla na Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v prosinci 2017 jako politická náměstkyně ministra Adama Vojtěcha [za ANO]. Předtím pracovala jako šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace WHO, ale na ministerstvu už působila dříve. V letech 1991–2003 na úřadu zastávala různé pozice včetně poradkyně Hlavního hygienika ČR. Byla například vedoucí oddělení ambulantní a primární péče, působila i jako ředitelka odboru pro vědu a výzkum.

Ministr zdravotnictví má dva politické náměstky

Ministr zdravotnictví má dva politické náměstky, také ten druhý se od příchodu ministra Blatného obměnil. V září po odchodu Vojtěcha opustil ministerstvo také jím jmenovaný politický náměstek Filip Vrubel.

Bývalý náměstek Filip Vrubel bude nově řídit ČAFF

Následující ministr Roman Prymula [za ANO] jmenoval svým politickým náměstkem bývalého prezidenta České lékárnické komory [ČLnK] Lubomíra Chudobu. Ten ve funkci zůstal jen šest dní. Blatný totiž při příchodu do funkce uvedl, že si chce přivést svého politického náměstka. V polovině listopadu oznámil, že se funkce ujme Vladimír Černý, předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče České lékařské společnosti JEP. Černý na ministerstvu řídí kapacity intenzivní péče v nemocnicích.

Náměstkem ministra Blatného bude Vladimír Černý

Náměstkem ministra je také hlavní hygienička Jarmila Rážová. I ta do funkce nastoupila během epidemie covidu-19 letos v červnu. Post zastávala jako pověřená už od března, kdy ministr odvolal Evu Gottvaldovou. Od října 2018 vede sekci pro ekonomiku a zdravotní pojištění náměstkyně Helena Rögnerová. Nejdéle působícím náměstkem je pak Radek Policar, který má od roku 2016 na starosti legislativu a právo.

Jarmila Rážová má být jmenována vládou příští pondělí

Kdo je Alena Šteflová

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D, MPH, vystudovala 3. lékařskou fakultu UK, na které v roce 2007 završila doktorandské studium v oboru Preventivní lékařství. Působila zde rovněž zhruba dvacet let jako externí lektorka Ústavu preventivního lékařství. Od roku 2014 je asistentkou Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva na 1. lékařské fakultě UK. Od roku 2017 působí tamtéž ještě na Ústavu všeobecného lékařství.

V roce 2012 získala titul Master of Public Health na Slovenské zdravotnické univerzitě v Bratislavě. V roce 2013 ji bylo uděleno čestné členství ve Společnosti všeobecného lékařství za příspěvek k rozvoji primární péče. V roce 2015 byla zvolena do výboru předsednictva ČLS JEP a v roce 2017 jí tato společnost udělila čestné členství. Je spoluzakladatelkou Ústavu pro zdravotní gramotnost.

Alena Šteflová je vdaná, má dvě dospělé dcery. Ráda cestuje, hraje rekreačně beach volejbal, lyžuje a tráví čas s rodinou.

–ČTKRED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here