Kalousek pochopil, že jeho éra skončila, říká komentátor Šídlo

Zakladatel TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek po 22 letech končí ve Sněmovně. Podle komentátora Jindřicha Šídla pochopil, že jeho éra rokem 2017 skončila. Odchází s ním ale pomyslně i část politiky. Premiér Andrej Babiš si tak musí najít jiného rivala. Chvilkami vypadali jako Tom a Jerry, doplnil komentátor Petr Kolář.

Byla to jen otázka času, svůj odchod oznámil už dávno, nepřipadá mi to jako zásadní zlom. Potlesk ve Sněmovně byl ale namístě a Kalousek si ho zaslouží,“ hodnotil odchod Miroslava Kalouska ze Sněmovny komentátor Mladé fronty Dnes Petr Kolář. Zároveň zkritizoval fakt, že politici se loučí s někým, koho nemají zrovna v lásce. „Cynicky se bavím. Smál jsem se, když Schillerová vykládala, jak jí bude chybět jeho humor,“ dodal.

„Miroslav Kalousek pochopil, že jeho éra rokem 2017 definitivně skončila. S ním odchází velká část politiky, byl ve Sněmovně 22 let. Potlesk byl zdvořilostní, vždyť ho všichni znali a zažili,“ doplnil komentátor webu Seznam Zprávy Jindřich Šídlo s tím, že se jednalo spíše o gesto poslušnosti než o projev vřelých vztahů.

Připomněl, že i podle Pirátů byl nejvyšší čas, aby odešel. „Říkali: Díky bohu, že se to stalo. Zároveň ale, že byla dobrá zkušenost ho zažít. Ve vystupování ve Sněmovně patřil ke špičkám, a i díky sociálním sítím vybudoval sílu, která byl silnější než zisk TOP 09,“ míní Šídlo.

Premiér Andrej Babiš si tak bude podle komentátorů musí najít jiného rivala. „Nepochybuji, že by si Andrej Babiš nenašel jiného Kalouska. Chvilkama vypadali jako Tom a Jerry, v podstatě si pomáhali. Pokud by na sebe nenarazili, našli by si někoho jiného,“ uvedl Kolář. Kalousek navíc podle něj dělal chyby. „Například že mu Jiří Pospíšil pod rukama vzal stranu. To by se mu v ‚TOP 09‘ formě nestalo,“ doplnil.

Lidé ho milovali, nebo jim byl odporný

Babišovi fungovalo, že si za rivala vybral právě Kalouska. „Vypovídá to o síle Kalouskovy osobnosti, přitom nebyl předsedou předchozí vlády, ale pouhým ministrem financí. Asi Babišovi vyšlo, že éra 2010 až 2013 je nejvíce spojená s Miroslavem Kalouskem,“ uvedl Šídlo.

Komentátoři se také shodli, že Kalousek je rozporuplnou osobností. „Měl výbornou vlastnost, že lidi strašně polarizoval. Buď jej milovali, anebo jim byl odporný. Největší problém nastal v posledních letech, kdy se toto trochu vytratilo,“ tvrdí Kolář.

Miroslav Kalousek podle obou komentátorů jen tak z veřejného prostoru neodejde. „Mirek Topolánek také nezmizel,“ doplňuje Kolář. Koalici by se pak podle Šídla hodil jako poradce pro přebírání moci. „To je složitá disciplína a on s ní má velké zkušenosti,“ uzavřel.

Tagy: