Konžské CAA zařadily do flotily první A330

20.01.2021 - Afrika



Na mezinárodním letišti v Kinshase přistál minulý čtvrtek Airbus A330-200 určený pro společnost Compagnie Africaine d'Aviation (CAA), která operuje pod značkou flyCAA. Podle serveru Ch-Aviation se jedná o 18 let starý airbus pronajatý od americké společnosti Carlyle Aviation Partners. Letoun původně létal deset let u Cyprus Airways, později našel uplatnění u Air Europa.

Airbus A330-200 v barvách CAA po přistání v Kinshase (foto: Flycaa Officiel/Facebook)

CAA plánují A330 nasadit zatím na vnitrostátní linky. Měl by létat na hlavní domácí trase z hlavního města Kinshasy do Lubumbashi na jihu země. Letoun se má rovněž objevit na linkách do dalších měst v Demokratické republice Kongo.

Plány CAA s prvním širokotrupým letounem ve flotile jsou však dlouhodobější. Společnost, která v současnosti létá výhradně na vnitrostátních linkách, by chtěla A330 využít pro nové spoje do dalších afrických zemí. Zahájení dálkových letů do Evropy brání zařazení CAA na evropský black listu stejně jako všech dalších leteckých společností z Demokratické republiky Kongo. Vzhledem k historickým vazbám by byl pro společnost evropským cílem číslo jedna Brusel.

CAA vznikla v roce 1991 jako menší aerolinie zaměřující se na aerotaxi a nákladní lety. V roce 2005 zahájila pravidelné lety, přičemž létala i linku do Johannesburgu v Jihoafrické republice. V roce 2012 se spojila s konkurenční flyCongo.

Společnost v současnosti létá z Kinshasy do 14 cílů v zemi. Flotila se skládá ze dvou ATR 42-500, čtyř Fokkerů 50 a jednoho Airbusu A321 pronajatého od ukrajinské společnosti Anda Air.

Témata