Rozhovor s Lukášem Nováčkem na serveru YouTube

Svérázná obhajoba Čecha souzeného za terorismus: Nebojoval, jen se fotil se zbraněmi

Napsal/a Roman Máca 20. ledna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Až dvacet let vězení hrozí Lukáši Nováčkovi z Karlovarska, jehož případ začal v lednu projednávat plzeňský krajský soud. Podle obžaloby se mladík v řadách organizací Doněcká a Luhanská lidová republika aktivně zapojil do bojů na východě Ukrajiny. Nováček obvinění odmítá s tím, že se bojů neúčastnil. Videa v jeho telefonu i na internetu však ukazují něco jiného.

Obžaloba mimo jiné vycházela z obsahu Nováčkova mobilního telefonu, kde byla například nalezena krátká videa z bojových akcí, a z obsahu umístěného na internetu. Tam se kromě Nováčkových fotek v uniformě a se zbraněmi objevilo i video, na kterém popisuje své válečné zážitky.

Nováčkova obhajoba je pro české navrátilce z bojů na Ukrajině typická: Na místě sice byl, ale do bojů se nezapojil. Videa z bitvy nalezená v jeho telefonu prý nenatočil on sám, ale jeho známý, kterému telefon půjčil.

Uniformu a zbraň mu údajně také poskytl jeho známý, aby si Nováček mohl udělat fotky na památku. A video, v němž popisuje své zážitky z bojů, podle něj rovněž neodpovídá realitě. Čech ho prý natočil za honorář s tím, že předem dostal smyšlený scénář s příběhem, který má odvyprávět.

Bojovníci z kuchyně

A jaké fotky si Lukáš Nováček udělal s údajně vypůjčenou uniformou a zbraní? Na Facebooku je například vidět, jak Nováček sedí (viz následující obrázek) vpravo nahoře na bojovém vozidle pěchoty. Společnost mu dělají další „spolubojovníci“ původem z Česka Jiří Urbánek (vpředu uprostřed) a Pavel Botka (vpředu vlevo).

Urbánek i Botka se stále nachází v Doněcku, konvertovali k islámu a namísto zákopů se objevují v tamním kuchyňském studiu firmy Hanák nábytek, a.s.

Lukáš Nováček (vpravo nahoře) se svými druhy ve zbrani (Facebook.com)

Podle jeho verze tedy Nováček sice odjel do válkou zmítaného Doněcku, dostal uniformu, posadili ho na obrněný transportér, ale v žádném případě se do bojů nezapojil.

„Domů nemůžu“

Pokud však hledáme dále, Nováčka nalezneme i na portálu YouTube, jak v uniformě a s protitankovou zbraní RPG-7 za zády poskytuje rozhovor z místa připomínajícího jakýsi bunkr.

Rozhovor s Lukášem Nováčkem (youtube.com)

Nováček v rozhovoru lámanou ruštinou uvádí své bojové jméno „levša“ (v překladu levák) a že na místo přijel z Česka. Dále zmiňuje, že v „armádě Novoruska“ se nachází už dávno a na otázku, zda se již zúčastnil bojových akcí, odpovídá „ano“.

Nováčkovo první zapojení do boje se podle jeho slov odehrálo ve městě Luhansk a těžko se mu na to vzpomíná. Nejdříve prý sloužil v Doněcku, potom bojoval v „Luhanské lidové republice“ a následně se vrátil do Doněcku.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Motivací přijet podle něj bylo, že nemohl zůstat sedět doma, když viděl, co údajně Ukrajinci provádí civilistům. Na otázku ohledně plánů do budoucna, Nováček odpověděl: „Domů nemůžu. Až skončí válka, zůstanu tady v Doněcku. Určitě zůstanu.“

Nováčkův případ není jediný, podobně se hájí i další Češi stíhaní či odsouzení za terorismus. Sice prý jeli do války na východě Ukrajiny, vyfotili se v uniformě se zbraní a natáčeli tam videa. Že by ale sami aktivně bojovali, popírají.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)