Anna Kameníková: Filmovou kariéru začala jako zneužitá dívka, dnes ji všichni znají jako mladou Boženu

Anna Kameníková kvůli roli Boženy Němcové přišla o všechny vlasy
 

V současné chvíli bychom asi jen těžko hledali herečku, která by byla předmětem takového zájmu jako je Anna Kameníková. Dcera herečky Jitky Asterové zatím ve své kariéře dosáhla vrcholu díky titulní roli v televizním filmovém cyklu Božena na České televizi. Vzhledem k talentu a mladému věku lze předpokládat, že se nejedná o poslední roli podobného významu. Kdy začala s herectví a jaká byla její první role? 

Velkolepý projekt Božena, který v lednu představila Česká televize sice budí diskuze, získává pochvaly a také čelí kritice, ovšem na jednom se diváci i redaktoři povětšinou shodují. Anna Kameníková svou první opravdu komplexní a složitou roli zvládla výborně. Ve svých 26 letech se tak ocitla pod masivním zájmem veřejnosti, na což už je z minulosti alespoň v menší míře zvyklá. Hereckou kariéru totiž začala už ve svých šestnácti letech. 

Nominace za Nevinnost

Rok 2011 byl vlastně pomyslným startem v kariéře mladé talentované herečky. Kromě herecké účasti na zahraničním seriálu Borgia dostala velkou a nelehkou roli ve snímku Nevinnost od režiséra Jana Hřebejka. Po boku Aňi Geislerové a Ondřeje Vetchého si zahrála sexuálně zneužitou dívku. 

Za svůj výkon byla nominovaná na Českého lva pro herečku ve vedlejší roli. Tu ovšem neproměnila. Je jen otázkou času, kdy se v malém českém rybníčku otevře příležitost tento úspěch zopakovat. Hned o rok později se objevila ve filmu Tomáš Vorla st. Cesta do lesa. herecké profesi patří také špatný výběr role, což se stalo v pochybném snímku Chvilková slabost. 

Výraznější příležitost dostala pod režisérem Vladimírem Michálkem ve filmu Pohádkář, kde hlavní roli ztvárnil Jiří Macháček. Drobné a nevýrazné role na stříbrném plátně přerušil hlavně internetový úspěch v odvážném a zajímavém projektu pro Steam.cz. 

Obrazovka na obrazovce

Tímto projektem byl seriál Semestr, který diváky zaujal netradičním způsobem vyprávění skrze plochu počítače. Herci a diváci tak neopustili prostor monitoru, skrze který se hledali způsoby vyprávění, aby celá příběh mladých lidí dával smysl jako celek. 

Zde ještě Anna Linhartová ztvárnila hlavní roli a po filmu Nevinnost se jednalo o další herecký výkon, kterým vzbudila pozornost v pozitivním slova smyslu. Seriálová tvorba jí nebyla cizí ani televizních obrazovkách, ale o žádné průlomové, nebo zajímavé roli zde není řeč. 

Až začátek tohoto roku přinesl opravdu celorepublikovou publicitu. Projekt Božena totiž není zapadlým seriálem, nebo experimentem na internetové televizi. Velkolepý čtyřdílný projekt, ve kterém se o roli Boženy Němcové dělí s etablovanou herečkou Aňu Geislerovou pro ní znamená doslova průlom kariéry. 

Lze tak v budoucnu očekávat, že pokud budou režiséři hledat herečku pro výrazné role v jejím věku mají bezpochyby koho obsadit. Anna Kameníková, jenž by se dle svých slov mimo herectví ráda věnovala scénáristice, nebo vaření je totiž obrovským příslibem pro televizní, filmovou, ale také divadelní scénu. 

KAM DÁL: Hvězda Pobřežní hlídky skočila jako porotce v podprůměrné show. Osudem Davida Hasselhoffa byl alkohol a hamburger