Až 20 tisíc lidí týdně plánuje naočkovat Karlovarský kraj. Vše bude záviset na počtu dodaných vakcín

20. leden 2021 07:30

Karlovarský kraj je připravený na spuštění očkování obyvatel, a to v celkem devíti očkovacích centrech. Hejtmanství tuto informaci sdělilo při představení vakcinace v regionu.

„V tuto chvíli je na současných třech očkovacích místech kapacita zhruba 3500 až 4000 lidí. Pokud zprovozníme všech devět plánovaných očkovacích míst, tak se pohybujeme zhruba na 11 tisících s tím, že plán počítá s možným navýšením až na dvojnásobek,“ řekl o připravované vakcinaci Josef März krajský zastupitel zvolený za hnutí Volba pro kraj.

Zdravotníci už v kraji začali očkovat postupně i seniory starší 80 let. Každý týden tak zatím dostane vakcínu 120 seniorů. Celkově jich je zaregistrovaných 670. Počet závisí na dávkách očkovací látky, kterou do regionu doručí stát.

Datum očkování pro seniory se tak může měnit v závislosti na dodaných dávkách. To znamená ti, kteří jsou objednaní na pozdější měsíce, můžou nakonec dostat dřívější termín. „Jakmile budou vakcíny potvrzeny ve větším množství, jsme připraveni tyto klienty oslovit. Měli by vyčkat na informaci, že je přeobjednáme na dřívější termín,“ potvrdil hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Ministerstvo zdravotníci kraji navýšení očkovacích látek přislíbilo

„Přišla nám nová tabulka, kde u Karlovarského kraje je dvojnásobek vakcín. Doposud jsme měli 1100 vakcín, na příští týden máme 2200 vakcín. Premiér potvrdil, že to bude i v následujících dvou týdnech,“ dodal Kulhánek.

V Karlovarském kraji bude k očkování sloužit devět center a mobilní tým záchranářů. Očkovací centra vzniknou ve všech okresních městech, budou ale také v Kraslicích, Chodově na Sokolovsku, Ostrově, Toužimi, Mariánských Lázní a v Aši. Na místě bude přítomen lékař, sestry a administrativní pracovnice.

K vakcinaci se průběžně budou připojovat i praktiční lékaři a ambulantní specialisté. Vše ale závisí na počtu dodaných vakcín do regionu.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio