The Capitals: Peking na poslední chvíli pořádá summit se státy střední a východní Evropy

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

PRAHA

Last minute summit. Peking se snaží na poslední chvíli – před koncem lunárního roku 2020 – uspořádat summit ve formátu 17+1, kterého by se měli kromě čínského prezidenta účastnit čelní představitelé zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Jedním z důvodů, proč se čínská diplomacie snaží obnovit vztahy s Evropou, může být i snaha zkomplikovat vztah mezi EU a novou americkou administrativou Joea Bidena. Informaci přinesly Hospodářské noviny.


NOVINKY Z BRUSELU

Jak obnovit volný pohyb po Evropě? Potvrzení o očkování proti covid-19 by mohlo lidem umožnit volně cestovat po Evropě. Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton se však domnívá, že očkovací certifikáty k obnovení volného pohybu po Evropě nestačí. Šanci vidí také v rychlém a dostupném antigenním testování.

Evropské očkovací certifikáty, které by mohly usnadnit cestování, budou jedním z témat čtvrteční videokonference lídrů EU. (Ana Matos Neves | lusa.pt with EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Prodloužení lockdownu. Německá kancléřka Angela Merkelová a lídři spolkových zemí v úterý rozhodli o prodloužení státního lockdownu do 14. února. Obchody s jiným než nezbytným zbožím a školy tak zůstávají zavřené. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Poslanec pravicové FPÖ nařkl ministra zdravotnictví ze zneužití úřadu. Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober (Zelení) opakovaně vydal opatření mimo rámec koronavirového zákona přijatého parlamentem, řekl parlamentní lídr opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl, který kritizoval také prezidenta Alexandera van der Bellena, že nezakročil. Ačkoliv se ministr Anschober v červenci a srpnu omluvil za vydaná opatření, která způsobila právní problémy, a později opatření upravil, Kickl si stojí za svým. Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Finanční toky vedou z Británie do Francie. Ke konci roku 2020 bylo v důsledku brexitu do Francie přesunuto nejméně 170 miliard eur. „Aktivně jsme se na to připravovali a v tuto chvíli je naštěstí kontinuita finančních aktivit skutečně zajištěna,“ uvedl guvernér Banque de France François Villeroy de Galhau. Navzdory pandemii bylo z Británie do Francie převedeno téměř 2 500 pracovních míst a přesídlila zhruba padesátka britských subjektů. Další přesuny lze očekávat i letos. Podle guvernéra by měl být brexit stimulem pro rozvoj evropské finanční autonomie. (Louise Rozès Moscovenko | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Rebelie v Konzervativní straně. Vláda premiéra Borise Johnsona se v úterý tak tak vyhnula porážce v parlamentu při hlasování o obchodním zákoně, proti kterému se rozhodlo hlasovat 33 „rebelů“ z Konzervativní strany. Zákonodárci v poměrů 319:308 hlasů podpořili odstranění dodatku obchodního zákona, podle kterého by vláda musela odstoupit od obchodních dohod se státy, jež jsou podle britského nejvyššího soudu zodpovědné za masové vraždy. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Počet pacientů s covid-19 klesá. Počet pacientů pozitivních na covid-19 v irských nemocnicích podle nových dat klesá. Zpráva přichází poté, co Irsko zaznamenalo prudký nárůst nakažených, který je připisován nové nakažlivější britské mutaci viru, jejíž výskyt byl v Irsku odhalen nedávno. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


SEVER

Restrikce na hranicích zasahují do života severských domorodců. Uzavření hranic a další protikoronavirová opatření komplikují život domorodým Sámům. Jejich Rada ve svém prohlášení zdůraznila, že opatření k omezení pandemie covid-19 byla v mnoha případech žádoucí, měla ale negativní dopad na základní práva Sámů. Obtížím čelí například jejich tradiční chov sobů. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Prokurátoři dostanou vakcínu přednostně. Polští prokurátoři budou mít přístup k vakcíně proti covid-19 už v rámci „první skupiny“ vakcinační strategie. Nejdříve ji ale dostanou lékaři a starší lidé, kteří podle strategie spadají do tzv. nulté skupiny. Rozhodnutí o přednostním přístupu k vakcíně pro prokurátory sklidilo ostrou kritiku, jelikož dostanou vakcínu dříve než lidé s chronickými obtížemi. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Menšinově inkluzivní pohádky jako nekalá obchodní praktika? V Maďarsku ano. Asociace Labrisz Lesbian, která vydává knihu pohádek s LGBTQ postavami a zástupci různých etnik, užívá nekalých obchodních praktik. Rozhodly o tom úřady v Budapešti, informovala v úterý státní zpravodajská agentura MTI.

Úřad konstatoval, že organizace pohádkovou knihu s názvem „Říše divů je pro všechny“ prodává, aniž by zákazníky informovala, že se v knize „vyskytují jiné než tradiční genderové role“. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Vicepremiérova cesta do Británie. Místopředseda slovenské vlády Štefan Holý v prosinci cestoval do Británie. Po návratu domů se ale vyhnul povinné karanténě a zúčastnil se jednání vlády. Následně byl pozitivně testován na covid-19. Slovenský Úřad veřejného zdravotnictví nyní v reakci na aféru uvedl, že Holý nemusel po návratu z Británie do karantény, protože dostal speciální jednorázovou výjimku na služební cesty. (Marián Koreň | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

Conte ustál hlasování o nedůvěře. Italský premiér Giuseppe Conte ustál úterní hlasování  Senátu o nedůvěře. Nyní ho čeká jednání s prezidentem Sergiem Mattarellou. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

ATHÉNY

V Řecku se dnes rozhode o rozšíření teritoriálních vod.  Řecký parlament má dnes hlasovat o rozšíření řeckých teritoriálních vod z šesti na dvanáct námořních mil v Jónském moři. Hlasování předcházela dvoudenní diskuse. (Alexandros Fotiadis, Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

MADRID

Záchranné programy prodlouženy. Španělská vláda dnes schválí prodloužení dočasných programů na podporu pracovních míst, které byly zavedeny v březnu loňského roku. Opatření se má dotknout přibližně 800 tisíc pracovníků zasažených dopadem pandemie covid-19.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku dosáhla loni v listopadu 16,4 % (3,76 milionu občanů), zatímco míra nezaměstnanosti mladých lidí v zemi byla dle údajů Eurostatu 40,9 %. (Fernando Heller, EUROEFE)

LISABON

EU musí podpořit očkování i nečlenských státech. „Evropská unie musí spolupracovat na procesu očkování i v ostatních zemích. Unie totiž nebude v bezpečí, dokud situaci nebudou zvládat i její sousedé,“ zdůraznila v úterý (19. ledna) portugalská státní tajemnice pro evropské záležitosti Ana Paula Zacariasová. Tajemnice o problému hovořila na plenárním zasedání Rady, které nyní po dobu šesti měsíců Portugalsko předsedá. (Tiago Almeida, Lusa.pt)


BALKÁN

SOFIE

Stabilní nezaměstnanost navzdory omezením. Nezaměstnanost v Bulharsku v prosinci stagnovala, a to přes vládní protikoronavirová opatření. Nezaměstnanost v současnosti činí 6,7 %, což je nejnižší zaznamenaná úroveň od začátku nouzového stavu v květnu minulého roku. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BĚLEHRAD

Stabilita Kosova je důležitá, uvedl admirál.  Americký admirál Rober Burke, velitel spojeneckých sil NATO v Neapoli, uvedl, že Severoatlantická aliance a Srbsko jsou „blízcí přátelé“ a že stabilní Kosovo je klíčové pro stabilitu a bezpečnost celého regionu. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář