Hlavní obsah

To nejdivnější z inaugurací: Kocovina, zmrzlí ptáci i epická párty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Správně odříkat text přísahy, zajistit počasí, odehnat škůdce, zaujmout davy, ale nic nepřehnat. Jak napovídá historie, zařídit bezchybnou inauguraci není vůbec jednoduchý úkol.

Článek

Nad Washingtonem D.C. se s blížící se inaugurací 46. prezidenta Spojených států vznáší silná nervozita. Možná je tak namístě vrátit se v čase a připomenout si, že i prezidenti a jejich týmy jsou jen lidé a sebelíp připravovaná akce se může minout kýženým účinkem.

Od kovbojského lasa Dwighta Eisenhowera přes mrtvé holuby Richarda Nixona až po nebezpečně nudný projev Williama Harrisona. Vybrali jsme více než desítku inaugurací, které se do dějin zapsaly mnohdy dřív, než nastávající prezident stačil říct „přísahám“.

„Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států.“

Inaugurační rodeo

34. prezident Dwight Eisenhower, známý jako „Ike“, přebíral prezidentství v době, kdy americká veřejnost milovala kovboje. Dokonce natolik, že se otiskli i do chystané ceremonie – její součástí byl hvězdný Montie Montana, jezdec rodea, herec a kaskadér. Ten původně navrhoval, že by prezidenta „korunoval“ kovbojským kloboukem. Nakonec na přehlídku přijel na koni a prezidenta symbolicky chytil do lasa.

Foto: Profimedia.cz

Monte Montana hází laso přes prezidenta Dwighta Eisenhowera.

Abrahamovy vlasy

Theodore Roosevelt našel inspiraci v Abrahamu Lincolnovi. A to natolik, že během své druhé inaugurace v roce 1905 měl na ruce prsten se slavným svazečkem Lincolnových vlasů. Prsten mu daroval ministr zahraničí John Hay, který byl Lincolnovým bývalým osobním tajemníkem. Hay měl údajně po atentátu na Lincolna zaplatit 100 dolarů za šest pramenů vlasů, které byly prezidentovi sejmuty z hlavy během pitvy. Později nechal Hay z jednoho z těchto pramínků vyrobit prsten.

Foto: Profimedia.cz

Svazek vlasů Abrahama Lincolna, který mu byl odebrán po jeho smrti po atentátu, se spolu s jeho telegramem v aukci prodaly za více než 81 000 dolarů.

Když je řeč o Lincolnovi, 16. americkém prezidentovi, tento republikán vešel do dějin hlavně kvůli svému podílu na zrušení otroctví. Jeho inaugurační řeč však obsahovala tato slova: „Nemám v úmyslu, přímo nebo nepřímo, zasahovat do instituce otroctví v těch unijních státech, kde existuje.“

Opilý viceprezident

Než Andrew Johnson vystřídal na postu Abrahama Lincolna a stal se 17. prezidentem, prošel si inauguračním procesem „nanečisto“ v roli viceprezidenta. Nedá se říct, že by neudělal dojem. Řeči před projevem samotného prezidenta bývají plynulé a stručné, Johnson však večer předtím požíval lék na břišní tyfus – whisky. Během inauguračního projevu mu tak nic nebránilo nechlubit se svým skromným původem či triumfem nad povstalci z Konfederace. Lincoln měl vystoupení přihlížet s hrůzou v očích, bývalý viceprezident Hannibal Hamlin Johnsona neúspěšně tahal z pódia za kabát.

Ptačí tragédie

Ulysses S. Grant si v roce 1873 usmyslel, že by správný slavnostní nádech inauguračnímu plesu mohli dodat kanárci. Co už ale 18. prezident nedomyslel – tehdy přišel také nejchladnější březnový den v historii USA, kdy pocitová teplota klesala hluboce pod nulu. Stovka kanárků se nástupu Granta do funkce nedočkala – umrzla během slavnosti. Zatímco jeho druhá inaugurace vedla k nechtěnému úhynu ptáků, tu první zakončily nepokoje a rvačky. Lidé, kteří obsluhovali šatny pro odkládání kabátů, pro negramotnost nebyli schopní číst lístečky, které jim po skončení účastníci akce začali nosit. Během čekání na kabát tak vypukly rvačky a někteří tak o svá saka a klobouky přišli nadobro.

Další ptačí tragédii zařídil Richard Nixon. Ten se chtěl v roce 1973 ujistit, že mu jeho velký den nepřekazí holubi, a tak nechal úvodní trasu nastříkat chemickým odpuzovačem ptáků Roost No More. Jeho pálivé účinky na nohách měly způsobit, že se holubi jednoduše z místa vzdálí. Své sehrály ale spíš účinky toxické – ulice pokryly desítky mrtvých a umírajících holubů.

Přísaha na venkově

Calvin Coolidge, známý jako „Silent Cal“ (Tichý Cal), byl proslulý tím, že neměl potřebu mluvit víc, než je nutné. Tato pověst ho provázela i přes jeho první dny prezidentství. Když prezident Warren G. Harding zemřel a Coolidge měl za něj nastoupit, byl zrovna na návštěvě svého otce na vermontském venkově. Protože byl otec 30. prezidenta shodou okolností i smírčím soudcem, provedl Coolidge přísahu přímo tam, bez publika.

Nuda k umření

Inaugurační projev Williama Henryho Harrisona byl údajně neskutečně nudný. K smrti nudný. Devátý prezident Spojených států drží rekord v nejdelším inauguračním projevu o přibližně 8500 slovech. Harrison navíc stál tak dlouho v chladném, deštivém počasí, až chytil zimnici, dostal zápal plic a o měsíc později zemřel. Někteří historici jsou opatrnější a inaugurační řeč za deštivého dne jako příčinu úmrtí neuvádí, Harrison se údajně mohl nachladit i později.

Stručně a jasně

Naopak nejkratší inaugurační projev přednesl George Washington. Šlo už o jeho druhý ceremoniál a on se ho rozhodl neprotahovat. Ve 135 slovech poděkoval americkému lidu za prokázanou čest a stručně a věcně připomněl složenou přísahu.

Reggae a Elvis

Bill Clinton si svou inauguraci představoval poněkud rozmanitěji. Namísto tradičně pochodujících vojenských kadetů a jezdeckých oddílů zahrála reggae kapela a proběhlo taneční představení se zahradními židlemi. Vystoupil i imitátor Elvise Presleyho se všemi původními členy kapely zesnulého hudebníka. Nástupce George Bushe staršího a předchůdce George Bushe mladšího skládal první prezidentskou přísahu na Bibli, kterou dostal od své babičky.

Foto: Profimedia.cz

20. leden 1993 a první inaugurace Billa Clintona.

Nepovedené párty

Po inauguraci Andrewa Jacksona v roce 1829 uspořádal sedmý prezident epickou párty přímo v Bílém domě. Jackson byl proslulý svým stylem a aurou „muže z lidu“ a přitahoval podobně naladěný dav. Na akci tak dorazili i ti, kteří by tehdy byli označení za „křupany“, chodili po Bílém domě v blátivých botách, rozbíjeli porcelán a stahovali závěsy. Aby je strážníci dostali ven, použili časy prověřený trik: soudek whisky zanechaný na trávníku před domem.

Čtvrtý prezident USA, James Madison, je jedním z hlavních autorů americké Deklarace nezávislosti. Na jeho inaugurační oslavu v Long‘s Hotel dorazilo tolik lidí, že se v sále nedalo dýchat. Teplotu zvyšovalo i nezvykle teplé počasí. Přítomní hosté tak museli rozbíjet okna, aby se k nim dostalo aspoň trošku vzduchu.

Střevní epidemie

Extrémní nepohodlí zažíval v roce 1857 prezident James Buchanan. 15. prezident před inaugurací vyhlásil „National Hotel Disease“, což je záhadná epidemie, která postihla návštěvníky hotelu National ve Washingtonu D.C. počátkem ledna 1857. Onemocnělo okolo 400 lidí a 30 z nich zemřelo. Těžká úplavice prezidenta trápila i během inaugurace, během které mu musel asistovat lékař.

Foto: Profimedia.cz

Davy shromážděné na Washington Mall 20. ledna 2009, v den inaugurace Baracka Obamy.

Popletená slova

V roce 1929, kdy skládal přísahu prezident Herbert Hoover, hlavní soudce, který přísahu řídil, William Howard Taft, slova zkomolil. Místo slova „maintain“ použil „protect“. Toho si všimla žákyně osmé třídy Helen Terwillingerová, která Taftovi poslala svoji připomínku dopisem. Taft však trval na tom, že nic nepopletl a slova použil správně. Kauzy se chytila média a začalo velké vyšetřování, na čí straně je pravda. Ze sporu jako vítězka vyšla školačka a Taft nakonec připustil svůj omyl.

Svou první přísahu skládal v podstatě dvakrát i Barack Obama. Podle ústavy USA musí prezident slavnostně přísahat, „že bude věrně vykonávat úřad prezidenta Spojených států“. Obama však dle zmatené předmluvy hlavního soudce Johna Robertse přísahal, že „bude vykonávat úřad prezidenta Spojených států věrně.“ Z opatrnosti tak svůj slib raději složil znovu. Obamova inaugurace vstoupila do dějin také jako pátá nejsledovanější událost od dob existence peoplemetrů.

Reklama

Doporučované