V Krkonoších je metr sněhu, platí druhý lavinový stupeň

V nejvyšších českých horách Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin 15 centimetrů sněhu a celková výše sněhové pokrývky na hřebenech se dostala až na jeden metr. Loni touto dobou bylo na hřebenech sněhu podstatně méně, a to 20 až 50 centimetrů. "V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice," uvedl Robert Dlouhý v Horské služby Krkonoše.

Nejvíce sněhu v Krkonoších leží a závětrných svazích a ve žlabech, kam sníh navál vítr. Nestabilní sněhová pokrývka je tam, kde se vytvořily desky z navátého sněhu. "Mohou se zde vyskytnou laviny deskové. V pásmu lesa se mohou vyskytnout laviny z nového a vlhkého sněhu," uvedl Dlouhý. Případné laviny by dosáhly středních rozměrů a většinou by se zastavily ještě na svahu. Druhý lavinový stupeň platí i v polské části Krkonoš.

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů a dalších turistických služeb. Pohyb turistů po horách pěšky či na běžkách nijak omezen není. Běžkaři, skialpinisté a pěší turisté hory zaplňují hlavně o víkendech.

Na hřebeny se turisté mohou dostat kabinovými lanovkami z Pece pod Sněžkou na Sněžku a z Janských Lázní na Černou horu. Provoz lanovky na Sněžku dnes na jejím vrcholovém úseku z Růžové hory na Sněžku zastavil silný vítr. Spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Provoz lanovky na Černou horu vítr neomezil.

Běžkaři mají podle portálu bilestopy.cz ve středních a východních Krkonoších k dispozici desítky kilometrů upravených stop. Vyrazit mohou například na Černou horu, na Horní Mísečky, do Malé Úpy, Žacléře či Velké Úpy. Upravené tratě jim nabízí i sportovní areál Vejsplachy na okraji Vrchlabí.

Horská služba Krkonoše v úterý vyzvala turisty, aby se do hor vydávali jen s patřičným ustrojením a vybavením. Učinila tak po té, co v sobotu večer zachránila z Obřího dolu dvojici mladých lidí, kteří se vydali z Pece pod Sněžkou na Sněžku jen v teniskách a teplákách.

Související

Více souvisejících

Krkonoše sníh

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy