CZK/€ 25.275 +0,04%

CZK/$ 23.761 +0,23%

CZK/£ 29.274 -0,83%

CZK/CHF 26.071 -0,05%

20. 01. 2021

0 komentářů

Ministerstvo financí bude muset snížit odhad růstu…a zhoršit odhad deficitu pro letošní rok

 

Ministerstvo financí dnes po dlouhé době představí novou prognózu. Poslední prognóza je ze září roku 2020 a tu listopadovou během klíčových debat o rozpočtu ministerstvo s odkazem na vysokou nejistotu nevypracovalo. Nová lednová čísla tak pravděpodobně budou jedním z důvodů, proč hned z kraje roku novelizovat rozpočet.

Loading



 

Zářijová prognóza ministerstva počítala s letošním růstem o 3,9 %. To je ve světle pokračující silné druhé až třetí vlny pandemie a pomalého rozjezdu očkování až příliš optimistické. My počítáme s postupným oživováním ekonomiky od druhé poloviny druhého kvartálu, které by mělo udržet ekonomiku mezi 2,5-3 %.
Zatím má česká ekonomika štěstí, že další vlna pandemie nezasahuje tak výrazně průmysl, který ke konci uplynulého roku pokračoval v růstu. Jedním z důvodů byly ovšem i hladké subdodávky pro evropské průmyslníky z Asie. Ty však v posledních týdnech začínají “drhnout”. Podle Freightos baltic indexu se ceny přepravy kontejnerů mezi Čínou a Evropou v posledních týdnech více než ztrojnásobily. Navíc nová vlna v pandemie v Číně vede k nepříjemným uzavírkám v provincii, která je zodpovědná za více než pětinu čínské produkce oceli. Čína jako největší světový dodavatel oceli bude na trh pravděpodobně dodávat v nejbližších týdnech menší dodávky. A v neposlední řadě vysoká poptávka po elektronice v posledních měsících vyčerpala dostupné zásoby čipů a ty začínají omezovat produkci automobilového průmyslu. V Německu kvůli tomu Volkswagen bude v lednu muset na několik dní neplánovaně přerušit výrobu v hlavní továrně ve Wolfsburgu. To vše jsou faktory, které mohou vzít i českému průmyslu na začátku roku nohu z plynu a zpomalí rozjezd ekonomiky v roce 2021.
Pomalejší růst v kombinaci s “drahým” daňovým balíčkem budou znamenat jediné – výrazně vyšší schodek veřejných financí. Ten tak v tomto roce pravděpodobně překoná ještě “krizový” rok 2020 a vyhoupne se nad 400 mld. korun.
Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákon o hypotékách a spoření na stáří: Česko řeší budoucnost finančního trhu

Poslanci schválili inovativní návrh zákona, který má transformovat finanční trh a posílit podporu spoření na stáří. Novela zákona se zaměřuje na několik klíčových oblastí, včetně hypoték, zaměstnaneckých akcií a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Zároveň přináší změny ve státem podporovaných produktech, spojených se třetím pilířem penzijního […]

Text: Filip Kučera

20. 12. 2023

Byly (jsou) veřejné finance rozvrácené, nebo ne?

Vláda příští rok plánuje hospodařit se schodkem 252 miliard korun, vyplývá z dnes zveřejněného návrhu státního rozpočtu pro rok 2024. Resort financí tak potvrzuje několik dní starou neoficiální informaci. Částka 252 miliard korun se může jevit jako vysoká, když přece ta samá vláda tvrdila, že veřejné finance jsou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *