Domů
Elektřina
Komora: V ČR loni nebyla zprovozněna žádná větrná elektrárna, vodní pouze jedna
Množství větrných a solárních elektráren se v Německu za posledních 10 let zdtrojnásobilo. Naopak jaderné elektrárny jsou odstavovány. Autor: Norbert Reimer
Zdroj: Flickr / Norbert Reimer

Komora: V ČR loni nebyla zprovozněna žádná větrná elektrárna, vodní pouze jedna

Elektřina
24 komentářů
20. leden 2021, 11:37
ČTK

V Česku loni nevznikla žádná větrná elektrárna, malá vodní elektrárna byla spuštěná jedna. Nevznikají ani biomasové či geotermální zdroje, naopak zájem je o fotovoltaické zdroje, trh táhnou střešní instalace. Slabší zájem také hlásí firmy instalující tepelná čerpadla. V dnešní tiskové zprávě to na základě předběžných údajů svých členů uvedla Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE).

Celkový výkon větrných elektráren v Česku podle komory na konci loňského roku zůstal na 340 megawattech (MW). Z dat za rok 2019 vyplývá, že větrné elektrárny zajistily méně než jedno procento spotřebované elektřiny. A podobné číslo lze očekávat i za rok 2020 – průměr celé EU u větrné elektřiny přitom činí 15 procent spotřebované elektřiny, uvedla komora.

„V letošním roce lze očekávat nižší jednotky kusů nových elektráren, pokud vůbec nějaké. Největší překážkou rozvoje větrné energetiky v Česku je její nepodpora ze strany státu. Obnovitelné zdroje jsou stále považované za alternativu, jakýsi doplněk, jehož rozvoj po nás chce Brusel. Přitom vítr a slunce dnes vyrábějí nejlevnější elektřinu ze všech nově budovaných zdrojů,“ řekl dnes Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii, která sdružuje provozovatele větrných elektráren.

Komora OZE dále uvedla, že z dostupných informací vyplývá, že loni byla v Česku uvedená do provozu jedna malá vodní elektrárna, a to na horním toku Vltavy. Elektrárna s výkonem 240 kilowattů (kW) je vybavená technologií od českého výrobce, firmy Hydrohrom. Potenciál malých vodních elektráren by mohl do roku 2050 narůst o 47 MW, ukazuje opatrný, střední scénář rozvoje připravený komorou. „Pokud by Česko postupovalo stejným tempem v jeho rozvoji jako loni, vypočtený potenciál se podaří naplnit ne v roce 2050, ale o 160 let později,“ uvedl předseda Cechu provozovatelů malých vodních elektráren Vladimír Zachoval.

MVE Dobrohošť
Ilustrační foto

Fovotoltaických elektráren pak loni podle komory přibylo přibližně 50 MW, což představuje dvojnásobek přírůstku z roku 2019. Více než polovinu nového výkonu, přes 29 MW, představují malé zdroje do deseti kilowatt. Podobná čísla už na začátku ledna prezentovala Solární asociace. Tahounem české fotovoltaiky se podle jejího šéfa Jana Krčmáře loni staly komerční instalace na střechách podniků a továren. Proti takzvanému solárnímu boomu je nárůst stále malý, větší pozemní solární elektrárna opět nebyla postavená ani jedna.

Na rozdíl od fotovoltaických elektráren hlásí slabší zájem firmy instalující tepelná čerpadla, uvedla dnes dále Komora OZE. Předloni jich bylo na český trh dodáno zhruba 23.000, za rok 2020 se očekává nárůst kolem nuly až deseti procent, ukazují dílčí výsledky prodejů a statistiky rozpracovaných a ukončených zakázek.

Podle zástupců Asociace pro využití tepelných čerpadel se na výsledku roku 2020 projevují tři nejdůležitější faktory – omezená dostupnost kotlíkových dotací, které byly v některých krajích vyčerpané, nižší a redukované dotace pro domácnosti na tepelná čerpadla z Nové zelené úsporám, které jsou alternativou v případě nedostupnosti kotlíkových dotací, a nižší zájem zákazníků v důsledku koronavirové pandemie.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(24)
Petr
20. leden 2021, 12:15

Pořád lžou dokolečka dokola.

Vyrábějí prý nejlevnější elektřinu, ale bez dotací se jim nevyplatí postavit ani jednu vrtulku.

Josef
20. leden 2021, 12:40

Přesně tak opravdu nevím, k čemu jsou takové články. Jinak to že se nepostavila ani jedna VTE je jen dobře.

Jaroslav Studnička
20. leden 2021, 13:22

Však uvidíme.

Letos by údajně měla být vypsaná aukce na VtE, tak se necháme překvapit, jaká nízká bude vysoutěžená cena :-)

PetrV
20. leden 2021, 15:45

Zelení komouši se nějak do rozvoje neženou.

Spíš by měl ČEZ společně s povodím postavit PVE Orlík a Slapy.

Lipnoa hlavně Slavíč jsou neprůchozí kvůli CHKO a zeleným pakům.

Šumný důl a Červená jáma v Krušných by šla, zase ale zelení hňupi a Natura 2000.

Spálená a Velká Morava na Sněžníku je blbost co neprojde přes zelené a CHKO, Smědavský vrch jakbysmet.

Jsou jiná místa, kde by to šlo dle studie ze 70 tých let. Hledejte.

A pak kanál dunaj-odra bude mít také funkci PVE. Jen to musí pochopit natvrdlý ajťák hejtman Vondrák s Macurem a zelenými paky při CHKO poodří. Olomoucký, zlínský a JMKraj to chápou.

Bohužel mnoho tzv zelených odborníků si nepřečte ani tu ekologickou studii co má 188 stran.

Asi tomu nerozumí, ale pindat by jim šlo.

Josef
20. leden 2021, 22:07

Podle mě žádné přečerpávačky pro řízení naší sítě nebudou potřeba. Když budou 3 miliony EV ,tak prostě budete nabíjet dle potřeby tj. když bude elektřiny málo , tak část je odpojíte, když hodně tak zase připojíte akumulace v řádu hodin tím bude vyřešena bez toho aby, bylo třeba cokoli stavět. Stejně tak můžete mít tepelná čerpadla verzus plynové kotle ( u větších budov) - opět to zapojujete dle potřeby sítě a nikomu to nevadí. Jinak souhlasím, že ochrana přírody je někdy nesmyslná rozumným projektům jako umělým řekám a nádržím ,které přírodu neničí je bráněno kdežto řepka, bioplynové stanice a nadměrné využívání biomasy na topení což je devastace přírody jak vyšitá mají "zelenou"....

PetrV
21. leden 2021, 06:21

Josefe, podmínkou je, že lidi nebudou jezdit elektrovehiklem do práce a z práce mimo energetickou špičku. Tzn mimo 6-9 a 16-20 hod.

Navíc počty elektromobilů jsou různé. V praze jich bude nadbytek, naopak na české sibiři nedostatek, protože nemají peníze.

Opět ještě hůře regulovatelná přenosová síť, jediná možnost odpojit je a připojit jen to co je opravdu potřeba. Pokud ovšem bude a ne jako u větrníků, kdy komunisticky nesmíš.

Chci se zeptat, dá se nabíjet EV z druhého EV?

Je to technicky možné?

pr
21. leden 2021, 08:57

EV z EV jde nabíjet, je to technicky možné. Stačí V2G zařízení. Je to ovšem nouzovka.

Každý zdroj připojený k soustavě jde dispečersky vypnout. I větrníky.

A co se elektromobilů týká, tak je v případě EV Vaše obscese Cajzlstánem úplně mimo. Cajzli narozdíl od vidlákova kňourají že není kde nabíjet. Proto se EV provozují v celé ploše ČR.

Tomáš Dvořák
21. leden 2021, 12:40

PetrV: "podmínkou je, že lidi nebudou jezdit elektrovehiklem do práce a z práce mimo energetickou špičku. Tzn mimo 6-9 a 16-20 hod."

Vycházíte z předpokladu, že EV se musí nabíjet každý den, ale to není pravda (bavíme se o typickém případu, ne o někom, kdo dojíždí 100 km). Při ročním nájezdu 15 tisíc km je průměrný denní nájezd 40 km. A při takovém nájezdu lze rozumný elektromobil nabíjet třeba jen jednou týdně.

Tomáš Dvořák
21. leden 2021, 12:46

PetrV: Ale jestli jste to myslel tak, že ta dojíždějící vozidla nebudou k dispozici pro regulaci spotřeby ve špičce, tak větší část určitě ano, nikdo nejezdí 3 hodiny tam a 4 hodiny zpátky. Akorát v té špičce nebudou typicky nabíjet už jen kvůli ceně elektřiny.

energetik II
20. leden 2021, 22:23

Jedna čerstvá aktualitka z Číny. Za rok 2020 vzrostl výkon tamních elektráren o nových 190 GW. Z toho : větru o 71 GW, soláru o 48 GW, hydro o 13 GW = celkem 132 GW v OZE . O zbylých 58 GW se podělily : jádro, plyn, uhlí, biomasa. To jsou obrovská čísla, zvláště těch nových 71 GW u větru je famózní číslo. Nejvyšší výkon byl přidán u větru, solár je druhý, třetí patrně stále uhlí.

Josef
20. leden 2021, 22:56

Jo Čína oni si totiž odsouhlasily , že snad do roku 35 budou mít v celé Číně hromadnou dopravu elektrifikovanou kompletně. To znamená všechny vlaky, autobusy atd. k tomu bude většina nově prodaných aut EV. Což znamená že už dnes musí všechno nové být elektrické a spotřeba elektřiny rychle poroste. Takže musí vyrábět elektřinu ze všeho co mají. Cílem není boj s klimatem, ale chtějí snížit spotřebu ropy, protože stát, který nepotřebuje dovážet ropu je mnohem méně zranitelnější než stát, který ji dovážet musí.

PetrV
21. leden 2021, 06:26

A dělají pro to maximum. Staví jaderky, paroplynky nějaké větry, slunce.

Jak je na tom evropa, kolik staví, zprovoznila, když spotřeba ee má být dvojnásobná?

pr
21. leden 2021, 09:02

Už to nesleduji, protože mne to jen nasírá jak jsme sto let za opicemi, ale v Číně bylo tak před třemi lety v provozu čtvrt milionu elektrobusů.

Bizon
21. leden 2021, 15:39

To je dobrý přístup:D Já Čínu nerad chválím, ale v hodně věcech dělají neuvěřitelný pokrok, jsou to démoni. Většina Evropanů má o Číně dost zkreslenou představu, radši se chlácholíme legendama že umí jen kopírovat, přitom oni vyrábí skoro všechny FVE na světě, my je jen kupujeme a instalujeme...

Už jen ta městská doprava a elektrobusy jsou dobrá koncepce, blbé MHD ušetří daleko více exhalací než spousta našich pseudo-ekologických vizí, a elektro-busy jsou za mně uplně optimální forma silniční elektrické mobility.

Josef
21. leden 2021, 21:52

Ona je k tomu Čína nucena, protože jejich ohromná města se nedají vyčistit jiným způsobem než přejít převážně na elektřinu, jinak Číně bude trvat ještě dlouho než dožene vyspělý svět, teprve cca za 10 let budou na naší dnešní úrovni.

energetik II
21. leden 2021, 09:06

TO : Josef

Ano, Čína stále potřebuje ohromné množství elektřiny ze všech zdrojů. Loni tam nově zprovoznili 56 GW v uhelkách, což je obrovské číslo. Jinde se uhelky odpojují, v Číně staví. Stále je to stabilní, levný, spolehlivý zdroj, navíc Čína ročně těží 3 800 mil. tun uhlí, což je asi 50 % světové těžby. Čína ale není sama. Třeba dovoz uhlí do Vietnamu loni stoupl o 25 % na 55 mil. tun.

pr
21. leden 2021, 09:15

Holt se snaží omezit dovoz energetických surovin. Ale i v budování FVE nejsou žádní břídilové a jelikož si panely i sami vyrábějí, tak se asi budeme v budoucnu divit.

Jiří
21. leden 2021, 13:34

Famózní to je až do té doby, než se to přepočítá koeficientem využití na TWh a poté seřadí podle množství dodané elektřiny.

Jimi
21. leden 2021, 17:59

Jak vam zni 200TWh rocne? Tolik ten novy vitr a slunicko v Cine vyrobi

Vladimír Šťastný
22. leden 2021, 14:32

Z jakého instalovaného výkonu?

Vladimír Šťastný
21. leden 2021, 06:41

Už zapomínám, ale pár věcí si pamatuju velmi dobře. Když někdejší předsedkyně ERÚ Alena Vitásková rušila podporu pro OZE od roku 2014, zaklínala se Komora obnovitelných zdrojů tím, že když jim ještě rok, dva podporu zachovati ráčí, dostanou se na úroveň, kdy už ji nebudou potřebovat. Dodnes, po sedmi letech od zastavení podpory, se bez ní ani neuprdnou...

Další věcí, která by budování VTE usnadnila by byla, kdyby si stát konečně uvědomil svoji schízu, kdy na jedné straně chrání zákonem každého mravenečka a čolka v každé louži, a na druhé chce stavět a dokonce urychlovat stavební řízení velkých staveb, nicméně dělá to na základě vyjímek ve stavebních řízeních, kdy díky nim obchází vlastní zákony a nařízení. Pak je sranda pro aktivisty každé takové řízení smést se stolu.

Další důležitou věcí je, aby už (konečně) byla přijata nějaká pravidla pro umisťování věží VTE. Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale naprosto žádná nejsou a je to čistě na drzosti a aroganci investora, jak blízko za barák vám to postaví. Tuhle záležitost považuji za klíčovou, dokud lidé nebudou mít jistotu, že jim zbyde alespoň nějaký životní prostor, budou apriori odmítat všechno.

Myslím, že pokud Komora OZE chce dosáhnout toho, aby se stavby VTE zase rozjely, měla by uznat, že bude muset revidovat proveditelnost svých velikášských studií, alespoň trochu ubrat, a sama iniciovat pravidla pro umisťování VTE. 10h je rozumným kompromisem.

Ondřej Černý
21. leden 2021, 11:46

Vždyť jsou k umisťování jasná pravidla- územní plán, ZUR atd. Navíc s výškou nad 50m musí být vždy velká EIA. Rozhodně neplatí Vaše tvrzení, že si to postaví investor, kde je mu libo.

Vladimír Šťastný
21. leden 2021, 12:42

Tak to bych vám přál účast na stavebním řízení Větrného parku Chomutov. Se ZÚR si investor poradil tak, že je zažaloval u soudu a ten vymezená pásma zrušil. ÚP naprosto ignoroval a dělal, že žádný není a nebyla úřední síla, která by ho umravnila, naopak ho ještě podporovali Frank Bold advokáti.

Jak říkám, žádný limit u nás neplatí a všechno spočívá v tom, jak agresivně si investor počíná a co mu obyvatelé dovolí. Kdyby u nás platilo to, co udělali Poláci, tedy že pravidlo 10h uzákonili, bylo by to pro obě strany lepší.

Vladimír Šťastný
21. leden 2021, 12:45

A EIA, ať je sebevětší, je jen šaškárna. Hradí ji investor a ten za peníze vždycky najde někoho ochotného s razítkem, kdo mu jeho záměr odkýve.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se