Technické zkoušky dočasně uzavřou dva mosty v Karlových Varech

20. leden 2021 12:30

Zatěžkávací zkouška mostu Kapitána Jaroše a diagnostika Ostrovského mostu dočasně omezí provoz v Karlových Varech. Oba mosty budou uzavřeny.

Ostrovský most, včetně části Nákladní ulice (za sjezdem z Horního nádraží) a části nábřeží Osvobození (od křižovatky u Koptova mostu), bude úplně uzavřen od 25. ledna až do 7. února. Uzavírky si také vyžádají výluku na linkách MHD.

Diagnostický průzkum Ostrovského mostu bude zaměřen na komplex čtyř objektů, tedy na velký obloukový most přes Ohři, přemostění železniční tratě, most přes průtah městem a místní nájezdovou rampu.

„Předmětem šetření budou konstrukce i veškeré součásti všech objektů, ověření a statický výpočet zatížitelnosti, plán správy a údržby, perspektiva další existence mostu a návrh oprav, případně varianty obnovy včetně odhadu finančních nákladů,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Helena Kyselá.

Nutnou součástí diagnostiky budou i vrtané sondy do betonových konstrukcí a přistavení speciálního vozidla – mostní prohlížečky.

Čtěte také

Zatěžkávací zkouška mostu Kpt. Jaroše bude provedena za pomoci čtyř nákladních automobilů o hmotnosti 32 tun a bude součástí plánovaného zesílení konstrukce a odstranění deformace mostu. Most v karlovarské čtvrti Dvory bude proto uzavřen v noci z 21. na 22. ledna v čase od 22 do 2 hodin.

Změny v MHD

Kvůli dopravnímu omezení na mostech dočasně změní trasu některé linky MHD. V souvislosti s uzavírkou mostu Kpt. Jaroše ve čtvrtek 21. ledna změní trasu linka č. 1. Spoj ve 22:20 hodin od Tržnice pojede po své běžné trase do zastávky Sklářská, odkud bude pokračovat objížďkou přes jenišovský kruhový objezd do zastávky U Kapličky. Opačný spoj ve 22:45 hodin od Globusu pojede po běžné trase do zastávky Závodiště, odkud bude pokračovat objížďkou přes Tuhnický most do zastávky Rozcestí u Koníčka.

Uzavírka Ostrovského mostu od 25. 1. do 7. 2. se týká linek MHD 1, 4 a 13 na Horní nádraží a zpět (autobusům MHD bude umožněn průjezd do zastávky Horní nádraží) a spojů linkové dopravy IDKV, které jedou ze zastávky Tržnice přímo do zastávky Růžový vrch nebo zpět. Linky pojedou objezdovou trasou přes Chebský most kolem zastávky Elite. V zastávce Elite ale z časových důvodů zastavovat nebudou.

autor: nkr | zdroj: Magistrát města Karlovy Vary
Spustit audio