Bakalářská práce našeho studenta pomůže firmě ušetřit. Získal za ni prestižní cenu

Cena Egermayera - Kolář.jpg
Student Dominik Kolář a vedoucí jeho bakalářské práce Věra Pelantová během online vyhlášení vítězů soutěže pořádané Českou společností pro jakost. Foto: printscreen

Bakalářská práce studenta Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL Dominika Koláře vyhrála v celostátní soutěži pořádané Českou společností pro jakost. Dominik získal Cenu Františka Egermayera. Navrhl postupy, které pomohou zlepšit kvalitu a sníží plýtvání ve výrobní firmě z Liberecka.

„Zisk ceny řadím mezi největší úspěchy v mém životě,“ hodnotí zisk ceny Dominik Kolář, jenž prací završil studium informatiky a logistiky na Fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). Nyní je na navazujícím studiu systémového inženýrství a informatiky Ekonomické fakulty TUL.

Jeho vítězná práce analyzuje stav kvality výroby ve firmě na produkci skel. Cílem práce bylo i nalezení slabých stránek firmy. "Práce hodnotí stav zavedení procesního přístupu, údržby a sociální odpovědnosti. Zároveň navrhuje postupy, které povedou ke zlepšení kvality a snížení plýtvání při výrobě," říká vedoucí bakalářské práce Věra Pelantová z FM.

„Navrhl jsem vylepšení, která mají nejen zamezit plýtvání materiálem, ale sníží počty zmetků a reklamací. Mnou navržené úpravy výrobních postupů také sníží časté časové ztráty například při hledání materiálu nebo údržbě. To vše majiteli ušetří peníze,“ doplňuje Dominik. Prostředí podniku dobře zná. Ve firmě dříve brigádničil a psal o ní i ročníkovou práci.

Návrhy na vylepšení má podle Věry Pelantové jednatel společnosti k dispozici a jejich zavedení do praxe nyní závisí na něm.

Soutěž má už šestnáctiletou tradici a naše univerzita se do soutěže s podobně kvalitními pracemi hlásila i v minulosti. „Toto ocenění se nám nicméně podařilo získat až nyní. Pro Fakultu mechatroniky, informatiky a mezioborových studií, pro Dominika i pro mě je to opravdu velký úspěch. Ocenění si velmi vážíme,“ komentuje zisk ceny Věra Pelantová.

Kategorie BP soutěže o Cenu Františka Egermayera vypisované Českou společností pro jakost (ČSJ) se týká bakalářských a absolventských prací. Práce posuzují a o ocenění rozhodují nezávislé hodnotící komise, které na návrh Odborné skupiny pedagogů jmenuje pro každou kategorii zvlášť předsednictvo ČSJ. Její složení účastníci neznají. Práce jsou hodnoceny podle celé řady kritérií. Jedná se například o aktuálnost řešeného problému, realizovaný rozsah řešení, odbornou úroveň, stupeň splnění cíle nebo využitelnost výsledků.

Cenu získala i naše absolventka

Cenu od ČSJ dostala 14. ledna také naše absolventka Marcela Munzarová ze společnosti Nano Medical v Liberci. Vědkyně získala v rámci Mezinárodní ceny inovací 2. místo v kategorii malé a střední podniky za medicínskou inovaci. Jedná se o náplast na rány a poranění z nanovláken, registrovanou pod obchodním názvem ChitoFib Patch. Náplast obsahuje polštářek s nanovlákennou vrstvou z chitosanu. Nanovlákna přináší v hojení ran novou, vyšší úroveň péče a hlavně rychlejší a lepší hojení. Struktura nanovláken rovněž účinně brání tomu, aby se mikroorganismy dostaly do narušené pokožky u otevřených ran.

ČSJ je spolek pro vývoj různých oblastí systémů managementu, získávání a šíření poznatků pro podporu úspěšnosti organizací a zvyšování kvality života. FM s ČSJ spolupracuje dlouhodobě, zejména v oblasti spolehlivosti, kvality a rizik.

Adam Pluhař
 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 383