Nejnovější

Pět alternativ k očkovacímu registru podle Houpacího Osla

Zdroj: Pixabay.com, torstensimon

V polovině ledna byl s velkým očekáváním spuštěn očkovací registr, přičemž to ale dopadlo přesně tak, jak všichni čekali. Stát prohlásil, že vše udělal dobře, a vinu přehodil na všechny okolo. Houpací osel proto přináší pět alternativ k tomuto registru, které budou více odpovídat schopnostem české vlády.

1) Šťastná jehla

Při pohledu do zahraničí vidíme, že je obvykle kontraproduktivní vytvářet v krizových situacích novou infrastrukturu, když je možné využít tu stávající. Británie mění kostely na očkovací centra, tak proč bychom my nemohli využít sázkové kanceláře k registraci na očkování? Nehledě na fakt, že s hazardem má na rozdíl od komplikovaného webu s nezapamatovatelnou adresou velké množství Čechů zkušenost.

Celý systém by fungoval jednoduše. V televizi by celý den běžely reklamy, kde by atraktivní a usměvaví lidé vyzývali diváky, aby zkusili štěstí ve „Šťastné jehle, nové soutěži, ve které mohou vyhrát život.“ Diváci by se následně vrhli do sázkových kanceláří, kde jim budou přiděleny losy. Ty se pak budou večer losovat v televizi za přítomnosti státního dozoru a notáře. Díky tomu se nestane, že by nějaký papaláš předbíhal ve frontě.

Popřípadě by šlo navíc zařídit, aby lidé z prioritní skupiny dostali více než jeden los, čímž by se zvýšila jejich šance. Je ovšem otázkou, zda je takto složitá prioritizace v možnostech naší vlády.

2) Zlatá devadesátá

V době, kdy je vše svázané protiepidemickými opatřeními, je snadné propadnout nostalgii po svobodnější době. A v novodobé historii nebyla žádná doba svobodnější než devadesátá léta, kdy mohli Češi bez ostychů útočit na romskou menšinu a ti s kontakty mohli organizovaně skupovat státní majetek pod cenou.

Proč bychom se nemohli inspirovat devadesátými léty a nechat očkování na neviditelné ruce trhu? Úředníci by automaticky prodali všechny dodávky vakcín svým známým při ceně koruna/kus, kteří by je následně distribuovali mezi ty, kteří nabídnou nejvíc. Že si důchodci při takovém scénáři nebudou moci vakcínu ve většině případů dovolit? Jejich chyba, měli se líp učit.

3) Akce Bečva

Další možností, jak zužitkovat již existující infrastrukturu, je povolat do akce šmejdy z předváděcích akcí. Stejně jsou teď většinou bez práce a byla by škoda nevyužít jejich znalosti ohrožených skupin.

Stát by tak s jejich pomocí mohl uspořádat otužovací výlety spojené s nabídkou prémiových nožů vyrobených z recyklované mědi. Poté, co se všichni účastníci během ukázky zboží „nedopatřením“ pořežou, budou nahnáni do řeky Bečvy. Do té se mezitím z chemičky Deza vypustí veškeré státní dodávky vakcíny, která si snadno najde cestu do pořezaných ramen cílové skupiny. Nehledě na fakt, že zimní teploty udrží látku v požadované teplotě i bez nutnosti kupovat drahé mrazáky.

Další výhodou této strategie je také fakt, že odpadne potřeba shánět jehly a jednorázové injekce, které by následně mohly tvořit velké množství odpadu. To jistě ocení ministerstvo životního prostředí. Přeci jen, všechny stopy po očkování zůstanou mimo jeho jurisdikci.

4) Jarní cesta

Vzpomínáte na jaro 2020, kdy šil celý národ roušky. Pojďme to na jaře roku 2021 překonat, když bude celý národ vyrábět vakcíny! Očkování přece funguje na principu kontrolovaného seznámení těla s virem. A toho teď máme spolu s novými mutacemi v České republice více než dost.

Stačí proto dát nemocnicím instrukce, aby nevyhazovaly odpad z covidárií, ale naopak ho na požádání vydávaly. Mezitím by v televizi nonstop běžely návody, jak tento odpad pomocí dostupných domácích předmětů a několika snadno sehnatelných látek jako prášku do pečiva a kyseliny citronové proměnit ve vakcínu.

Zajistí takto vyrobená vakcína imunitu? Pravděpodobně ne, ta vznikne po kontaktu s infikovanými materiály. Před ní sice následuje nemoc, ovšem jak ukazuje poslední půlrok, když dojde na lámání chleba, většině lidí už dávno nezáleží na tom, kolik spoluobčanů kolem nich umírá.

5) Rezervace hrobů

Při žádné z těchto inovativních a ambiciózních strategiích se už nepočítá s původním registračním systémem. Byla by však škoda ho nevyužít, když už si na něm tolik lidí vylámalo zuby. Vláda by tak mohla začít spolupracovat se hřbitovy a transformovat rezervaci očkování na rezervaci hrobů.

Míst na hřbitovech je konstantní množství, nehrozí zpoždění dodávek nebo logistické problémy. Priorita pro očkování se stejně tolik neliší od rizika úmrtí, takže ani pořadí by se nemuselo příliš upravovat. Navíc, při současném vývoji situace se bude podobný pořadník na místo v hrobě hodit bez ohledu na průběh očkování.

Upozornění pro vládu ČR: Tento článek není zamýšlen vážně, za žádnou cenu se nesnažte realizovat něco z výše uvedených strategií. My víme, že byste toho byli schopni, ale pro jednou nás zkuste pozitivně překvapit.

Ondřej Gogela (Články)
Napůl seriózní publicista, napůl smějící se bestie. Navzdory všem důkazům o opaku stále věří, že jeho názory někoho zajímají.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*