Před 52 lety se polil petrolejem a zapálil. Plzeňan šel ve stopách Jana Palacha

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - středa, 20. leden 2021 19:12
210120_Hlavaty_1 Pietní akt na památku Josefa Hlavatého. Foto: město Plzeň

Na den přesně před 52 lety se krátce po 20. hodině polil petrolejem a zapálil Plzeňan Josef Hlavatý. Svůj čin spáchal jen pár dnů poté, co se v Praze pokusil upálit student filozofie Jan Palach. Stejně jako Palach, tak i Hlavatý na následky svého činu o pár dnů později zemřel. 

„Josef Hlavatý, plzeňský rodák, následoval čin Jana Palacha, i když komunistický režim jeho konání zpochybnil. Zřejmou motivací, i přes osobní těžkosti Josefa Hlavatého, byl protest proti okupaci. Na dlouhá léta byl jeho čin veřejnosti umlčen. Město Plzeň si památku Josefa Hlavatého poprvé připomnělo před třemi lety a založilo tím vzpomínku, která bude veřejně každým rokem připomínána,“ vysvětlil náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule.

Pětadvacetiletý Josef Hlavatý, jenž utrpěl popáleniny druhého stupně na 66–70 procentech povrchu těla zraněním podlehl 25. ledna 1969. Po převozu do vojenské nemocnice byl při vědomí a podle dostupných pramenů během ošetřování lékařům opakoval, že: „…čin spáchal na protest proti tomu, že jsou zde Rusové“.