Dana Medřická nejen za mikrofonem. Vzpomínáme na legendu českého herectví

7. únor 2024

Stačil jediný pohled. Pohled plný zármutku i radosti zároveň. Pohled plný hloubky i šibalství, prožitých trablů i štěstí, plný moudrosti. To byl pohled Dany Medřické († 21. ledna 1983), jak si ji i po letech pamatujeme. Vltavský Večer na téma věnovaný této výrazné herečce poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravily: Jitka Škápíková, Kateřina Ondroušková
Natočeno: 2003

Dana Medřická (1920–1983) patří k legendám českého herectví. V pořadu na ni vzpomíná Václav Vydra i řada kolegů a přátel. Uslyšíte také ukázky jejího herectví, jak se dochovaly v archivu Českého rozhlasu.

Herečka Dana Medřická (1966)

Dokázala se převtělit do rozličných rolí, poloh a výrazů, a přesto zůstat sama sebou. První velký úspěch Daně Medřické přinesla role Slávky Hlubinové ve Šrámkově Měsíci nad řekou, kterou hrála na jevištích v Plzni i Praze i ve stejnojmenném filmu Václava Kršky z roku 1953. Tato postava se pak na dlouhou dobu stala její nejvýraznější filmovou rolí. Další příležitosti jí nabídly například filmy Ošklivá slečna (režie Miroslav Hubáček), Návrat ztraceného syna (režie Evald Schorm), Kdo chce zabít Jessii? (režie Václav Vorlíček). Zaslouženou popularitu ji přinesly televizní inscenace a seriály Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům a Nemocnice na kraji města.

Herečka Dana Medřická (1979)

Na scéně Městských divadel pražských v letech 1954–1959 a Národního divadla 1959–1983 vytvořila desítky různorodých ženských postav světového repertoáru. Její interpretace se vyznačovaly neokázalostí, prostou i jedinečnou schopností vystihnout komické i tragikomické charaktery. K jejím životním rolím patřila Blanche v Tramvaji do stanice Touha T. Williamse, Líza z Nashova Obchodníka s deštěm, titulní role v Brechtově Matce Kuráži, ale především Erži Orbánová v Kočičí hře maďarského autora Istvána Örkényho. Hlavně díky jejímu hereckému mistrovství dosáhla tato inscenace 403 repríz.

autoři: Jitka Škápíková , Kateřina Ondroušková , Radmila Hrdinová
Spustit audio

Související