Zvířata

Nejlepší pelíšky pro psa: TOP 7 produktů podle recenzí a testů

nejlepší pelíšky pro psyŘíká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Spousta lidí však vnímá své zvířecí mazlíčky jako členy rodiny. V takovém případě je jistě správné dopřát jim pocit útulného domova a zařídit jim alespoň kousek místa, které budou mít jen pro sebe. Základním vybavením pro psího přítele je zajisté pořádný, pohodlný pelíšek, v němž se bude moc uvelebit a dopřát si oddech a pohodlí. Pokud se pelíšek „ujme“, pes v něm stráví spoustu času. To je dobrý důvod k pečlivému výběru a volbě kvalitního výrobku, který odolá nejen zubu času. V dnešním článku se proto pěkně podrobně podíváme na výběr nejlepšího pelíšku pro psa – a to z hlediska ceny, recenzí výrobců, ale především důležitých faktorů a parametrů, na které je třeba se při nákupu zaměřit.

Jistě, při výběru pelíšku je vhodné se nechat trochu vést i citem a znalostí vašeho pejska a jeho povahy, ale přesto jsou takříkajíc měřitelné aspekty, které byste neměli opomíjet. Navíc výběr pelíšků je opravdu rozsáhlý a snadno se vám z něj zamotá hlava. V našem článku vás seznámíme s většinou oblíbených typů a vždy se budeme snažit vystihnout důležité výhody i nevýhody.

Kromě podrobného návodu pro výběr na vás čeká i žebříček, ve kterém najdete inspiraci v podobě aktuálně nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených výrobků. Samozřejmě vám mohou být ku pomoci taky uživatelské (nebo odborné) recenze pelíšků pro psy. Na internetu jich najdete víc než dost. Měly by však posloužit spíš jako vodítko než berná mince.

Nejlepší pelíšky pro psa na trhu

ProduktInfoCena (od)
#1SCRUFFS Chester box bed

[usr 5 text="true" tooltip="true"]
✔️ rozměr 60cm×50cm×17cm
✔️ pro všechna plemena - pro psy a kočky
✔️ lze prát v pračce, protiskluzový
750 Kč Číst recenze
#2Snug tmavě šedý

[usr 5 text="true" tooltip="true"]
✔️ elegantní a kvalitní pelíšek pro psa
✔️ potažený kvalitním čalounickým materiálem
✔️ pevný a odolný vůči poškrábání.
✔️ 130 × 110 cm (+ několik velikostních provedení)
700 Kč Číst recenze
#3Reedog Pianki Red

[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]
✔️ vyroben z kvalitní a odolné látky cordury
✔️ odolá škrábancům i nečistotám vašeho domácího mazlíčka
✔️ vnitřek tohoto pelíšku je vyroben z jemného semiše
✔️ několik velikostních provedení
600 Kč Číst recenze
#4Pelíšek Palma

[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]
✔️ elegantní a nadčasová psí postýlka
✔️ oboustranný vnitřní polštář (proužky / šedá)
✔️ zapínání na zip umožňuje úplné vyjmutí výplně
✔️ 60 × 45 cm
2200 Kč Číst recenze
#5Casper hnědý
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]
✔️ pro malá, střední a velká psí plemena s váhou v rozmezí 3 - 20 kg
✔️ z impregnované látky coral fleecem
✔️ při ušpinění prát v pračce na 30 °C
600 Kč Číst recenze
#6Reedog 2v1 Light Brown
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]
✔️ pelíšek, matrac nebo domeček
✔️ kvalitné zpracování
✔️ lze prát v pračce při 30° (režim ruční praní)
✔️ několik velikostních provedení
1050 Kč Číst recenze
#7Manaus Teppe

[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]
✔️ červený kožíšek a černý hladký povrch
✔️ zdravotně nezávadný materiál
✔️ pro malá a toy plemena
870 Kč Číst recenze

Jak vybrat pelíšek pro psa

Mluvili jsme o tom, že při výběru psího pelíšku existují faktory, které stojí za zvážení. Co tím konkrétně míníme? Například velikost, tvar a provedení, ale pochopitelně taky materiálové zpracování nebo další vybavení pelíšku. Vždy byste měli taky zvažovat potřeby svého psa a přemýšlet o tom, jaký pelíšek by nejvíce ocenil. V neposlední řadě budou hrát roli různé praktické faktory (umístění, odolnost,…) anebo cena.

jak vybrat pelíšek pro psa

Oblíbené druhy pelíšků

Pelíšky je docela těžké nějak kategorizovat, přesto se o to alespoň rámcově pokusíme kvůli přehlednosti. Znalost různých možností a jejich vlastností vám může při výběru značně pomoci.

Látkové pelíšky a pelechy s vyvýšeným okrajem

Klasický typ, který patří mezi vůbec nejprodávanější psí pelíšky. Tvarem bývá nejčastěji oválný, ale může být i kulatý nebo hranatý (obdélníkový). Tyto pelíšky bývají velmi pohodlné a poskytnou pejskovi útulné zázemí. Použity jsou různé textilní materiály. Výplň bývá často z dutého vlákna, potah může být například z fleecu, bavlny, nylonu, plyše a podobně. Každý materiál má přitom trochu jiné vlastnosti.

  • Například nylon se velmi dobře udržuje, je voděodolný a odolává ušpiněný. Vhodný je pro aktivní pejsky, kteří jsou hodně venku a vymetou každou louži. Nylon je taky mechanicky odolný (proti drápání, kousání).
  • Plyš nebo fleece jsou zase materiály velice příjemné na dotek. Ocení je pejsci, kteří milují pohodlí a útulnost, ale nejsou tak odolné, snáz se ušpiní a hůř čistí.

Matrace

Matrace jsou pelíšky bez vyvýšeného okraje. Jsou poměrně tlusté, takže dobře izolují od země a pes bude v teple, i pokud jde od podlahy chladno. Podobně jako pelíšky bývají kulaté, oválné či hranaté. Dají se použít v interiéru i exteriéru a jsou vhodné i pro velké a těžké psy a plemena. Materiály jsou opět různorodé. Potahy mohou být z bavlny, polyesteru, eko kůže i pravé kůže, kordury. Výplní může být duté vlákno, molitan, ale třeba i paměťová pěna. Existují i ortopedické matrace vhodné pro pejsky se zdravotními problémy.

Polštáře

Subtilnější varianta matrací. Nižší pevnost a tloušťka. Polštáře tolik neizolují, ale bývají měkčí. Vhodné jsou tedy hlavně jako výplň například pevných pelechů (plastových apod.), ale lze je použít i samostatně. Pro pejska představují pohodlné místečko. Materiály jsou obdobné jako u předchozích dvou typů.

Lehátka

Poněkud méně běžným typem pelíšku, je lehátko. Lehátka mají kovovou konstrukci na čtyřech nohách, připomínají tedy jednoduchou kovovou postel. Bývají taky obvykle obdélníková. Potah je textilní, podobně jako třeba u plážových lehátek pro lidi. Tento potah bývá obvykle z pevné, odolné textilie, nejčastěji syntetické. Lehátka chrání před chladem od země a zamezují otlačeninám. Jsou proto vhodné i pro opravdu velké a těžké psy. Výhodou je i snadná údržba a vysoká odolnost.

Koše, boxy

Jde o různé varianty pletených košů (proutí, ratan, plastové napodobeniny apod.) nebo i boxů z pevného, plného plastu a podobných materiálů. Do takového pelíšku patří ještě podestýlka v podobě polštáře, matrace či podložky. Výhodou je odolnost a pohodlí díky vyvýšeným lemům. Přesto jsou dnes koše a boxy spíše okrajovou záležitostí.

Iglú a kukaně

Ačkoli tyto varianty taky nepatří k nejprodávanějším, představují jistě zajímavou možnost. Kukaně i iglú jsou uzavřené pelíšky s pevnou konstrukcí, ale samozřejmě i výplní a potahem (materiály podobné jako u textilních pelíšků). Kukaně nabízejí soukromí, pocit bezpečí a značnou útulnost i pohodlí. Navíc dobře chrání před chladem či průvanem. Někteří pejsci takové výhody jistě ocení.

Podložky, deky, spací pytle

Patří se zmínit i o dalších možnostech, které však slouží spíše jako doplňkové vybavení. Podložky a deky lze použít jako vystýlku pelíšku anebo třeba na gauč, do auta, na postel nebo jinam pro ochranu potahů a větší pohodlí a útulnost pro pejska. Spacích pytlů je relativně malý výběr, ale přesto stojí za zvážení.

pelíšek pro malého psa

Pelíšek podle velikosti

Správná velikost je prvořadá. Pes by se měl do pelíšku pohodlně vejít, aniž by mu vyčuhovaly třeba nohy. Zároveň však není nutné, aby v pelíšku vyloženě „plaval“ – nemusel by mít pocit dostatečné útulnosti. Správnou velikost nejlépe odhadnete změřením psa ve spánku (ideálně v oblíbené poloze). Přidejte pak ještě cca 10 cm a z tohoto čísla vycházejte. Většina výrobců uvádí u pelíšků i nápovědy, kterou variantu pořídit podle plemena, velikosti a hmotnosti psa, aby poskytoval adekvátní pohodlí a odolnost.

Pelíšek podle potřeb a povahy psa

Máte psa venkovního, nebo vyloženě domácího? Psa, který rád vše okusuje a trhá? Nebo pejska s nějakými zdravotními problémy? Od těchto faktorů byste se měli odrazit při volbě typu, odolnosti a materiálového zpracování. Zde je pár příkladů pro představu:

  • Pejsek je spíše domácí, menší plemeno a nesvědčí mu chlad a průvan. V takovém případě uvažujte o hřejivém, měkkém pelíšku z materiálů jako plyše nebo fleece a s vysokými okraji, řešením může být i iglú nebo kukaň.
  • Pes trpí bolestmi kloubů. Vhodné je lehátko nebo vysoká matrace z kvalitní pěny či ortopedická.

Pelíšek podle tvaru

Jak vybrat tvar? Sledujte psa při spánku a odpočinku. Menší pes, který spí rád schoulený, ocení kulatý pelíšek. Oválný pelíšek je poměrně univerzální, vhodný pro psy, kteří rádi mění polohy. Obdélníkové pelíšky jsou obvykle oblíbené především většími plemeny.

Pelíšek podle umístění

Proč na tom záleží? Samozřejmě je třeba respektovat okolní podmínky. Ven se hodí jiný pelíšek než dovnitř. Do chladné místnosti jiný než do vytopené apod. Např. na studenou podlahu se hodí pelíšek s vysokým polstrováním a hřejivým materiálem, případně vyšší matrace. Ven se hodí odolné pelíšky, které se dobře udržují, velmi vhodné jsou matrace nebo lehátka např. z nylonu.

pelíšek pro štěně

Ceny pelíšků pro psy

Kolik investovat do kvalitního pelíšku? Zde pro vás máme stručný přehled cenových relací.

✅ Pelíšky do 500 Kč

Levné pelíšky, výběr je slušný, ale ne ohromující. Najdete zde především klasické pelíšky a polštáře. Většinou vhodné pro menší pejsky.

✅ Pelíšky do 2000 Kč

Nejoblíbenější relace s obrovským výběrem. Najdete zde všechny typy, nechybí ani odolné a rozměrné pelíšky pro velké a těžké psy. Vybere si opravdu prakticky každý.

✅ Pelíšky nad 2000 Kč

Pro náročné pejsky i majitele. Výběr je menší. Zahrnuje především špičkově zpracované pelechy z exkluzivních materiálů anebo i různé designové kousky. Nechybí ani luxusní psí pohovky.

Nejlepší značky pelíšků pro psy

Které značky nabídnou solidní poměr ceny a kvality, velký výběr nebo jiné výhody?

  • ProfiZoo – Jedna z nejpopulárnějších značek. Sice menší výběr, ale velmi pěkné kousky. Především pelíšky a polštáře. Patří k dostupnějším značkám.
  • HobbyDog – Značka se pohybuje ve střední až vyšší cenové relaci. Velmi elegantní a kvalitní pelechy a matrace
  • Akinu – Menší výběr pěkných, dostupných a populárních pelíšků.
  • Trixie – Obrovský výběr pelechů, dek, podložek, košů apod. Různé cenové relace, rozmanitost.
ProduktInfoCena (od)
#1SCRUFFS Chester box bed

[usr 5 text="true" tooltip="true"]
✔️ rozměr 60cm×50cm×17cm
✔️ pro všechna plemena - pro psy a kočky
✔️ lze prát v pračce, protiskluzový
750 Kč Číst recenze
#2Snug tmavě šedý

[usr 5 text="true" tooltip="true"]
✔️ elegantní a kvalitní pelíšek pro psa
✔️ potažený kvalitním čalounickým materiálem
✔️ pevný a odolný vůči poškrábání.
✔️ 130 × 110 cm (+ několik velikostních provedení)
700 Kč Číst recenze
#3Reedog Pianki Red

[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]
✔️ vyroben z kvalitní a odolné látky cordury
✔️ odolá škrábancům i nečistotám vašeho domácího mazlíčka
✔️ vnitřek tohoto pelíšku je vyroben z jemného semiše
✔️ několik velikostních provedení
600 Kč Číst recenze
#4Pelíšek Palma

[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]
✔️ elegantní a nadčasová psí postýlka
✔️ oboustranný vnitřní polštář (proužky / šedá)
✔️ zapínání na zip umožňuje úplné vyjmutí výplně
✔️ 60 × 45 cm
2200 Kč Číst recenze
#5Casper hnědý
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]
✔️ pro malá, střední a velká psí plemena s váhou v rozmezí 3 - 20 kg
✔️ z impregnované látky coral fleecem
✔️ při ušpinění prát v pračce na 30 °C
600 Kč Číst recenze
#6Reedog 2v1 Light Brown
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]
✔️ pelíšek, matrac nebo domeček
✔️ kvalitné zpracování
✔️ lze prát v pračce při 30° (režim ruční praní)
✔️ několik velikostních provedení
1050 Kč Číst recenze
#7Manaus Teppe

[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]
✔️ červený kožíšek a černý hladký povrch
✔️ zdravotně nezávadný materiál
✔️ pro malá a toy plemena
870 Kč Číst recenze
0 Sdílení